Altına Kaçıran Çocuğa Ceza Vermeyin

  • Konbuyu başlatan akkuru
  • Başlangıç tarihi
A

akkuru

Ziyaretçi
çocuklar Altlarına Kaırıyor Diye Onlara Ceza Vermeyin Uyarısında Buluna Uzmanlar Şu Konulara Dikkat Çekti.

mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erim Erdem, Halk Arasında 'gece İşemesi' Olarak Bilinen Enürezis Hastalığı Olan Çocukların Cezalandırılmaması Ve Tedavi Süresince Destek Olunması Gerektiğini Söyledi.

erdem, "işeme Kontrolünün Olması Gereken Bir Yaşta İstemsiz Ve Uygunsuz Olarak Gece İdrar Kaçırma Durumuna Enürezis Yani Gece İşemesi Adı Verilir. Alt Islatma Olayı, Çişini Tutamayıp Küçük Miktarda Kaçırmanın Ötesinde, İdrarın Tümünü Boşaltmak Biçimindedir. Gece İdrar Kaçırma Farklı Nedenlerle Olabilir. Her Gece İdrar Kaçıran Çocuktaki Tanı Ve Tedavi Sürecinin Aynı Olmayabileceği Aileler Tarafından Bilinmelidir. Ancak Hangi Tipte Olursa Olsun Her Birinin Etkili Tedavisi Vardır" Diye Konuştu.

5 Yaşından Sonra Sorun Sayılır

doç. Dr. Erim Erdem, 5 Yaşına Kadar Çocuğun Ara Sıra Altını Islatmasının Normal Kabul Edilebileceğini, Ancak 5 Yaşını Doldurup Hala Yatağını Islatma Durumunun Devamı Varsa Sorun Olarak Görülmesi Gerektiğini Söyledi. "anatomik Bozukluğu Olmayan Bir Çocuk Ortalama 2,5 Yaşında Çişini Tutmayı, Haber Vermeyi, Yardımlı Ya Da Yardımsız Tuvalete Çiş Yapmayı Öğrenir. 5 Yaşını Doldurup Hala Yatağını Islatma Durumu Varsa Bu Sorun Olarak Görülmelidir. 5 Yaşındaki Çocuklarda Alt Islatma Sıklığı Yüzde 10-15 Arasındadır. Her Yıl Yüzde 15 Kadarı Kendiliğinden Düzelmektedir. 15 Yaşında Oran Yüzde 1'lere Kadar Düşmektedir" Diyen Erdem, "anne Ve Babanın Her İkisi De Çocukluğunda Enüretik İse Çocuklarında Görülme Olasılığı Yüzde 77, Yalnızca Birisi Çocukluğunda Enüretikse Yüzde 44'dür. Eğer Hiç Birinde Enürezis Hikayesi Yoksa Oran Bu Oran Yüzde 15'tir" Şeklinde Konuştu.

telaş Yapmayın, Çocuğa Kızmayın

enürezis Hastalığının Ortaya Çıkış Sürecini Açıklayan Erdem, "temel Olarak İdrar Torbasının Çalışma Bozuklukları, Gece İdrar Miktarının Normalde Azalması Gerekirken, Bu Durumun Olmaması Ya Da Uyku Bozuklukları Bu Hastalığa Neden Olmaktadır. Aynı Zamanda Çocuğun Yaşadığı Stresler Gece İdrar Kaçırmanın Ortaya Çıkmasını Kolaylaştırabilmektedir. Çocuğu İdrar Kaçıran Ebeveynler Telaşlanmamalıdır. Gece İdrar Kaçırmanın Etkili Tedavileri Vardır" Dedi. İdrar Kaçıran Çocuğa Kızılmaması Gerektiğinin Önemini Vurgulayan Doç. Dr. Erdem, "çocuk Utandırılmamalı, Başka Çocuklar Örnek Gösterilmemeli, Cezalandırmamalıdır. Çocuğuna Onu Etkilediği İçin Bir Doktora Götürmek İstendiği, Tetkik Ve Tedavi Süresince Ona Destek Olunacağı Anlatılmalıdır" Şeklinde Konuştu.

tedavi Yolları

"enürezis Tedavisi Başarının Elde Edilebilmesi İçin Zamana İhtiyaç Duyulan Ve Hem Çocuğun Hem De Ebeveynlerin Uyumunu Gerektiren Bir Süreçtir" Diyen Erdem, "tedaviye Çocuğun Dahil Edilmesi Ve Başarı İçin Motive Olması Önemlidir. Tedavide İlk Aşama Uygun Bir Tedavi Alışkanlığının Sağlanmasıdır. Bununla Birlikte Günlük Sıvı Alımı Da Düzenlenmelidir. Çok Basit Görünse De Bu Önlemlerin Tedaviye Katkısı Çok Büyüktür. Çocuk Gece Yatağını Islattığında, Uyanması İçin Çalarak Uyaran Alarm Cihazlarının Tedavideki Başarısı Yüksektir. Tedavi Süreci Daha Uzun Olmasına Karşın Tedavi Kesildikten Sonraki Kesin Kuruluk Oranının Da Yüksek Olması Tedavide Öncelikli Seçeneklerden Biri Haline Getirmektedir. İlaç Tedavisi Bir Diğer Seçenektir. Alarm Ya Da İlaç Tedavisinin Tek Başına Kullanımı İle Sonuç Alınamayan Hastalarda, Her İkisi Beraber De Kullanılabilmektedir" Diye Konuştu.
 
Benzer konular Forum Tarih
V Müzik 0 8K

Benzer konular

Üst