İşte Öğretmenlerde Bulunması Gereken Nitelikler

  • Konbuyu başlatan cendere
  • Başlangıç tarihi
C

cendere

Ziyaretçi
İşte Öğretmenlerde Bulunması Gereken Nitelikler


milli Eğitim Bakanlığı (meb) İlköğretim Öğretmenlerinde Bulunması Gereken Nitelikleri Tek Tek Belirledi. Aynı Çalışma, Ortaöğretim Öğretmenleri İçin De Başlatıldı.


meb, Konuyla İlgili 2002 Yılında Başlatılan Proje Çerçevesinde Bir Öğretmende Bulunması Gereken “bilgi, Beceri Ve Tutum Özellikleri” Saptayarak, “öğretmen Yeterlikleri” Adı Altında Yayımladı.


alınan Bilgiye Göre, “öğretmen Yeterlikleri” Belirlenirken, Düzenlenen Seminer Ve Çalıştaydan Çıkan Sonuçların Yanı Sıra Abd, İngiltere, Seyşel Adaları, Avustralya Ve İrlanda Gibi Ülkelerdeki Örnekler De Göz Önünde Bulunduruldu. Ortaya Çıkan Çalışma İle İlgili Olarak, Pilot Belirlenen 6 İldeki Öğretmenler, Okul Yöneticileri; Sendika, Dernek Ve Sivil Toplum Örgütü Üyeleri, Kamu Kurumu Mensupları, Öğretim Elemanları Ve Öğretmen Adaylarından Oluşan Toplam 6 Bin 743 Kişinin Görüşü Alındı.


çalışma Sonucunda, “öğretmenlerde Bulunması Gereken Bilgi, Beceri Ve Tutum Özellikleri”ni İçeren “genel Yeterlikler”in Yanı Sıra İlköğretimdeki Türkçe, İngilizce, Fen Ve Teknoloji, Bilişim Teknolojileri, Okul Öncesi, Görsel Sanatlar, Matematik, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler, Müzik, Beden Eğitimi, Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi, Teknoloji Tasarım Ve Özel Eğitim (görme Engelliler-işitme Engelliler-zihinsel Engelliler) Öğretmenliğin Nitelikleri De “özel Alan Alt Yeterlikleri” Adı Altında Sıralandı.

genel Yeterlikler

projeye Göre, Bir Öğretmende Bulunması Gereken “bilgi, Beceri Ve Tutum”dan Oluşan Niteliklerden Ve Yapması Beklenen Davranışlardan Bazıları Şöyle:


- Öğrenciye İsmiyle Hitap Eder.
- Öğrencilerin Fikirlerine Ve Ürettiklerine Değer Verir.
- Sınıf İçi Ve Dışı Etkinliklerde Demokratik Davranır.
- İnsan Haklarına Uygun Biçimde Davranır.
- Uluslara, Bireylere Ve İnançlara Karşı Ayrımcılık Yapmaz.
- Öğrencinin Geçmişine Ve Sosyo-ekonomik Durumuna Göre Ön Yargısız Davranır.
- Her Öğrencinin Başarılı Olacağına İnanır.
- Öğrenciler Sorulara Farklı Yanıtlar Verdiğinde Olumlu Tepki Gösterir.
- Stresle Başa Çıkma Yollarını Bilir Ve Kullanır.
- Kişisel Bakımına Ve Sağlığına Özen Gösterir.
- Zorluklarla Mücadele Eder.
- Türk Milli Eğitim Sisteminin Dayandığı Temel Değer Ve İlkeleri Bilir.
- Mesleki Gelişimine Yönelik Yayınları İzler.
- Okulun İyileştirilmesinde Ve Geliştirilmesine Çevre Olanaklarını Kullanır.
- Öğrencilerin Sahip Olduğu Değerlere Saygı Gösterir.
- Öğrencinin Kişisel Gelişimini Ailesiyle Paylaşır.
- Öğrencilerin İlerlemelerini İzlemek Amacıyla Kayıtlar Tutar.
- Sınıf Kurallarını Öğrencilerle Birlikte Belirler.
- Öğrencilerin Kendilerini Güven İçinde Hissetmelerini Sağlayacak Ortam Oluşturur.
- Aileleri Tanımak İçin Bireysel Ya Da Gruplarla Veli Görüşmeleri Düzenler.
- Ailelerin Yaşadıkları Sorunlara Karşı Duyarlı Davranır.

“öğretmenin Yol Haritası”

meb Öğretmen Yetiştirme Ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, Öğretmenlerin Sürekli Kendilerini Yenilemeleri Gerektiğini Belirterek, “burada Amaç Öğretmenin Kalitesini Artırmak. Meslek Yeterliklerinde Kriterler Var. Öğretmenler Belirlenen Bu Meslek Yeterliklerine Bakarak Kendilerini Hazırlayacaklar” Dedi.


bu Yeterliklerin, Öğretmen Yetiştirme Politikasında Yol Gösterici Olacağını Söyleyen Balıbey, Çalışma Tamamlandıktan Sonra Öğretmen Adayı Yetiştiren Eğitim Fakültelerinin Müfredatının Da Bu Doğrultuda Yapılanmasının Hedeflendiğini Anlattı.


aynı Çalışmanın Ortaöğretim İçin De Başlatıldığını Anlatan Balıbey, “çalışma Tamamlandıktan Sonra, Öğretmen Adaylarının Buna Göre Yetişmeleri İçin Yök'ün Önüne Koyacağız. Öğretmen Yeterliği Çalışmasıyla Öğretmenin Bir Yol Haritası Ortaya Çıkıyor” Diye Konuştu.

a.a 
 
Üst