2014 İl İçi Yer Değiştirme İle İlgili Merak Edilen

egitimciyiz

Yönetici
05.05.2014 Pazartesi İtibarı İle Milli Eğitim Bakanlığının Açıkladığı Yer Değiştirme Takvimine Göre Karşımıza Gelecek İlk Yer Değiştirme Şekli İse İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler Olacak.
                Öğretmenlerin Yer Değiştirme Ve Atama İşlemleri

il İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler

başvuruların Alınması 12-16 Mayıs 2014

atamaların Sonuçlandırılması 20-21 Mayıs 2014

not: (ataması Yapılanların İlişikleri Dönem Bitiminden İtibaren Kesilecektir.)(13 Haziran 2013 Den İtibaren)

il İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvurularının 12 Mayıs'ta Başlayacak Bu Yüzden İl İçi Yer Değiştirme İşlemleri İle İlgili Merak Edilenleri Siz Değerli Okuyucularımız İçin Açıklamaya Çalışacağız.

soru 1: Öğretmenlerden Kaç Yılı Olanlar İl İçi Yer Değiştirme İşlemlerine Başvurabilecek?

cevap: Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin İl İçi Ve İller Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler Başlığındaki 26. Maddenin 1. Fıkrası Hükmünde” Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Bulunmayanlar, Bu Yükümlülüğünü Tamamlayanlar Ya Da Muaf Tutulanlar İle Sağlık Ve Eş Durumu Özrü Nedeniyle Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Ertelenmiş Olanlardan Bulundukları Eğitim Kurumunda En Az 3 Yıl Süreyle Çalışan Öğretmenler İl İçinde Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilirler.” Denildiği İçin  Bulundukları Eğitim Kurumunda(okulda) En Az 3 (üç) Yıllık Çalışma Süresini Tamamlayacaklar İl İçinde Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilir.

soru 2: İl İçi Yer Değiştirme Tayinlerinde 3 Yıllık Hizmet Süresinde Hangi Tarih Baz Alınacak?

cevap : Bakanımız Sayın Nabi Avcı 14 Haziran 2013'te “öğretmenlerin Yer Değiştirme Sürelerinin Hesaplanmasında Bu Yıl 31 Aralık Esas Alınacak" Demesinin Ardından Geçen Sene İl İçi Yer Değiştirmelerde 3 Yıllık Öğretmenlik Hizmet Süresi Olarak 31 Aralık Tarihi Baz Alınmıştı.bakanımızın Yaptığı Açıklamalara Dayanarak Bu Sene De 31 Aralık Tarihi İtibarı İle Bulundukları Kurumda 3 Yıllını Dolduranların İl İçi Yer Değiştirmelere Başvuruda Bulunabileceğini Söyleyebiliriz.

soru 3: Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Devam Eden Ve Şu Anda Zorunlu Hizmet Görevi Sayılan Bir Okulda Görev Yapan Öğretmen 3 Yılını Dolduruyorsa İl İçi Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilecek Mi ?

cevap: Meb Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirmeler Başlığındaki  28. Madde 3. Fıkrası “ Zorunlu Çalışma Yükümlüsü Öğretmenler, Bulundukları Eğitim Kurumunda Ya Da  İldeki Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Öngörülen 4, 5 Ve 6 Ncı Hizmet Alanlarında Toplam 3 Yıl Süreyle Görev Yapmaları Kaydıyla İl İçindeki Ya Da Diğer İllerdeki Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Öngörülen Hizmet Alanlarına Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilirler. Bunlardan Görevli Oldukları Eğitim Kurumunun Kapanması Veya Norm Kadro Uygulaması Nedeniyle Görev Yerleri İstekleri Dışında İdari Tasarrufla Değiştirilen Öğretmenlerin, Bulundukları Hizmet Alanında Çalışılması Gereken Sürenin Hesabında Daha Önceki Eğitim Kurumlarında Geçen Süreleri Birlikte Değerlendirilir. Bu Şekilde Atanan Öğretmenler, Atandıkları Yer İçin Öngörülen Zorunlu Çalışma Süresine Tabi Tutulurlar. Bunların Zorunlu Çalışma Yükümlülüğünün Hesabında Daha Önce Görev Yaptıkları Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Öngörülen Eğitim Kurumunda Geçen Hizmet Süreleri Birlikte Değerlendirilir. Ancak, Zorunlu Çalışma Süresi Yönünden Daha Önce Görev Yaptığı Hizmet Alanından Daha Az Süre Öngörülen Hizmet Alanlarına Atananlar, Atandıkları Tarihten İtibaren En Az Bir Yıl Geçmeden Herhangi Bir Nedenle Yer Değiştirme İsteğinde Bulunamazlar.” Hükmü Gereği Zorunlu Hizmet Olan Okulda(4.-5.-6. Hizmet Alanı) Olan Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Devam Eden Öğretmenler, İsterlerse Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Öngörülen Hizmet Alanlarındaki Eğitim Kurumlarına Da Atanmak Üzere Başvuruda Bulunabilirler.zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Tabi Öğretmenler Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Öngörülmeyen Hizmet Alanlarındaki Eğitim Kurumlarına Atanmak İçin Başvuruda Bulunamazlar.yani Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Olan Öğretmenler İl İçi Tayinlerine Başvurabilir Fakat Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Olan Okullara Tayin İsteyebilirler.

soru 4: Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Devam Eden Öğretmen İl İçi Yer Değiştirme Başvurularında Şu Anda Bulunduğu Hizmet Alanı İle Aynı Hizmet Alanı Olan Okula Mı Tayin İstemek Zorunda?

cevap: Yönetmelikte “…zorunlu Çalışma Yükümlüsü Öğretmenler, Bulundukları Eğitim Kurumunda Ya Da  İldeki Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Öngörülen 4, 5 Ve 6 Ncı Hizmet Alanlarında Toplam 3 Yıl Süreyle Görev Yapmaları Kaydıyla İl İçindeki Ya Da Diğer İllerdeki Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Öngörülen Hizmet Alanlarına Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilirler...” Maddesinde Aynı Hizmet Alanına Tayin İsteme İle İlgili Her Hangi Bir Engelleyici Bir Hüküm Bulunmadığı İçin Zorunlu Hizmet Olan Herhangi Bir Okula Tayin İstenebilir.örneğin 6. Hizmet Alanında Görevli Öğretmen İsterse İl İçi İle 4 . Hizmet Alanı Olan Bir Okula Tayin Olabilir.

soru 5: İl İçi Yer Değiştirme İsteğinde Bulunacak Öğretmenlerin Hizmet Puanlarının Hesaplanmasında Hangi Tarih Hesaplanır?

cevap: Yönetmeliğin Madde 25 (4) Öğretmenlerin Hizmet Puanlarının Hesabında Yer Değiştirme Başvurularının Son Günü Esas Alınır. Denildiği İçin İl İçi Yer Değiştirme Başvurularının Son Günü Olan 16 Mayıs 2014 Tarihi Hizmet Puanlarının Hesaplanmasında Esas Alınacak.

soru 6: Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Olmayan  Okula Atanan Öğretmen Ne Zaman Rotasyona Uğrar?

cevap: Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 28. Madde  1. Fıkrasına Göre Zorunlu Çalışma Yükümlüsü Öğretmenlerden 1, 2 Ve 3 Üncü Hizmet Alanlarındaki Eğitim Kurumlarında Görevli Olup Bakanlık Öğretmenlik Kadrolarında İlk Göreve Başlama Tarihi Esas Alınarak İlgili Yılın 15 Eylül Tarihi İtibarıyla Toplam 3 Yıllık Görev Süresini Dolduranlar, Bakanlıkça Yapılacak Planlamaya Göre Hizmet Bölgelerinin Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Öngörülen Hizmet Alanlarına Yer Değiştirme Suretiyle Atanırlar. Bu Maddeyi Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Bulunan Öğretmenlerin Unutmamasını Hatırlatırız.

soru 7: Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarda Öğretmenlerin Hizmet Puanının Eşit Olması Hâlinde Atamalar Nasıl Yapılır?

cevap: Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarda Öğretmenlerin Hizmet Puanının Eşit Olması Hâlinde; Öğretmenlikteki Hizmet Süresi Fazla Olana Öncelik Verilir, Bunun Da Eşit Olması Durumunda Bilgisayarda Kura Yoluna Başvurulur.

soru 8: Öğretmenlerin İl İçi Ve İl Dışı Yer Değiştirmelerinde Kaç Okul Tercih Edilebilir?

cevap: İsteğe Ve Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme İsteğinde Bulunacak Öğretmenler, Atanmak İstedikleri Yerlerden En Fazla 25 Eğitim Kurumunu Tercih Edebilirler. Öğretmenler Başvurularında Tercihleri Dışına Atanmayı Kabul Edip Etmediklerini De Belirtirler.(26. Tercih)

soru 9: İl İçi Yer Değiştirme Başvurular İle Atandıktan Sonra Atama İşlemi İptal Edilebilir Mi ?

cevap: Meb Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Yer Değiştirme İşleminin İptali  52 . Maddesine Göre İl İçi İsteğe Ya Da Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirme Kapsamında Görev Yerleri Değiştirilen Öğretmenlerin Yer Değiştirme İşlemleri İptal Edilmez. Ancak Yer Değiştirmeleri Gerçekleştirildikten Sonra Bu Yönetmelikte Belirtilen Özür Durumlarından Birinin Oluşması Ve İstemeleri Hâlinde Eski Görev Yerlerinden Ayrılmamış Olmaları Kaydıyla Yer Değiştirme Suretiyle Atamaları İptal Edilir.

soru 10: İl İçi Atamalarından Sonra Özür Durumu Atamalarına Başvurulabilir Mi ?

cevap: Aile Bütünlüğünün Bozulmaması İçin Her İkisi De Öğretmen Olan Eşler Aynı Yerleşim Yerlerindeki Eğitim Kurumları Arasında Tercihte Bulunmak Zorundadır. Bu Şekilde Tercihte Bulunmalarına Rağmen Farklı Yerleşim Yerlerindeki Tercihlerine Atananlar, Eşinin Yanına Yer Değiştirmek İsteyen Eş Görevinden Ayrılmaması Kaydıyla Ataması İptal Edildikten Sonra Özür Grubu Yer Değiştirme Döneminde Eş Durumundan Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilir.(yani Aynı Anda İl İçi Veya İl Dışına Başvurup İkisi De Atanan Öğretmen Eşlerden Biri Atamasını Aile Bütünlüğü İçin İptal Edebilir Ve Ardından İptal Eden Eş Özrü Atamalarına Başvurabilir.)

kaynak:eek:gretmenler.biz