sebahattin68
Bilge Üye
Bir adam hileyle, kusun birini tuzaga dusurerek yakaladi.Kus dile geldi, yalvardi:" Ey ulu insan, sen koyunlari, okuzleri yedin, bir cok deveyi kurban ettin. Bu dunyada onlarla bile doymadin, benimle midoyacaksin? Eger beni birakirsan ben sana uc ogut verecegim. Bunlara uyarsan her derdin hallolur. Birincisini, elindeyken vereyim, eger begenirsen beni birakirsin.ikincisini, su dama konarken,ucuncusunu de su ulu agacta soylerim," dedi.Adam:" Haydi soyle bakalim, eger begenirsem seni birakirim." dedi.Kuscagiz ilk ogudunu soyledi: " Olmayacak sozu kim soylerse soylesin, inanma!" dedi. Adam ogudunu begenerek kusu birakti. Kus ucarak damin sacagina kondu. ikinci ogudunu soyledi: " Gecmis gitmis seylere, kacmis fırsatlara ah vah etme." dedi. Sonra biraz geriye cekilerek orada bulunan ulu agaca kondu. " Benim karnimda onbir dirhem agirliginda paha bicilmez bir inci vardi. Eger beni kacirmasaydin o simdisenin olacakti." dedi. Bunu duyan adam aglayip inlemeye, sacini basini yolmaya basladi. Bunu goren kus seslendi: "Ben sana gecmis firsatlar icin ah vah edip uzulme demedim mi? Madem firsati kacirdin, neden uzulup duruyorsun?Ya ogudumu dinlemedin yahut da sagirsin. Ayrica sana olmayacak seylere inanma demedim mi? Benim butun agirligim uc dirhem, karnimda nasil onbir dirhem agirliginda inci bulunabilir? Bunu uzerine adam:" Simdi soylediklerini daha iyi anladim. Haydi simdi de ucuncu ogudunu soyle bakayim" dedi.Kus:" Allah icin o iki ogudu guzelce tuttun da benden ucuncusunu mu istiyorsun? Uykuya dalmis bilgisiz kisiye ogut vermek, corak topraga tohum atmak gibidir.Aptallik ve bilgisizlik yirtigi, yama tutmaz." diyerek ucup gitti.
Mevlana
Mevlana