YKS hazırlıkta uzun saatler çalışmak verimli mi?

Serdar Hoca

Kayıtlı Kullanıcı
YKS hazırlığı yapıyorsan, uzun saatler ders çalışmanın gerçekten verimli olup olmadığını merak etmişsindir. Herkesin bir şekilde bir şeyler söylediği bu konuda benim de gözlemlerim var. Hani diyorum ki, bu kadar saat çalışmak yerine, doğru stratejilerle çalışmak daha mı mantıklı?

Uzun saatler boyunca kitapların başında oturmak, zihninizi yorar. Gözlerinizin yanması bir kenara, dikkat dağınıklığı da cabası. Ben de zamanında böyle yaptım. Sabah 9 akşam 9 ders çalıştım ama... Sonuç? Bazen bir sayfa bile aklımda kalmadı. Sadece zaman kaybı gibi geliyor.

Daha kısa ama etkili çalışma seansları belki de daha iyi sonuç verebilir. Mesela 25 dakika çalışıp, 5 dakika mola vermek. Bunu denediniz mi? Ben denedim ve gerçekten fark ettim. Zihnim daha taze kalıyor. Zaten YKS hazırlığı, maraton gibi. Uzun süre dayanmak değil, sürdürülebilir bir tempo yakalamak önemli.

Sürekli ders çalışmak yerine, bazı günler kendinize zaman ayırmak da önemli. Arkadaşlarınızla buluşmak, yürüyüş yapmak veya sevdiğiniz bir şeyle uğraşmak... Bu, zihninizi tazelemenize yardımcı olur. Ayrıca, stresli bir ortamda sadece çalışmak, sizi daha da yorabilir.

Verimli çalışmanın anahtarı, anlama ve uygulama. Bir konuyu derinlemesine anlamak, saatlerce ezber yapmaktan çok daha faydalı. Benim gözlemim bu. Hani bazen bir soruyu bir kez çözmek, on kez bakmaktan daha etkili olabilir.

Dikkatinizin dağılmaması için bir çalışma alanı oluşturun. Dağınık bir masada çalışmak, kafanızı karıştırır. Sade ve düzenli bir alan, konsantrasyonu artırır. Özellikle YKS gibi ciddi bir süreçte, bu tür detaylar önemli.

Sonuç olarak, uzun saatler çalışmak değil, akıllıca çalışmak önemli. Kendinize bir plan oluşturun ama esnek olun. Bazen planınızı değiştirmeniz gerekebilir. Hani derler ya, "şeytan detaylarda gizlidir!" İşte bu detaylar, verimliliğinizi artırabilir.

Unutmayın, her bireyin öğrenme stili farklıdır. Kimisi uzun saatler çalışarak öğrenir, kimisi ise kısa süreli yoğun çalışmalarla. Önemli olan, kendinizi tanımak ve en verimli nasıl çalıştığınızı keşfetmek... Başarıya giden yolda, bu yoldaşlık çok değerli.

Geri