COMENİUS - AB Projelerinden anaokulları yeterince | Eğitimin Yeni Yüzü | Egitimciyim.Net

COMENİUS - AB Projelerinden anaokulları yeterince

  • Konbuyu başlatan feyza05
  • Başlangıç tarihi
F

feyza05

Ziyaretçi
ab comenius projelerİ 2009 hazirliklarimiz baŞladi haydİ avrupa'ya gİdİyoruz! avrupa'yi okulumuza getİrİyoruz anaokulu, yuva, ilköğretim, lise ve dengi okullar dikkat...ab eğitim kültür ve dİĞer hİbe projelerİ hazirlama desteklerİmİz okullara, derneklere, şirketlere proje hazırlanması konusunda destek hizmeti sunmaktayız.

okul ortaklıkları ve okul gelişim projeleri için

ortaklar buluyor, partner ya da koordinatör olarak projelere katılmanız için, yabancı dil desteği, niyet mektuplarının alınması, projenizin birlikte hazırlanıp ulusal ajansa verilecek aşamaya kadar getirilmesi, arzu edilmesi halinde projeniz kabul edildiği takdirde kültürel ve dil hazırlıkları, ve projenizin yaşama geçirilmesi aşamasında gereksinim duyduğunuz her türlü organizasyon yardımında bulunuyoruz.


ab projelerİ ve okulÖncesİ eĞİtİm kurumlari

av. ali ulusoy

aliulusoy@happykids.com.tr

ab projeleri konusunda basında bir çok haber yer alıyor, acaba okulöncesi eğitim kurumları da bu fonlardan yararalanabilir mi? proje nasıl hazırlanır, nereye sunulur? ne zaman sunulur, nasıl değerlendirilir, yabancı dil bilmek gerekir mi? gibi bir çok soru okulöncesi eğitim kurumu yöneticilerini ve öğretmenleri tarafından sorulmaktadır. bu yazımızda okulöncesi eğitim kurumlarının ab projelerinden nasıl yararlanabileceği konusundaki sorularının bir kısmına yanıt vermeye çalışacağız.

comenius faaliyetinin amacı, okul eğitiminde kaliteyi artırmak, yenilikleri teşvik etmek, eğitimde avrupa boyutunu güçlendirerek kültürler arası diyaloğun geliştirilmesini ve dil öğrenimini teşvik etmektir. diğer taraftan, avrupa vatandaşlığının temelini oluşturan çok kültürlülük bağlamında öğrenme, engelii grupların eğitiminin desteklenmesi, okullardaki başarısızlıklar ve toplumdan dışlanma ile mücadele ve eğitimde fırsat eşitliği gibi konularda bu faaliyet kapsamında ele alınmaktadır. ab okul eğitimi (comenius) faaliyeti eğitimin ilk aşaması olan anaokulundan başlayıp teknik ve mesleki eğitim programları da dahil ilk öğretim ve orta öğretim (lise) alanlarına odaklanır. Öğrenciler, öğretmenler ve eğitim alanındaki diğer personel ile birlikte bu eğitim alanındaki tüm kamu veya özel kurum ve kuruluşları, yerel idareleri, sivil toplum kuruluşlarını (okul-aile dernekleri, vakıflar vb.) ve sosyal ortakları kapsar.

başvuruda bulunmak için ne yapmamız gerekir?

comenius 1 (okul ortaklıkları), Ülke merkezli bir faaliyet olup başvuruların seçimi, sözleşmeler ve ödemeler her ülkenin ulusal ajansı tarafından yapılır. başvurular, her bir başvuranın hazırlayacağı comenius planı ile desteklenir. comenius 1 okul ortaklıkları projesi için biri mutlaka ab üyesi olmak üzere en az 3 tane ülkenin birlikte başvurmalarıyla gerçekleştirilir. yukarıda da dediğimiz gibi her okul kendi ulusal ajansına başvurur. projeye başlarken en az dört ortak olması tavsiye edilir. proje yürütülürken herhangi bir ortak ayrılmaya karar verirse, projenin devam edebilmesi için en az 3 ortak olması gerekmektedir,

comenius 1 - okul ortaklıkları
bu kapsamda üç tip proje yeralmaktadır:
okul projeleri - socrates programına katılan ülkeler arasından en az üç okul ortak ilgi alanında birlikte çalışma yapar.
dil projeleri - avrupa ülkelerinden iki okul yabancı dil öğrenimi üzerine yoğunlaşır ve öğrenci değişimini de kapsar (asgari yaş 12)
okul gelişim projeleri - (en az üç ülkeden en az üç kurum) kurumların birbirleriyle deneyimlerini paylaşmalarını ve özel alanlarda fikir alışverişinde bulunmalarını sağlar.

hangi konularda projeler yapabiliriz?


projeleri istediğiniz konularda yapabilirsiniz. ancak her yıl hazırlanmakta olan socrates genel teklif Çağrısı kılavuzlarında öncelikli konular belirlenmektedir.

comenius projeleri için mali destek nedir?
comenius 1 projelerinde;

her bir okul için iki yılda 12 hareketlilik için 12.000 avrodur.


Önce belli bir konu belirlemeniz ve bu konuyla ilgilenecek yurtdışından ortaklar bulmanız gerekir. eğer koordinatör olmayı değil de partner (ortak) olmayı seçerseniz başkalarının hazırladıkları projelerde yer almayı seçebilirsiniz. ortak bulmak için ortak bulma sitelerinden, , mail gruplarından, kontak ve hazırlık ziyaretlerinden yararlanabilirsiniz. ortaklarla genellikle iletişim dili olarak İngilizce seçilmektedir. yazışmaların ingilizce yapılmaktadır. İngilizcenizin yeterli olmadığını düşünüyor ve bu projelerde yer almak istiyorsanız projenin hazırlanması ve gerçekleştirilmesi aşamasında bir danışmanlık kuruluşundan yardım alabilirsiniz.


daha kolay anlaşılması için somut bir örneği sizlerle paylaşmak isterim.


danışmanlığını yaptığımız masallar Ülkesi Çocuk yuvası’nın 2 yıldır kabul edilen projesi hakkınca bilgi vermek isterim.

masallar Ülkesi yuva romanyadan bir anaokulunun koordinatör olduğu, hazırlayı planladığı comenius projesine ortak olmak istedi. bu proje 'children care for the future of planet earth - okul projesi', idi. “Çocuklar düya gezegeninin geleceğini koruyalım” adlı projeye romanya, yunanistan, slovakya, İspanya ve türkiye'den ortaklar başvurdu. ancak projenin sonuçları açıklandığında romanya, türkiyeden iki okul (masallar Ülkesi anaokulu - ankara, Özel irmak okulları – istanbul), İspanya ve yunanistan’ın projelerinin kabul edildiği okullara bildirildi.

projenin ortakları ilk olarak romanya’da bükreş’te bir araya geldiler. okullarını tanıttılar, çevre temalı neler yaptıklarını paylaştılar, proje konusunda yapılacaklar konusunda konuştular. romanyanın kültürel zenginlikleri hakkında bilgilendirildiler, diğer okullara ve turistik yerlere geziler düzenlendi.

projenin ikinci toplantısı İstanbulda Özel irmak okullarının ev sahipliğinde yapıldı ve 4 gün sürdü.

projenin final ürünü hep birlikte hazırlanan bir dergi idi.

proje 2006 – 2007 yılı için de kabul edildi. kasım ayında madrit’teki İspanyol anaokulu proje toplantısına ev sahipliği yapacak. mayıs ayında da yunanistandaki anaokulunda projenin tarafları bir araya gelecekler.

görüleceği gibi comenius projesi ile müdür ve öğretmenlerin yurt dışı seyahati, diğer ülkelerin eğitim sistemlerini incelemeleri, yabancı kültürleri tanımaları, yabanci dil öğrenmenin gerekli olduğu konusunda istek uyanması, farklılıkları fark etmek ve saygı duymak, hoşgörü ortamının gelişmesi sağlanmaktadır.

elbette comenius projeleri veli ve öğrenci ziyaretlerini de içermektedir.


proje hazırlanması konusunda daha fazla soruları olan eğitimcilere destek olmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz. sorularınız doğrultusunda açıklamaya devam edeceğim.

size yardımcı olmamızı isterseniz
http://www.happykids.com.tr/ab_projeleri.htm linkinde yararlı bilgiler bulacağınızı belirtmek isterim. sorularınızı bekliyorum

ali ulusoy

soru: kurumumuz shÇek e baglı kreş ve gündüz bakımevi statüsünde. comenius projelerinden yararlanabilir miyiz?

yanit : evet comenius projelerinden kreş ve gündüz bakımevleri de yararlanabilir. meb e bağlı bağımsız anaokulları, İlköğretim okulları, meslek liseleri, meslek liselerine bağlı uygulama anaokulları, teknik liseler ve anadolu liseleri ile liseler de yararlanabilir.

soru: comenius projemiz hazırlanınca yurt dışına gidebiliyor muyuz, kaç ülkeye gidebiliriz ve bunların parası cebimizden mi çıteşekkürlerak?

yanit : yurt dışına elbette çıkıyorsunuz, projeniz kabul edildiğinde en az 3 farklı ülkeye birer haftalık proje ziyaretleri yapabiliyorsunuz ve bunun ücreti ab tarafından karşılanıyor. türkiyedeki okullara hibe ulusal ajans tarafından veriliyor. İki yıl içinde bir okuldan 12 hareketlilik (yurt dışı gezi) yapılabiliyor. bunun anlamı okulunuzdan iki yıl süresince 12 kişi yurtdışı na gıdıyor. Örneğin 3 ülkeye gidilecekse 4 öğretmen 3 er defa gidebiliyor.

soru: yabancı dilimiz yeterli değil, proje hazırlamamıza ve katılmamıza engel mi?

yanit : yabancı dil bilgisi elbette avantaj ancak yabancı dil bilmeseniz de projeye katılabilirsiniz. okulunuzdaki dil bilen öğretmenlerden biri de size katılabilir.

soru: ab tarafından verilen para okul projelerinde yeterli midir?

yanit : evet verilen tutar yurt dışı gezilere ve proje faaliyetlerine yeterlidir.

soru: comenius projemiz kabul edilirse amerikaya gidebilir miyiz?

yanit : hayır abd, ab üyesi değil bu yüzden de sadece ab ülkelerine, efta ülkelerine gidebilirsiniz.


soru: hangi konuda proje hazırlanabilir?

yanit : aklınıza gelen her konuda proje hazırlanabilir. ancak unutulmamalı ki kabul edilen proje sadece sizin değil ortak ülkelerdeki okulların da projesidir. bu yüzden hepinizin ortaklaşa ilgi duyacağı konular seçilmelidir. Örneğin dil gelişimi, eğitim ortamının düzenlenmesi, drama, yaratıcılık, farklılıklara saygı duyma, kaynaştırma eğitimi, eğitim kalitesinin yükseltilmesi, çevre, parklar, anne baba eğitimi, matematik, fen, sanat eğitimi.... istediğiniz her konuda proje hazırlanabilir.


soru: kuruluşunuz ne tür destekler sunar?desteğiniz ücretli mi?

yanit : happy kids proje fikrinin oluşturulmasından, ortakların bulunmasına, yabancı dilde yazışmalardan, projenin sunulacak şekilde hazır hale getirilmesine kadar gereksinme duyacağınız her tür hizmeti sunar. happy kids ab projelerinin hazır hale getirilmesine kadar ki tüm hizmetlerinden sadece 1000 ytl lik bir danışmanlık ücreti almaktadır. ancak bu ücreti vermek istemiyorsanız kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

soru: yardım almadan kendimiz proje yazabilir miyiz ?

yanit : elbette yazabilirsiniz. www.ua.gov.tr sitesinde yaşam boyu eğitim linkinin altında comenius programı ile ilgili linkte yararlı ve gerekli bilgiler var. en önemli husulardan biri ortak bulmaktır, en az 3 ülkenin okulu bir araya geleceğinde ortak bulma sİtelerİnden yararlanarak ortaklar bulabilirsiniz. zamanında yola cıkmakta yarar var. comenius proje tanıtım toplantılarına katılırsanız bilginizi artırmış olursunuz.

soru: yardım alırsak projenin kabul edileceği garantisi var mı ?

yanit : hayir yok... ulusal ajans dış değerlendirme uzmanları ile projeleri değerlendiriyor. her kim size bizim orada tanıdığımız var biz geçiririz derse yalan sÖylÜyordur... sizin yapmanız gereken kurallar uygun, formatta belirtildiği gibi, başvuru klavuzuna uygun proje hazırlamaktır. danışman yabancı okullarla daha çabuk iletişeme girebilir, eski ilişkilerini kullanır, daha cok proje deneyimi olduğu için sizden daha deneyimlidir.

soru: comenius dışında farklı proje hazırlayabilir miyiz ?

yanit : veli eğitimi konusu gibi yetişkin eğitimine yönelik grundtvİg, mesleki eğitime yönelik ldv ve 13-25 yaşlarındaki bireylerin yararlanabileceği genÇlİk projelerİ seçenekleriniz de var.

soru: İlimizde comenius ya da diğer ab projeleri ile ilgili hazırlık seminerleri düzenleyebilir misiniz ?

yanit :eek:kullarda, anne babalara, eğitimcilere ve çocuklara yönelik seminerlerden birini talep etmeniz halinde bu seminerleri de ücretsiz verebiliriz. ama takdir edersiniz ki biz de faaliyetlerimizi sürdürmek için gelire gereksinme duyuyoruz

soru: proje hazırlıklarına ne zaman başlamalıyız? ?

yanit : projelerin hazırlanması tasarımlanası üç dört ay zaman alıyor. bu yüzden hemen harekete geçmenizi salık veriririz.

alıntı
 

Benzer konular

Üst Alt