MEB Bakanından önemli açıklamalar

egitimciyiz

Yönetici
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sodimer Dijital Öğretmen Akademisinin açılış konferansı konuğu oldu. Kendisine yöneltilen sorulara cevap veren Ziya Selçuk'un sözlerinden satırbaşları şu şekilde:

Bugünlerde yeni bir dönüm noktasındayız. Dijital öğretmen akademiside doğru bir zamanda doğru işler yapıyor. Bu tarz çalışmaların artması gerekiyor.

Gelecekte öğrencileriiz bize "Bizi neye hazırladınız?" diyecekler. Biz bunun bilinciyle şimdiki olanakları doğru kullanmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz.

Teknoljiden yararlanabildiğimiz kadar yararlanmamız lazım. Önemli olan tabi çocukların bütünsel gelişimleri. Eğitimin işi çoğunlukla zihinsel gelişimle ilgili. Bu da çocukları zorluyor. Çocukların bireyselliklerine göre eğitimi geliştirmemiz lazım.

Her problemin bazı avantajları doğurduğunu da görüyoruz. Önümüzdeki süreçte 4. kırılmayı bekliyoruz. Sanayi tarım bilgi toplumundan sonra yeni bir teknoloji yapay zeka teknolojisi ile karşı karşıyalar. Dijitale geçen dünya da kitlesel eğitimden bireysel eğitime doğru geçilmesi gerekiyor. Bununda bilinçli kullanılmazsa zarara uğratacağının fakındayız. Çocuğun içinde var olan müfredatı geliştirmeye yönelik vizyona ihityaç var.

Teknoloji elbette vazgeçilmemiz ancak vicdan eğitimi de idrak eğitimi kadar önemli. Çocuklarda merhamet vicdan gelişimi de oldukça önemli.

Hem yerli hem küresel anlamda bakış açısı geliştiriyrouz.

EBA bizim için bir markaya ulaşmış durumda. Bu markanın dünya markası olmasını da istioyruz. 2023 vizyonunda EBA'nın yeni sürümünü de hayata geçirmiş olduk. Bireye gruba aileye yönelik olarak bir fırsat sağlaması oldukça önemli.

Fırsat eşitliği değil fırsat adaleti sağlamamız gerektiğini düşünüyoruz. Okulların perforansı konusunda okul profili dediğimiz bir yazılımla çalışıyoruz. 2 yıldır bu yazılım üzerinde çalışıyoruz. Okuldaki ihtiyaçları belirleyip bunlara göre yönlendirmeler yapıp bildiren bir yazılım. EBA ile de bağlantılı bir yazılım.

EBA'da bir çok içerik var. 6 binden fazla kitap 250 binden fazla soru, videolar, infolar var. Tüm bunlarda emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

EBA  kütüphane, e-okul sistemiyle entegrasyonu olduğunu biliyoruz. Keşfet arması, performanslarını takip edebilmeleri tüm bunlar çok önemli... Örnek soruların, detaylı videoların, detaylı ders anlatımlarının olduğu bir yazılım sayesinde öğrenciler arasında fırsat adaletliğini de sağladığımızı düşünüyoruz. Geçmişte yapamadığımız bazı şeyleri yapmamıza fırsat oldu salgın. Hızlandırmamızı sağladı. Örneğin 12.sınıf öğrencisi 6 farklı öğretmenden ders alabiliyor.

Artık öğretmenler için de arz değil talep temelli bir mesleki çalışma sunuyoruz. Şimdi hizmet içi eğitim için talepler çoğaldı.

Eğitimin Netflixi gibi bir ortam kuracağız. SEÇ BEĞEN İZLE şeklinde bir program yapıyoruz.

Televizyon kanallarımız çok önemli. Ders kanalları olan bizim dışımızda sadece bir kaç ülke var. Bütün bunları yapabiliyor olmak bizi çok mutlu ediyor. Öğretmenlerimiz sayesinde, yaklaşık bin kişinin çalıştığı televizyon kanallarımızla 17 binden fazla yayın yaptık. Velilerimize yönelik yayınlarında yer aldığı, işaret diliyle yayınların yapıldığı bir TV kanalını bu kadar kısa sürede kurmak kolay değil.

EBA Radyo için çalışmamız var. 700 binden fazla tablet dağıtımı yaptık. 200'e yakın mobil araç tüm ülkede dolaştı. EBA destek odaları kurduk. 105 bin sınıfa web kamera uygulması yaptık. EBA mobil uygulaması milyonlarca kez indirildi. EBA içeriklerine ücretsiz ulaşım destekleri geldi.

Çocuğun üstün yararını gözeten adil bir öğretim için uğraşıyoruz. Veliye öğrenciye öğretmene yönelik hizmetlerimiz devam ediyor. Bizim geleceğe yatırım yapmamız lazım. Öğretmenlere yatırım yapmamız lazım.

E-Twining uygulamasında en fazla projeyi yapan ülkedeyiz. 50 ülke katılıyor.

1001 köy okulu belirledik. O okullar için destek isteyeceğiz. İhtiyaç duyan herkes bizim telafi programlarımıza katılsın istiyoruz.

Bazı okullarımızın hiç akedemik eksikliği yok. Bazı okullarımızın akademik eksikleri çok.  Okullarımızın her bölgenin ihtiyacı farklı. 1 yıllık eğitim şu kadar sürede telafi eliri gibi yorumlar yapılıyor. Bunlar bilimsel açıklamalar değil. Bizim işimiz veriler üzerinden iş yapmak. Bence diye başlayan yorumların sağlıklı olduğunu düşünmüyoruz. Bu yüzden sizlerin toplayacağı verilere araştırmalara ihtiyacımız var.

Çok büyük bir salgında çocukları yalnız bırakmamak öğretmenleri yalnız bırakmamak için yaptığınız eğitimler çok önemli. Sizlere teşekkür ediyorum.  Yapıcı eleştirilere ihityacımız var.

Bu süreçte istediğimiz zaman uzaktan eğitime geçiş yapabiliriz. İleride de bazı dersleri uzaktan yapılabilir olduğunu düşünüyoruz. 10 saat teorik dersin zor olduğunu görüyoruz. Bazı boşlukları oluşturup spora sanata vakit ayırmak istiyoruz. Bunun için altyapıyı hazırlıyoruz. Tabiki tamamen uzaktan eğitim demiyoruz küçük bir destek olacak şekilde yapmayı planlıyoruz.

Bilişim teknolojileri ile ilgili soru soruldu:

Bilişim dersinin her kademede zorunlu olması gerektiğini istiyor. Bilişim öğretenlerimiz umutsuzlar. Atanamıyorlar kendilerine fırsat verilmesini istiyorlar. Sertifikalı öğretmenler yetiştirmek süreci zayıflatmaz mı. Ne düşünüyorsunuz?

Ben becerilere farklı katmanlarda bakıyorum. Bir öğretmenimizin kendi işini görmesi farklı bir katman ama o öğretmenimize belirli içerikleri öğretecek danışmanlık yapabilecek bilgiler farklı bir katman ya da üniversitenin desteği ile inovasyon çalışmaları yapmak farklı bir katman nereden baktığımıza göre değişebilen bir durum var ve ben aslında her okulda bu tür ofisin olmasını bu tür uzmanlık bakışının olmasını okulun bir anlamda bilişim argesinin olmasını ve bu arkadaşlarımızın bilişim teknolojilerinde yetişen arkadaşlarımızın dikeydeki bütün branşları yatayda kesen ve hepsine hizmet verebilecek donanımda arkadaşlar olarak görüyorum. Bu çok önemli ve önümüzdeki süreç öğretmen atamalarsı ile ilgili süreç tabiki tamamen şuanda ihtiyaçlar ve bütçe olanakları çerçevesi ile baktığımız bir konu şimdilik. Ama elbette önümüzdeki süreç çok daha fazla öğretmen ataması noktasında bir gayretimizi gerektiriyor bunun için uğraşıyoruz. Ama bir taraftandan da zihniyet modelinin değişmesi dönüşümü gerekiyor. Mevcut durumun liner olarak ilerlemesi değilde okullarda bilişimin şekerin suyun içine sızdığı gibi sistemin tamamında nasıl etki arttırabileceği nasıl kaliteyi yükseltebileceği katma değeri nasıl oluşturabileceği konusunda bir bakış açısına da ihtiyaç var bu anlamdaki değeri çok daha yüksek görüyorum Bilişim Teknolojilerinin. Artık bunun sıradanlaştığını ve öğretmenlerimizinde devamlı kendini geliştirme ihtiyacı içinde olduğunun farkındayım. Büyük bir başarı ile bir kaç ay içerisinde çok temel becerilerde bütün öğretmenlerimiz bir yetkinlik kazandılar ama bu daha birinci adımımız yani bunun ikinci üçüncü beşinci adımları var ve orayada bizi sizler götüreceksiniz, Bilişim teknolojileri arkadaşlarımız desteği ile beraber oluşturacağımız çalışmalar götürecek

Öğretmen ataması ile ilgili süreç tamamen ihtiyaçlar ve bütçe olanakları ile ilgili süreç. Önümüzdeki süreçte elbette öğretmen atamasını

Okul öncesi eğitimin zorunlu olması ile ilgili bir çalışma var mı?

Okul öncesieğitimin zorunlu olması 2023 hedefi olarak konulmuştu. Bu beklenen ve istediğimiz bir şey. Ortaya çıkan salgın sürece bu konudaki ilerleyişimizi yavaşlattı. Ama nihai olarak okul öncesinin zorunlu olmasını istiyoruz. Okul öncesi öğretmenlerimizindeçocuklarımızın ruh sağlığının gelişmesi okula hazırlama noktasında ne kadar katkıları olduğunuda biliyoruz

Öğretmenlik Meslek Kanununda Danıştayın İptal Ettiği Hizmet Puanı

Danıştayın iptal ettiği konunun peşindeyiz. Hazırlıklarımız devam ediyor. Aslında geçen sene hayata geçecek bir konuydu. Salgın ve bütçe konuları malesef yine engel oldu. Meslek Kanunun bizim en birinci işimiz olarak duruyor