S
sevgiseli42
Ziyaretçi
Kadınlar Kullandığı Temizlik Maddeleri Sebebiyle 55 Binin Üzerinde Zararlı Kimyasala Maruz Kalıyor. İçlerinde Kanser Yapan Da Var, Sinir Sistemini Bozan Da. Artık Deterjanları Evde Yapma Zamanı! İşte Sağlıklı, Doğal, Çok Ekonomik Ve Etkili Temizlik Maddesi Tarifleri...
teknolojideki Her Bir Gelişme, İnsanoğlunun Hayatını Kolaylaştırıyor. Bu Yönüyle Bilim, âdeta İnsanlığın Hizmetinde. Tuz Ruhundan Sıvı Deterjanlara, Yumuşatıcılardan Parlatıcılara Kadar Pek Çok Ürün Market Raflarını Süslüyor. Artık Evler Toz Kaldıran Süpürgelerle Temizlenmiyor, Çamaşırlar Küllü Sularda Yıkanmıyor. Tıpkı, Ayak Basılan Her Zemini Temizleyip Parlatmak İçin Arap Sabunlarını Tercih Etmediğimiz Gibi.
şimdi Onların Yerini Kimyasal Ürünler Almış Durumda. Havlularınızın Yumuşacık Mı Olmasını İstiyorsunuz? Kolayı Var Elbette. Satın Alacağınız Bir Yumuşatıcı İşinizi Görüyor. Beyazların Daha Beyaz, Renklilerin Daha Parlak Görünmesini Mi İstiyorsunuz? Yeni Formüllü Bir Deterjanı Çamaşır Makinenizde Kullanmanız Kâfi. "sararan Bardakları, Çatal Kaşık Takımlarını Nasıl Parlatabilirim?" Diye De Üzülmeyin. Onun Da Çaresi Var. Makinenizin Özel Bölümüne Ekleyeceğiniz Parlatıcıyla Bulaşıklarınız Artık Daha Işıl Işıl.
kimyasal Ürünler Hayatımızın İçine O Kadar Girdi Ki. Dolgun Saçlar İçin De Onlara Muhtacız, Ter Kokusundan Kurtulmak İçin De. Peki, Bu Maddelerin Sinsice Hayatımızı Zehir Ettiğini, Bedenimizi, Suyu, Toprağı, Doğal Ortamları, Havayı Yavaş Yavaş Kirlettiğini Biliyor Musunuz? Ya Kanserojen Etkiye Sahip Olduklarını? Cilt Hastalıklarına, Ağız, Mide, Boğaz İltihabına Sebep Olduklarını, Sinir Sistemini Tahrip Ettiklerini?
hanımlardan 'temizlik Maddelerinden Uzak
durun!' Çağrısı
biz Henüz Farkında Olmasak Da Amerika Ve Avrupa Ülkelerinde Kimyasalların İnsan Hayatını Olumsuz Etkilediği Yüzlerce Araştırmayla İspatlanmış Durumda. Devlet De Sivil Toplum Da Bu Konuda Çok Hassas. Temizlik Maddelerindeki Kimyasalların Zararları Tüketicilere Sık Sık Anlatılıyor. Okullarda Öğrencilere Özel Eğitimler Veriliyor. Hanımlar Da Boş Durmuyor. Bir Yandan Evlerinde Doğal Temizlik Maddeleri Üretiyor, Diğer Yandan Hazırladıkları Web Sitelerinden Ve Bloglardan Hemcinslerine 'kimyasal Maddeler İçeren Temizlik Malzemelerinden Uzak Durun!' Çağrısı Yapıyorlar. Şüphesiz Bu Tür Mesajlar Arttıkça Ağır Kimyasalların Kullanıldığı Temizlik Maddelerinin Yerini İnsana Ve Çevreye Zarar Vermeyen Alternatifler Alıyor. Hatta Ürünlerin Ambalajı Dâhil Yüzde 90'ından Fazlasının Doğaya Karışabilir Ve Geri Dönüşebilir Olmasına Dikkat Ediliyor.
insanları Bu Tür Arayışlara Sevk Eden En Önemli Sebep Temizlik Maddelerinde Kullanılan Kimyasalların Verdiği Zararlar Tabii Ki. Lavaboların Temiz Olması İçin Kullanılan Maddeler De Çamaşırları Kirlerden Arındıran Deterjanlar Da İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor Çünkü. Mesela, Bulaşık Makineleri İçin Üretilen Tabletler Birer Teknoloji Harikası. Ama Bu Ürünler Katmanlı Bir Yapıya Sahip. Suda Belli Bir Zaman Diliminde Çözülüyor. En Son Çözülen Kısım İse Bulaşıkların Işıl Işıl Olmasını Sağlayan 'parlatıcı' Özelliğine Sahip Kimyasallar. İçinde Kanserojen Madde Bulunan Bu Parlatıcıların Zararlarını Azaltmak İçin Ya 'durulama' Programlarını En Az İki Kez Çalıştırmak Gerekiyor Ya Da Makineden Çıkan Bulaşıkları Tekrar Sirkeli Su İle Elde Yıkamak. Günlük Koşuşturmaca İçinde Kaç Hanım Böylesi Bir Zahmete Girebilir Ki?
amerika'daki Bir Çok
hanım Deterjanlardan Uzak Duruyor
diyelim Ki Bulaşıklar Makinede Değil De Elde Yıkandı. Makinede Yıkanan Elbiseleri İkinci Kez Elde Yıkamak Mümkün Mü? Veya Elbiseleri Hangi Temizlik Ürünüyle Yıkamak Lazım? Piyasada Satılan Deterjanların Çoğunda Yüksek Düzeyde Fosfat Ve Klor Var. Yanlışlıkla Yutulursa Çok Önemli Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor Bu Maddeler. Ayrıca Klor, Kanalizasyon Sistemine Karıştığında Organiklerle Birleşerek 'son Derece Tehlikeli Bir Kimyasal' Diye Tanımlanan 'trihalometan' Maddesini Üretiyor. Bulaşıklar İçin Kullanılan Deterjanların Ana Maddeleri De Petrol Kaynaklı. Bu Sebeple Bakterilerce Ayrıştırılıp Doğaya Tekrar Kazandırılamadığı Gibi Zararlı Katkı Maddeleri, Sentetik Esanslar, Kokular Ve Renklendiriciler De İçeriyor.
cahide Akyaldız (32), Amerika'da Yaşayan Bir Ev Hanımı. Çevresindeki Birçok Hanımın Kimyasallardan Uzak Durduğunu Söylüyor. Doğal Deterjanlara İlginin Giderek Arttığını Belirterek, "buradaki Hanımların Takıntıları Yok. Onlar İçin Bulaşıkların Doğal Yolla Yıkanması Temizliğinden Bile Daha Önemli." Diyor. Cahide Hanım Evde Doğal Temizlik Ürünleri Yapılabilecek Maddelerin De Marketlerde Paketler Hâlinde Satıldığını Anlatıyor.
aslında Aynı Maddeleri Türkiye'de De Tedarik Etmek Mümkün. Böylece Evlerde Zararlı Deterjanların Yerine Kullanılabilecek Zararsız Temizlik Maddelerini Basit Yöntemlerle Yapabilirsiniz. Bunun İçin Çamaşır Sodası, Karbonat, Uçucu Bitkisel Yağlar, Sirke Ve Boraks Gibi Maddelerden Bir Miktar Satın Almak Yeterli. Suda Kolayca Eriyen, Görünüşüyle Naftalini Andıran Boraks Aslında Doğal Kaynaklı Bir Bor Bileşiği... Genelde Sabun Ve Deterjanların Temizleme Gücünü Artırmak İçin Kullanılıyor. Kokuları Alma, Küf Ve Bakterilerin Üremesini Durdurma, Leke Çıkarma Gibi Özellikleri Bulunuyor. Türkiye'de Kilosu 2-3 Tl Arasında Satılıyor. Çamaşır Sodası İse Yağ Ve Lekeleri Çıkarıyor, Sert Suyu Yumuşatıyor. Karbonat Da (sodyum Bikarbonat) Gıdadan Temizlik Ürünlerine Kadar Geniş Bir Alanda Çok Amaçlı Kullanılıyor. Kötü Kokuları Alıyor, Alüminyum, Altın, Gümüş, Paslanmaz Çelik Gibi Metalleri Parlatıyor, Leke Çıkarıyor, Sert Suyu Yumuşatıyor. Birikmiş Mineral Ve Yağları Çözüp Camları Parlatan Sirke De Mikropları Öldürüyor.
doğal Bulaşık Makinesi Deterjanı Nasıl Yapılır?
işte, Bu Maddeleri Kullanarak Tahta Kaşıklarınızı, Bebeğinizin Biberonlarını Gönül Rahatlığıyla Yıkayabileceğiniz Doğal Deterjanları Evde Üretebilirsiniz. Bulaşıklarınızı Daha Temiz Ve Parlak Yapacak Doğal Bir Temizleyici İçin Gerekli Malzemeler Şunlar: Bir Bardak Boraks (aktarlarda, Eczanelerde, Kimyasal Madde Satıcılarında, Zirai Ürünler Satan Dükkânlarda Kolayca Bulabilirsiniz) Maddesi... Bir Bardak Yemek Sodası... Aynı Bardağın Dörtte Biri Kadar Tuz... Dörtte Biri Kadar Limon Tuzu, Yani Citric Asit (iri Kristalli Değil, Rondoda Toz Hâline Getirilmişi). Bulaşıklarınızın Portakal, Limon, Mandalina Vb. Kokması İçin De Bu Ürünlerin Yağlarından Küçük Bir Miktar.
yapılışına Gelince... Plastik Bir Kapta Önce Tuz Ve 30 Damla Yağ İyice Karıştırılıyor. Ardından Diğer Malzemeler De Ekleniyor. Kabın İçindeki Malzemeler İyice Harmanlandıktan Sonra Kapalı Bir Yerde Muhafaza Ediliyor. Her Yıkama İçin Bu Karışımdan 1-1,5 Çorba Kaşığı Kullanılıyor. Bulaşıklarınızın Işıl Işıl Olması İçin De Makinenizin Parlatıcı Bölümünü Elma Sirkesiyle Doldurmanız Şart. Kullanılan Suyun Kireç Oranına Göre Karışıma Eklenen Yemek Sodası Ve Limon Tuzu Oranları Artırılabilir. Malzemelerin Miktarı Ne Kadar Artarsa Artsın Sağlığa Zararlı Değil, Çünkü Tamamen Doğal.
bu Karışım Bulaşık Makinesinde Kullanıldığında Araç-gereçler Hem Temizlenecek Hem De Parlayacak. Üstelik Makineden Portakal Veya Limon Kokuları Gelecek. Yıkama Sonrasında Bazı Cam Ürünlerinde Hafif Su Lekeleri Kalabilir. Hemen Üzülmeyin. Bu Görüntüyü Ortadan Kaldırmak Veya Daha Aza İndirmek İçin Kurutma Programı Biter Bitmez Makinenin Kapağını Açarak Bulaşıkları Havalandırmanız Kâfi.
peki, Elde Yıkanacak Bulaşıklar İçin Neler Yapmak Lazım? Bunun İçin De Önerimiz Şöyle: Bir Kalıp Doğal Sabun Rendeleniyor Ve Üzerini Örtecek Şekilde İçi Suyla Dolu Bir Kabın İçine Konuluyor. Hafif Ateşte Sabun Tozu Eritiliyor. İçine Yarım Tatlı Kaşığı Boraks Ve Yarım Tatlı Kaşığı Da Çamaşır Sodası Ekleniyor. Ardından İyice Karıştırılıyor. Her Yıkamada Bu Karışımdan Bir Tatlı Kaşığı Alıp Kullanılıyor. Eğer Bu Yöntem "beni Çok Uğraştıracak" Derseniz, Bulaşık Makinesi İçin Hazırladığınız Karışımın Aynısını, Meyve Yağı Koymadan Yapabilirsiniz. Bundan Sıcak Suya İki Yemek Kaşığı Ekleyip Bir Yemek Kaşığı Da Arap Sabunu Ya Da Bir Çay Kaşığı Bulaşık Deterjanı İlave Edebilirsiniz. Bu Karışım Çok Az Köpürüyor Ama Bulaşıkları Harika Temizliyor Ve Büyük Oranda Da Su Lekesi Bırakmıyor.
mutfaklarda Ocak Ve Fırınları Temizlerken Kullanılan Krem Temizleyiciler İçin De Alternatifler Var. Mesela Temizleyeceğiniz Yüzeye Biraz Karbonat, Biraz Tuz Ve Birkaç Damla Sirke Damlatarak Hafifçe Ovuşturmanız Yeterli. Aynı Sonucu Alacağınızdan Emin Olabilirsiniz.
peki, Ya Yüzey Temizleyicileri? Piyasada 'yüzey Temizleyici' Diye Satılan Ürünlerin Hepsinde İnsana Ve Çevreye Zararlı Kimyasallar Bulunuyor. Bunu Anlamak İçin İçerik Kısmına Yazılmış 'anyonik Aktif, Noniyonik Aktif' İfadelerine Dikkat Etmeniz Yeterli. Kimyager Ayşe Kuralay, Zararlı Kimyasalların Ekstra Temizleme Gücünün Olmadığını Söylüyor. Ayşe Hanım'ın Önerdiği Alternatiflere Gelince: "ahşap Temizliği İçin Bir Yemek Kaşığı Limon Suyu İle İki Yemek Kaşığı Zeytinyağını Karıştırın. Karışımın Küçük Bir Miktarını Temiz Toz Bezine Dökün Ve Ahşap Yüzeyi Dairesel Hareketlerle Ovun. Karışımı Sprey Şişesine Koyup Yüzeye Püskürterek De Uygulayabilirsiniz."
oda Spreylerinden
uzak Durun!
genel Ev Temizliği İçin De Sıcak Suyun İçine Bir Yemek Kaşığı Boraks İle Bir Yemek Kaşığı Sıvı Arap Sabunu Koymanız Yeterli. Karışım, Yerleri Dezenfekte Edip Çok İyi Temizliyor. Eğer Bu İşlemin Ardından Odanızın Hoş Kokmasını Da İsterseniz, O Zaman Yine Doğal Bir Takviyeye İhtiyacınız Olacak. Yarım Litre Sıcak Suyun İçine Yarım Çay Kaşığı Karbonat, Bir Çay Kaşığı Limon Suyu Ve 3-4 Damla Bitkisel Yağ (yasemin, Lavanta, Papatya, Limon, Çay Ağacı, Çam Ağacı Yağı Olabilir) Karıştırıp Odaya Püskürtebilirsiniz.
evlerin Güzel Kokması İçin Asla Oda Spreyleri Tercih Edilmemeli. Çünkü Oda Deodorantları Havadaki Kötü Kokuları Yok Etmiyor, Sadece Rahatsız Edici Kokuları, Hoş Kokularla Örtmeye Çalışıyor. Bazıları Da Burun Yollarını Yağlı Bir Tabakayla Kaplayıp Koku Alma Duyumuzu Engelleyen Kimyasallar Yayıyor. Oda Spreylerinde Kullanılan Zararlı Maddeler Arasında İse Naftalin, Fenol, Kresol, Etanol, Ksilen Ve Formaldehit Gibi Maddeler Sıralanıyor.
doğal Hayatın
şifreleri Onlarda
kadınların Sık Kullandığı Çamaşır Suyu Da Çok Zararlı... İçinde Noniyonik Yüzey Aktif, Klor Bazlı Ağartıcı (sodyum Hipoklorit), Sodyum Hidroksid Ve Parfüm Bulunuyor. Çamaşır Suyu İçeren Temizlik Ürünlerinin Kullanımıyla Karbon Tetraklorür Ve Kloroform Gibi Maddeler Açığa Çıkıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Odabaşı, Bunların Kanser Riskini Önemli Ölçüde Arttırabileceğini Söylüyor. Çamaşır Suyu İçeren Ürünlerin, Amonyaklı Veya Asidik (tuz Ruhu, Kireç Çözücü Gibi) Temizlik Maddeleriyle Karıştırılması Zehirli Gazların (klor Gazı Ve Klor Aminlerin) Açığa Çıkmasını Sağlıyor, Ortamdaki Oksijeni Durduruyor Ve İnsanları Nefes Alamaz Hâle Getiriyor. Bu Tür Zararlı Maddelerin Aşırı Teneffüs Edilmesi Hâlinde Solunum Yolları Ve Akciğerde Tahribata Yol Açıyor.
sema Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Leyla Ertenü İse Temizliği Yapılan Yüzeylerin Mutlaka Bol Su İle Durulanması, Mekânların Uzun Süre Havalandırılması Ve Buralarda Mümkün Olduğunca Kısa Süre Kalınması Gerektiğini Söylüyor.
peki, Evde Bazı Yüzeyleri Beyazlatmamız, Leke Çıkartmamız Gerektiğinde Ne Yapmak Lazım? Uzmanlar, Bunun İçin Amonyaklı Değil, Oksijenli, Yani 'renkliler İçin Kullanılır' İbareli Çamaşır Sularını Tavsiye Ediyor.
çamaşır Deterjanlarında İnsan Vücuduna Zararlı Amonyak Ve Petrol Türevi Birçok Kimyasal Bulunuyor. Bu Maddeler Suda Çözülmüyor. Dolayısıyla Fosfat Ve Formaldehit İçeren Deterjanlar Çok Zararlı. Çamaşır Deterjanından Vazgeçemeyenlerin Hiç Değilse Bu Maddeleri İhtiva Eden Ürünlerden Uzak Durmaları Uzmanlarca Tavsiye Ediliyor. Ayrıca Astım Hastaları İle Alerjiye Hassas Bünyesi Olanlar Ve Egzamaya Yakalananların Piyasadaki Deterjanları Kullanmaması, Bunların Yerine Sabun Tozu Ve Çamaşır Sodasını Tercih Etmeleri Önemli Görülüyor.
aynı Şekilde Zararlı Pek Çok Kimyasaldan Üretilen Yumuşatıcılar Da Terk Edilmeli. Kaldı Ki Çamaşır Sodası Sudaki Kireci Çözerek Çamaşırların Kaskatı Kesilmesini Önlüyor. Sabunun İçindeki Gliserin De Çamaşırları Yumuşatmaya Yetiyor. Beyaz Çamaşırlar Beyazlığını Koruyor, Renkliler De Canlılığını Muhafaza Ediyor Bu Yöntemle. Yalnız Marketlerdeki Her Sabun Tozunu Da Satın Almamak Gerekiyor. Yüzde Yüz Doğal, Soğuk Pres Yöntemiyle Üretilmiş Olanlar Tercih Edilmeli. Sıradan Sabunlara Köpürmesi Ve Güzel Kokması İçin Zararlı Kimyasallar Ekleniyor Çünkü.
türkiye Gibi Gelişmekte Olan Ülkelerde Denetimler Ciddiyetle Yapılmadığından Birçok Temizlik Ürününde Hangi Kimyasal Maddelerin Kullanıldığı Tam Olarak Etiketlere Yazılmıyor. İçindekiler Kısmının Yetersiz Olduğunu Gören Bilinçli Tüketiciler De Alternatif Arayışlara Giriyor. İşte Onlardan Birileri De Yüksek Kimya Mühendisi Kudret Livaoğlu İle Fatma Betül Şahin. Her İki Hanım Da Çocuk Sahibi Olduktan Sonra Market Raflarını Süsleyen Onlarca Kimyasalın Çocuklarına Vereceği Zararı Düşünerek Mesleki Birikimlerini Bu Konuyu Araştırmada Kullanmaya Başlamışlar. Yurtdışındaki Bilimsel Çalışmaları Yakından Takip Etmişler. Arkadaşlarına "kimyasallardan Uzak Durun!" Mesajı Vermişler Hep. Ellerindeki Notlar Fazlasıyla Birikince Bunları Kitap Hâline Getirmişler.
mozaik Yayınları'ndan Çıkan Kitaplarının İsmi Zararlı Kimyasallardan Korunma Yöntemleriyle Sağlıklı Hayat. Kitapta Gıda Katkı Maddeleri, İçecekler, Gıda İşleme Sırasında Oluşan Toksik Maddeler, Pişirme Ve Saklama Kapları, Ambalajlar, Ağır Metaller, Tarım İlaçları, Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar, Fonksiyonel Gıdalar, Kozmetikler, Temizlik Ürünleri Ve Toksin Arındırma Yöntemleri Anlatılıyor. Eser Hem Adını Bile Duymadığımız Kimyasallar Hakkında Bilgi Veriyor Hem De Onların Zararlarını Anlatıyor. Ayrıca Kimyasalların Doğal Alternatiflerini De Gösteriyor.
kimya Mühendisi Kudret Livaoğlu, Kitap Dışında Ar-ge (araştırma-geliştirme) Çalışması Da Yapıyor: "genelde Sorun Yaşadığımız Ürünleri Seçtim. Çocuk Altlarını Temizlemek İçin Kullanılan Islak Mendiller De Hiç Sağlıklı Değil. İçinde Petrol Türevi Kimyasallar Var. Bundan Dolayı Çok Sıkıntı Yaşadığımız İçin Önümüzdeki Günlerde Bunun Üzerinde Çalışmak İstiyorum."
kimya Mühendisi Fatma Betül Şahin'e Göre, Her İnsanın Cildinde Zamanla Ağır Metaller Birikiyor. Özellikle De Civa Ve Alüminyum. Bu Maddeleri Detoks Banyoları, Egzersiz Ve Sauna İle Atmak Mümkün. Şahin, Vücudumuzu Hangi Bitkilerle Temizleyeceğimizi İse Şöyle Açıklıyor: "deve Dikeni Tohumu Güçlü Bir Antioksidandır, Karaciğer Koruyucudur, Hücre Yenileyicidir. Zerdeçal Da Kanserojen Maddelerin Atılmasına Yardımcıdır. Yeşil Çay Kanser Oluşumunu Engeller. Tarım İlaçlarının Kalıntılarının Atılmasını Sağlar. Ayı Üzümü De Böbreklerin Temizlenmesinde Etkilidir. Karnıyarık Otu Çekirdeği İse Kalın Bağırsağın Florasını Koruyup Toksinlerin Karaciğerden Uzaklaşmasına Yardımcıdır. Tarım İlaçları Kalıntılarına Karşı Da Herkes Tarafından Bilinen Keten Tohumu Etkilidir. Ayrıca B1, B2, C, A Ve E Vitamini Bulunan Yiyecekler De Sıklıkla Tüketilebilir."
aksiyon
teknolojideki Her Bir Gelişme, İnsanoğlunun Hayatını Kolaylaştırıyor. Bu Yönüyle Bilim, âdeta İnsanlığın Hizmetinde. Tuz Ruhundan Sıvı Deterjanlara, Yumuşatıcılardan Parlatıcılara Kadar Pek Çok Ürün Market Raflarını Süslüyor. Artık Evler Toz Kaldıran Süpürgelerle Temizlenmiyor, Çamaşırlar Küllü Sularda Yıkanmıyor. Tıpkı, Ayak Basılan Her Zemini Temizleyip Parlatmak İçin Arap Sabunlarını Tercih Etmediğimiz Gibi.
şimdi Onların Yerini Kimyasal Ürünler Almış Durumda. Havlularınızın Yumuşacık Mı Olmasını İstiyorsunuz? Kolayı Var Elbette. Satın Alacağınız Bir Yumuşatıcı İşinizi Görüyor. Beyazların Daha Beyaz, Renklilerin Daha Parlak Görünmesini Mi İstiyorsunuz? Yeni Formüllü Bir Deterjanı Çamaşır Makinenizde Kullanmanız Kâfi. "sararan Bardakları, Çatal Kaşık Takımlarını Nasıl Parlatabilirim?" Diye De Üzülmeyin. Onun Da Çaresi Var. Makinenizin Özel Bölümüne Ekleyeceğiniz Parlatıcıyla Bulaşıklarınız Artık Daha Işıl Işıl.
kimyasal Ürünler Hayatımızın İçine O Kadar Girdi Ki. Dolgun Saçlar İçin De Onlara Muhtacız, Ter Kokusundan Kurtulmak İçin De. Peki, Bu Maddelerin Sinsice Hayatımızı Zehir Ettiğini, Bedenimizi, Suyu, Toprağı, Doğal Ortamları, Havayı Yavaş Yavaş Kirlettiğini Biliyor Musunuz? Ya Kanserojen Etkiye Sahip Olduklarını? Cilt Hastalıklarına, Ağız, Mide, Boğaz İltihabına Sebep Olduklarını, Sinir Sistemini Tahrip Ettiklerini?
hanımlardan 'temizlik Maddelerinden Uzak
durun!' Çağrısı
biz Henüz Farkında Olmasak Da Amerika Ve Avrupa Ülkelerinde Kimyasalların İnsan Hayatını Olumsuz Etkilediği Yüzlerce Araştırmayla İspatlanmış Durumda. Devlet De Sivil Toplum Da Bu Konuda Çok Hassas. Temizlik Maddelerindeki Kimyasalların Zararları Tüketicilere Sık Sık Anlatılıyor. Okullarda Öğrencilere Özel Eğitimler Veriliyor. Hanımlar Da Boş Durmuyor. Bir Yandan Evlerinde Doğal Temizlik Maddeleri Üretiyor, Diğer Yandan Hazırladıkları Web Sitelerinden Ve Bloglardan Hemcinslerine 'kimyasal Maddeler İçeren Temizlik Malzemelerinden Uzak Durun!' Çağrısı Yapıyorlar. Şüphesiz Bu Tür Mesajlar Arttıkça Ağır Kimyasalların Kullanıldığı Temizlik Maddelerinin Yerini İnsana Ve Çevreye Zarar Vermeyen Alternatifler Alıyor. Hatta Ürünlerin Ambalajı Dâhil Yüzde 90'ından Fazlasının Doğaya Karışabilir Ve Geri Dönüşebilir Olmasına Dikkat Ediliyor.
insanları Bu Tür Arayışlara Sevk Eden En Önemli Sebep Temizlik Maddelerinde Kullanılan Kimyasalların Verdiği Zararlar Tabii Ki. Lavaboların Temiz Olması İçin Kullanılan Maddeler De Çamaşırları Kirlerden Arındıran Deterjanlar Da İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor Çünkü. Mesela, Bulaşık Makineleri İçin Üretilen Tabletler Birer Teknoloji Harikası. Ama Bu Ürünler Katmanlı Bir Yapıya Sahip. Suda Belli Bir Zaman Diliminde Çözülüyor. En Son Çözülen Kısım İse Bulaşıkların Işıl Işıl Olmasını Sağlayan 'parlatıcı' Özelliğine Sahip Kimyasallar. İçinde Kanserojen Madde Bulunan Bu Parlatıcıların Zararlarını Azaltmak İçin Ya 'durulama' Programlarını En Az İki Kez Çalıştırmak Gerekiyor Ya Da Makineden Çıkan Bulaşıkları Tekrar Sirkeli Su İle Elde Yıkamak. Günlük Koşuşturmaca İçinde Kaç Hanım Böylesi Bir Zahmete Girebilir Ki?
amerika'daki Bir Çok
hanım Deterjanlardan Uzak Duruyor
diyelim Ki Bulaşıklar Makinede Değil De Elde Yıkandı. Makinede Yıkanan Elbiseleri İkinci Kez Elde Yıkamak Mümkün Mü? Veya Elbiseleri Hangi Temizlik Ürünüyle Yıkamak Lazım? Piyasada Satılan Deterjanların Çoğunda Yüksek Düzeyde Fosfat Ve Klor Var. Yanlışlıkla Yutulursa Çok Önemli Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor Bu Maddeler. Ayrıca Klor, Kanalizasyon Sistemine Karıştığında Organiklerle Birleşerek 'son Derece Tehlikeli Bir Kimyasal' Diye Tanımlanan 'trihalometan' Maddesini Üretiyor. Bulaşıklar İçin Kullanılan Deterjanların Ana Maddeleri De Petrol Kaynaklı. Bu Sebeple Bakterilerce Ayrıştırılıp Doğaya Tekrar Kazandırılamadığı Gibi Zararlı Katkı Maddeleri, Sentetik Esanslar, Kokular Ve Renklendiriciler De İçeriyor.
cahide Akyaldız (32), Amerika'da Yaşayan Bir Ev Hanımı. Çevresindeki Birçok Hanımın Kimyasallardan Uzak Durduğunu Söylüyor. Doğal Deterjanlara İlginin Giderek Arttığını Belirterek, "buradaki Hanımların Takıntıları Yok. Onlar İçin Bulaşıkların Doğal Yolla Yıkanması Temizliğinden Bile Daha Önemli." Diyor. Cahide Hanım Evde Doğal Temizlik Ürünleri Yapılabilecek Maddelerin De Marketlerde Paketler Hâlinde Satıldığını Anlatıyor.
aslında Aynı Maddeleri Türkiye'de De Tedarik Etmek Mümkün. Böylece Evlerde Zararlı Deterjanların Yerine Kullanılabilecek Zararsız Temizlik Maddelerini Basit Yöntemlerle Yapabilirsiniz. Bunun İçin Çamaşır Sodası, Karbonat, Uçucu Bitkisel Yağlar, Sirke Ve Boraks Gibi Maddelerden Bir Miktar Satın Almak Yeterli. Suda Kolayca Eriyen, Görünüşüyle Naftalini Andıran Boraks Aslında Doğal Kaynaklı Bir Bor Bileşiği... Genelde Sabun Ve Deterjanların Temizleme Gücünü Artırmak İçin Kullanılıyor. Kokuları Alma, Küf Ve Bakterilerin Üremesini Durdurma, Leke Çıkarma Gibi Özellikleri Bulunuyor. Türkiye'de Kilosu 2-3 Tl Arasında Satılıyor. Çamaşır Sodası İse Yağ Ve Lekeleri Çıkarıyor, Sert Suyu Yumuşatıyor. Karbonat Da (sodyum Bikarbonat) Gıdadan Temizlik Ürünlerine Kadar Geniş Bir Alanda Çok Amaçlı Kullanılıyor. Kötü Kokuları Alıyor, Alüminyum, Altın, Gümüş, Paslanmaz Çelik Gibi Metalleri Parlatıyor, Leke Çıkarıyor, Sert Suyu Yumuşatıyor. Birikmiş Mineral Ve Yağları Çözüp Camları Parlatan Sirke De Mikropları Öldürüyor.
doğal Bulaşık Makinesi Deterjanı Nasıl Yapılır?
işte, Bu Maddeleri Kullanarak Tahta Kaşıklarınızı, Bebeğinizin Biberonlarını Gönül Rahatlığıyla Yıkayabileceğiniz Doğal Deterjanları Evde Üretebilirsiniz. Bulaşıklarınızı Daha Temiz Ve Parlak Yapacak Doğal Bir Temizleyici İçin Gerekli Malzemeler Şunlar: Bir Bardak Boraks (aktarlarda, Eczanelerde, Kimyasal Madde Satıcılarında, Zirai Ürünler Satan Dükkânlarda Kolayca Bulabilirsiniz) Maddesi... Bir Bardak Yemek Sodası... Aynı Bardağın Dörtte Biri Kadar Tuz... Dörtte Biri Kadar Limon Tuzu, Yani Citric Asit (iri Kristalli Değil, Rondoda Toz Hâline Getirilmişi). Bulaşıklarınızın Portakal, Limon, Mandalina Vb. Kokması İçin De Bu Ürünlerin Yağlarından Küçük Bir Miktar.
yapılışına Gelince... Plastik Bir Kapta Önce Tuz Ve 30 Damla Yağ İyice Karıştırılıyor. Ardından Diğer Malzemeler De Ekleniyor. Kabın İçindeki Malzemeler İyice Harmanlandıktan Sonra Kapalı Bir Yerde Muhafaza Ediliyor. Her Yıkama İçin Bu Karışımdan 1-1,5 Çorba Kaşığı Kullanılıyor. Bulaşıklarınızın Işıl Işıl Olması İçin De Makinenizin Parlatıcı Bölümünü Elma Sirkesiyle Doldurmanız Şart. Kullanılan Suyun Kireç Oranına Göre Karışıma Eklenen Yemek Sodası Ve Limon Tuzu Oranları Artırılabilir. Malzemelerin Miktarı Ne Kadar Artarsa Artsın Sağlığa Zararlı Değil, Çünkü Tamamen Doğal.
bu Karışım Bulaşık Makinesinde Kullanıldığında Araç-gereçler Hem Temizlenecek Hem De Parlayacak. Üstelik Makineden Portakal Veya Limon Kokuları Gelecek. Yıkama Sonrasında Bazı Cam Ürünlerinde Hafif Su Lekeleri Kalabilir. Hemen Üzülmeyin. Bu Görüntüyü Ortadan Kaldırmak Veya Daha Aza İndirmek İçin Kurutma Programı Biter Bitmez Makinenin Kapağını Açarak Bulaşıkları Havalandırmanız Kâfi.
peki, Elde Yıkanacak Bulaşıklar İçin Neler Yapmak Lazım? Bunun İçin De Önerimiz Şöyle: Bir Kalıp Doğal Sabun Rendeleniyor Ve Üzerini Örtecek Şekilde İçi Suyla Dolu Bir Kabın İçine Konuluyor. Hafif Ateşte Sabun Tozu Eritiliyor. İçine Yarım Tatlı Kaşığı Boraks Ve Yarım Tatlı Kaşığı Da Çamaşır Sodası Ekleniyor. Ardından İyice Karıştırılıyor. Her Yıkamada Bu Karışımdan Bir Tatlı Kaşığı Alıp Kullanılıyor. Eğer Bu Yöntem "beni Çok Uğraştıracak" Derseniz, Bulaşık Makinesi İçin Hazırladığınız Karışımın Aynısını, Meyve Yağı Koymadan Yapabilirsiniz. Bundan Sıcak Suya İki Yemek Kaşığı Ekleyip Bir Yemek Kaşığı Da Arap Sabunu Ya Da Bir Çay Kaşığı Bulaşık Deterjanı İlave Edebilirsiniz. Bu Karışım Çok Az Köpürüyor Ama Bulaşıkları Harika Temizliyor Ve Büyük Oranda Da Su Lekesi Bırakmıyor.
mutfaklarda Ocak Ve Fırınları Temizlerken Kullanılan Krem Temizleyiciler İçin De Alternatifler Var. Mesela Temizleyeceğiniz Yüzeye Biraz Karbonat, Biraz Tuz Ve Birkaç Damla Sirke Damlatarak Hafifçe Ovuşturmanız Yeterli. Aynı Sonucu Alacağınızdan Emin Olabilirsiniz.
peki, Ya Yüzey Temizleyicileri? Piyasada 'yüzey Temizleyici' Diye Satılan Ürünlerin Hepsinde İnsana Ve Çevreye Zararlı Kimyasallar Bulunuyor. Bunu Anlamak İçin İçerik Kısmına Yazılmış 'anyonik Aktif, Noniyonik Aktif' İfadelerine Dikkat Etmeniz Yeterli. Kimyager Ayşe Kuralay, Zararlı Kimyasalların Ekstra Temizleme Gücünün Olmadığını Söylüyor. Ayşe Hanım'ın Önerdiği Alternatiflere Gelince: "ahşap Temizliği İçin Bir Yemek Kaşığı Limon Suyu İle İki Yemek Kaşığı Zeytinyağını Karıştırın. Karışımın Küçük Bir Miktarını Temiz Toz Bezine Dökün Ve Ahşap Yüzeyi Dairesel Hareketlerle Ovun. Karışımı Sprey Şişesine Koyup Yüzeye Püskürterek De Uygulayabilirsiniz."
oda Spreylerinden
uzak Durun!
genel Ev Temizliği İçin De Sıcak Suyun İçine Bir Yemek Kaşığı Boraks İle Bir Yemek Kaşığı Sıvı Arap Sabunu Koymanız Yeterli. Karışım, Yerleri Dezenfekte Edip Çok İyi Temizliyor. Eğer Bu İşlemin Ardından Odanızın Hoş Kokmasını Da İsterseniz, O Zaman Yine Doğal Bir Takviyeye İhtiyacınız Olacak. Yarım Litre Sıcak Suyun İçine Yarım Çay Kaşığı Karbonat, Bir Çay Kaşığı Limon Suyu Ve 3-4 Damla Bitkisel Yağ (yasemin, Lavanta, Papatya, Limon, Çay Ağacı, Çam Ağacı Yağı Olabilir) Karıştırıp Odaya Püskürtebilirsiniz.
evlerin Güzel Kokması İçin Asla Oda Spreyleri Tercih Edilmemeli. Çünkü Oda Deodorantları Havadaki Kötü Kokuları Yok Etmiyor, Sadece Rahatsız Edici Kokuları, Hoş Kokularla Örtmeye Çalışıyor. Bazıları Da Burun Yollarını Yağlı Bir Tabakayla Kaplayıp Koku Alma Duyumuzu Engelleyen Kimyasallar Yayıyor. Oda Spreylerinde Kullanılan Zararlı Maddeler Arasında İse Naftalin, Fenol, Kresol, Etanol, Ksilen Ve Formaldehit Gibi Maddeler Sıralanıyor.
doğal Hayatın
şifreleri Onlarda
kadınların Sık Kullandığı Çamaşır Suyu Da Çok Zararlı... İçinde Noniyonik Yüzey Aktif, Klor Bazlı Ağartıcı (sodyum Hipoklorit), Sodyum Hidroksid Ve Parfüm Bulunuyor. Çamaşır Suyu İçeren Temizlik Ürünlerinin Kullanımıyla Karbon Tetraklorür Ve Kloroform Gibi Maddeler Açığa Çıkıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Odabaşı, Bunların Kanser Riskini Önemli Ölçüde Arttırabileceğini Söylüyor. Çamaşır Suyu İçeren Ürünlerin, Amonyaklı Veya Asidik (tuz Ruhu, Kireç Çözücü Gibi) Temizlik Maddeleriyle Karıştırılması Zehirli Gazların (klor Gazı Ve Klor Aminlerin) Açığa Çıkmasını Sağlıyor, Ortamdaki Oksijeni Durduruyor Ve İnsanları Nefes Alamaz Hâle Getiriyor. Bu Tür Zararlı Maddelerin Aşırı Teneffüs Edilmesi Hâlinde Solunum Yolları Ve Akciğerde Tahribata Yol Açıyor.
sema Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Leyla Ertenü İse Temizliği Yapılan Yüzeylerin Mutlaka Bol Su İle Durulanması, Mekânların Uzun Süre Havalandırılması Ve Buralarda Mümkün Olduğunca Kısa Süre Kalınması Gerektiğini Söylüyor.
peki, Evde Bazı Yüzeyleri Beyazlatmamız, Leke Çıkartmamız Gerektiğinde Ne Yapmak Lazım? Uzmanlar, Bunun İçin Amonyaklı Değil, Oksijenli, Yani 'renkliler İçin Kullanılır' İbareli Çamaşır Sularını Tavsiye Ediyor.
çamaşır Deterjanlarında İnsan Vücuduna Zararlı Amonyak Ve Petrol Türevi Birçok Kimyasal Bulunuyor. Bu Maddeler Suda Çözülmüyor. Dolayısıyla Fosfat Ve Formaldehit İçeren Deterjanlar Çok Zararlı. Çamaşır Deterjanından Vazgeçemeyenlerin Hiç Değilse Bu Maddeleri İhtiva Eden Ürünlerden Uzak Durmaları Uzmanlarca Tavsiye Ediliyor. Ayrıca Astım Hastaları İle Alerjiye Hassas Bünyesi Olanlar Ve Egzamaya Yakalananların Piyasadaki Deterjanları Kullanmaması, Bunların Yerine Sabun Tozu Ve Çamaşır Sodasını Tercih Etmeleri Önemli Görülüyor.
aynı Şekilde Zararlı Pek Çok Kimyasaldan Üretilen Yumuşatıcılar Da Terk Edilmeli. Kaldı Ki Çamaşır Sodası Sudaki Kireci Çözerek Çamaşırların Kaskatı Kesilmesini Önlüyor. Sabunun İçindeki Gliserin De Çamaşırları Yumuşatmaya Yetiyor. Beyaz Çamaşırlar Beyazlığını Koruyor, Renkliler De Canlılığını Muhafaza Ediyor Bu Yöntemle. Yalnız Marketlerdeki Her Sabun Tozunu Da Satın Almamak Gerekiyor. Yüzde Yüz Doğal, Soğuk Pres Yöntemiyle Üretilmiş Olanlar Tercih Edilmeli. Sıradan Sabunlara Köpürmesi Ve Güzel Kokması İçin Zararlı Kimyasallar Ekleniyor Çünkü.
türkiye Gibi Gelişmekte Olan Ülkelerde Denetimler Ciddiyetle Yapılmadığından Birçok Temizlik Ürününde Hangi Kimyasal Maddelerin Kullanıldığı Tam Olarak Etiketlere Yazılmıyor. İçindekiler Kısmının Yetersiz Olduğunu Gören Bilinçli Tüketiciler De Alternatif Arayışlara Giriyor. İşte Onlardan Birileri De Yüksek Kimya Mühendisi Kudret Livaoğlu İle Fatma Betül Şahin. Her İki Hanım Da Çocuk Sahibi Olduktan Sonra Market Raflarını Süsleyen Onlarca Kimyasalın Çocuklarına Vereceği Zararı Düşünerek Mesleki Birikimlerini Bu Konuyu Araştırmada Kullanmaya Başlamışlar. Yurtdışındaki Bilimsel Çalışmaları Yakından Takip Etmişler. Arkadaşlarına "kimyasallardan Uzak Durun!" Mesajı Vermişler Hep. Ellerindeki Notlar Fazlasıyla Birikince Bunları Kitap Hâline Getirmişler.
mozaik Yayınları'ndan Çıkan Kitaplarının İsmi Zararlı Kimyasallardan Korunma Yöntemleriyle Sağlıklı Hayat. Kitapta Gıda Katkı Maddeleri, İçecekler, Gıda İşleme Sırasında Oluşan Toksik Maddeler, Pişirme Ve Saklama Kapları, Ambalajlar, Ağır Metaller, Tarım İlaçları, Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar, Fonksiyonel Gıdalar, Kozmetikler, Temizlik Ürünleri Ve Toksin Arındırma Yöntemleri Anlatılıyor. Eser Hem Adını Bile Duymadığımız Kimyasallar Hakkında Bilgi Veriyor Hem De Onların Zararlarını Anlatıyor. Ayrıca Kimyasalların Doğal Alternatiflerini De Gösteriyor.
kimya Mühendisi Kudret Livaoğlu, Kitap Dışında Ar-ge (araştırma-geliştirme) Çalışması Da Yapıyor: "genelde Sorun Yaşadığımız Ürünleri Seçtim. Çocuk Altlarını Temizlemek İçin Kullanılan Islak Mendiller De Hiç Sağlıklı Değil. İçinde Petrol Türevi Kimyasallar Var. Bundan Dolayı Çok Sıkıntı Yaşadığımız İçin Önümüzdeki Günlerde Bunun Üzerinde Çalışmak İstiyorum."
kimya Mühendisi Fatma Betül Şahin'e Göre, Her İnsanın Cildinde Zamanla Ağır Metaller Birikiyor. Özellikle De Civa Ve Alüminyum. Bu Maddeleri Detoks Banyoları, Egzersiz Ve Sauna İle Atmak Mümkün. Şahin, Vücudumuzu Hangi Bitkilerle Temizleyeceğimizi İse Şöyle Açıklıyor: "deve Dikeni Tohumu Güçlü Bir Antioksidandır, Karaciğer Koruyucudur, Hücre Yenileyicidir. Zerdeçal Da Kanserojen Maddelerin Atılmasına Yardımcıdır. Yeşil Çay Kanser Oluşumunu Engeller. Tarım İlaçlarının Kalıntılarının Atılmasını Sağlar. Ayı Üzümü De Böbreklerin Temizlenmesinde Etkilidir. Karnıyarık Otu Çekirdeği İse Kalın Bağırsağın Florasını Koruyup Toksinlerin Karaciğerden Uzaklaşmasına Yardımcıdır. Tarım İlaçları Kalıntılarına Karşı Da Herkes Tarafından Bilinen Keten Tohumu Etkilidir. Ayrıca B1, B2, C, A Ve E Vitamini Bulunan Yiyecekler De Sıklıkla Tüketilebilir."
aksiyon