OECD, MEB'in müdür seçme sürecini eleştirdi | Eğitimin Yeni Yüzü | Egitimciyim.Net

OECD, MEB'in müdür seçme sürecini eleştirdi

kral

Tecrübeli Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
12 Nis 2008
Mesajlar
51
Tepki
0
Puan
0
Yaş
50
Konum
türkistan
Web
www.kamudanhaber.com
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yazılan bir raporda, okul müdürlerinin öğretmenlerle ilgilenmediği belirtilerek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) müdür seçme süreci eleştirildi.

OECD uzmanlarınca yazılan “Türkiye’de Temel Eğitim” raporunda, Danıştay’ın iki kez yürütmesini durdurduğu MEB Yönetici Atama Yönetmeliği eleştirildi. MEB’in “okul müdürü seçme sürecini” gözden geçirmesinin istendiği raporda, “OECD ekibi, okul müdürlerinin diğer ülkelerdeki müdürlerin ana konusunu oluşturan konuyla (en değerli ve pahalı okul kaynağı olan öğretmenlerin zamanı verimli kullanmaları konusu) pek ilgili olmadıklarını gözlemlemiştir” denildi.

Okul müdürü seçim sürecinde, yönetici adaylarının “eğitimlerine, öğretim liderliği deneyimlerine ve liderlik yeteneğine, mesleki yeterliliğine” göre değerlendirilmesi önerildi.

Okul müdürlerinin rollerinin “eğitim liderleri” olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğinin belirtildiği raporda, her ile “müdürlük akademileri” kurulması tavsiye edildi. Raporda, öğretmenlerin, müdürlerin, müfettişlerin ve illerdeki MEB personelinin bilgi ve iletişim teknolojisiyle ilgili hizmet içi eğitim almalarının sağlanarak, temel eğitimin kalitesinin yükseltilmesi önerildi.

OECD ekibinin, “okul müdürünün ve öğretmenlerin okul kalitesi ve öğrenci performansı için toplu sorumluluk aldıklarına dair herhangi bir kanıta rastlamadığı” vurgulandı.

Tam yetki ve sorumluluk verilsin

Okul müdürüne, okulu yönlendirme ve yönetme konusunda tam yetki ve sorumluluk verilmesinin istendiği rapordaki bazı öneriler şöyle:

- Okul müdürleri için hizmet öncesi ve mesleki gelişim program-larını güçlendirin ve yaygınlaştırın.

- Tüm okul bütçesinin yönetiminden, öğretmenlerin, diğer personelin, velilerin ve topluluğun da katılımıyla birlikte okul müdürünü sorumlu tutun.

- Öğretmenlerin ve diğer personelin atanması ve kullanılması konusunda okul düzeyinde esnekliği artırın.

- Öğretmenlerin denetimini okul müdürüne verin. Teftişin önceliğini, öğretmen performansı yerine okulların performans gelişimlerinin izlenmesini sağlayacak şekilde yeniden tanımlayın.

- Her okulun bütçesinin küçük bir kısmını, doğrudan okulun gelişim planıyla ilişkili mesleki gelişime ayırın.



 
H

hakan

Ziyaretçi
başkaları farkında ama biz değiliz yazık....
 

meymir66

Kayıtlı Üye
Katılım
17 Eyl 2008
Mesajlar
2
Tepki
0
Puan
0
Yaş
60
Konum
yozgat
Biz Söylediğimiz Zaman Türk Eğitim Senlisin Diye Cevap Bile Vermiyorlar. Artık Avrupalılar Dediya Dinlenir Belki..?
 
Üst Alt