Çocuğunuzun kurşun kalem kemirmesine izin vermeyin

• Konbuyu başlatan bilge_66
  • Başlangıç tarihi
B

bilge_66

Ziyaretçi
Anadolu Grubu bünyesindeki Adel Kalemcilik Genel Müdürü Taner Dursun, kalitesiz kurşun kalemin içinde bulunan ağır metallerin çocuk sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirterek, "Çocukların oyun hamuru ve kurşun kalemi ağzına almasını önlemek gerek" dedi.

İSTANBUL - Anadolu Grubu bünyesindeki Alman Faber Castell ortaklı Adel kalemcilik 45 ülkeye yılda 4.1 milyon dolarlık kalem ve kırtasiye ürünleri ihracatı yapıyor. Gazeteport'un sorularını yanıtlayan Adel Kalemcilik Genel Müdürü Taner Dursun, okulların yeni açıldığı şu günlerde bütün velileri kalitesiz kurşun kalemlerin yaydığı tehlikeler konusunda uyardı.

Kırtasiye ürünlerinde de oyuncak sınıfına giren ürünler var. Bunlar boya kalemleri pastel boylar, sulu boyalar, parmak boyası, guaj boya ve oyun hamuru. Kurşun kalem bu kategoriye girmez ama bu ürünün de aynı mantıkta üretilmesi gerekiyor.  Bu ürünlerin üzerlerinde 'CE' işareti olması lazım. bu ibare, ürünün Avrupa güvenlik standartlarına uygun olduğu anlamına geliyor. Bunu kullanmanın iki yöntemi var; İlki üreticinin 'ben mevzuata uyuyorum, kontrolümü yapıyorum' demesi, ikincisi de akredite kuruluş olmak ve gerekli bunu makamlara onaylatmak. Bunun sıkı bir kontrolü olmadığı için herkes ürettiği ürünün üzerinde CE damgasının vurabiliyor.

Çin'den gelen her malda CE damgası var. Bu damganın kurşun kalemlerin üzerinde vurulması yasak ama böyle kalemler de geliyor. Özetle her rünün CE damgalı olması, o ürünün sağlığımızı tehdit etmeyeceği anlamına gelmiyor. Bu damga rahatlıkla basılabiliyor. Yeni düzenleme şart.

Burada en önemli mesele ağır metal. Kurşun, magnezyum ve selenyum gibi ağır metallerin ürünlerde kullanılmaması gerekiyor. Bunları uzun vadede vücutta toksitlerin birikmesine yok açıyor ve kansere kadar gidiyor.

Bu,çocuğun kalemi ağzına almasıyla ve oyun hamurunu ağzına sokmasıyla gerçekleşebilir.PVC adlı hammaddenin de ürünlerde olmaması gerekiyor. Kırtasiye ürünlerinde çok sayıda girdi var. Sulu boya ve pastel boyaların üretimi çok farklı. Kimya burada çok önemli. Girdileri aldığınız tedarikçiler kilit nokta. Onların hammadde konusunda da büyük özen göstermesi gerekiyor.

AlıntıGazetePort