YKS hazırlıkta kaynak değiştirmek doğru mu?

Fatih34

Kayıtlı Kullanıcı
YKS hazırlığı, öğrencilerin hayatlarının en kritik dönemlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Bu dönemde hangi kaynakları kullanmanın doğru olduğu konusunda yüzlerce tartışma yapılır. Kimisi elindekilerle devam etmenin daha güvenilir olduğunu savunur, kimisi de yeni kaynakların taze bir nefes getireceğine inanır. Gerçekten de, kaynak değiştirmek doğru bir karar mı? Yoksa her şeyin bir bedeli var mı?

Bir düşünün, sınav hazırlığı sürecinde sürekli aynı kaynakla ilerlemek, bir noktadan sonra insanı sıkmaz mı? Mesela Ahmet, ilk başta çok hevesliydi. Elindeki kitaplarla çalışıyordu ama bir süre sonra her sayfa ona aynı gelmeye başladı. Yeni bir kaynak almak aklının ucundan bile geçmedi; oysa kitapçıda gördüğü o yeni kaynak, ona bambaşka bir bakış açısı kazandırabilirdi. Birkaç sayfa okuduktan sonra, Ahmet’in gözleri parlamıştı. O an, kaynak değiştirmenin getirdiği yenilik ve heyecanı hissetti.

Diğer yandan, Elif için durum biraz farklıydı. Onun için değişim, kaygıyı beraberinde getiriyordu. "Ya bu yeni kaynakta aradığımı bulamazsam?" diye düşünüyordu. Oysa, belki de o yeni kaynak, eksik kalan noktalarını güçlendirecek ve ona daha iyi bir hazırlık fırsatı sunacaktı. Bu kaygı, birçok öğrencinin yaşadığı bir durum değil mi? Kaynak değiştirmek, bazen içsel bir cesaret gerektiriyor.

Sınav döneminde birçok öğrenci, farklı kaynakların peşine düşer. Gözleri çeşit çeşit kitaplarda dolaşırken, kalpleri kaygıyla doludur. Gerçekten de, bu kaynaklar arasında kaybolmak mümkün. Bir yerden başlayıp, sonra başka bir kaynağa geçmek... "Acaba doğru mu yapıyorum?" sorusu sürekli kafalarında döner durur. Ama işte burada, bir noktada kendilerine güvenmeleri gerekiyor…

Düşünsenize, bir öğrencinin hayatı tek bir kitapla geçmez. Farklı kaynaklar, farklı bakış açıları demektir. Evet, kaynak değiştirmek bazen riskli olabilir. Ama risk almadan büyük kazanımlar elde etmek de mümkün değil. Kimi zaman bir cümle, bir paragraf bile, sınavda karşılaşacakları sorulara hazırlık yapmalarına yardımcı olabilir. Düşünmek gerek, risk almadan büyümek de… zor.

Kendi tecrübelerinden yola çıkan birçok öğrenci, kaynak değişikliği yapmanın onlara sağladığı pozitif bakış açılarını dile getiriyor. Mesela Ali, bir gün arkadaşından duyduğu bir kitaba yönelmişti. “Vay be, bu kitapta neler varmış!” diyerek yeni bir kapı açıldığını hissetmişti. O an, kaynak değiştirmenin aslında ne kadar faydalı olabileceğine dair bir fikir oluşmuştu kafasında. Değişim, bir adım atmak demekti. O adım, belki de ona istediği başarıyı getirecekti.

Sonuç olarak, her öğrencinin kendi yolunu çizmesi gerekiyor. Kimi eski kaynaklarda kalmayı, kimisi ise yeni kaynaklara yönelmeyi tercih ediyor. Değişim, bazen korkutucu olabilir ama unutmayın, kaybetmekten korkmak, kazanmayı engeller. Kaynak değiştirmek, bir yolculuktur. Her yolculukta olduğu gibi, bazı belirsizlikler ve kaygılarla karşılaşmak kaçınılmazdır. Ancak o belirsizlikler, yeni ufukların kapılarını açabilir. Belki de bu yolculukta, en önemli olan şey, cesaretle adım atmaktır…

Geri