Okul Yöneticilerinin Zorunlu Ders Saatleri

egitimciyiz

Yönetici
Yeni Eğitim yılının başlaması ile birlikte sitemize özellikle yöneticilerin zorunlu olarak girmesi gereken ders saatleri ile ilgili sorular gelmektedir.Bu sorulardan bazıları okullarında yeterince öğretmeni bulunan idarecilerimizin hangi dersleri alması gerektiği,bazıları da maaş karşılığı dersi olmayan öğretmenlerin durumu.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki bu konuda bize en büyük yardımcı 119 sayılı tebligler dergisidir.Bu dergide hangi öğretmenin hangi dersleri maaş karşılığı belirtilmektedir.

Aslında bakanlığın 2007 yılında yayınlamış olduğu ekders genelgesinde bu konu ayrıntısı ile belirilmektedir.Örnek vermek gerekirse bir sınıf öğretmeni olan yönetici ister maaş karşılığı olan derslerine ya da isterse ki öğretmen eksikliği olması da önemlidir,tüm branş derslerine girebilir.Bakınız bu konuda 2007 yılındaki genelge ne diyor.

"a) Alanı "sınıf öğretmenliği" olan bir ilköğretim okulu yöneticisi, Talim ve Terbiye Kurulu'nun ilgili Kararı esas alınarak sınıf öğretmenliği alan öğretmenlerinin aylık karşılığı okutacakları dersler ile bütün alan öğretmenlerince aylık karşılığı okutulacak dersleri isteği olup olmadığınabakılmaksızın haftada 6 saat olmak üzere aylık karşılığı okutabilecektir. Bu dersler kendisineders bütünlüğü dikkate alınarak verilecek ve istemesi hâlinde bu yöneticiye alanında veya alanı
dışında olmak üzere haftada 6 saate kadar da ek ders ücreti karşılığında ders göreviverilebilecektir."

Burada da görüldüğü gibi illa ki 1-5 sınıf derslerine girecek diye bir hüküm yok.Bir sınıf öğretmeni yöneici branş derslerine de girebilir.

Yine adı geçen genelgede branşında dersi olmayan veya yeterli olmayan öğretmene  içinde ayrıntılı bir örnekle açıklama yapılmış.

"

b) Alanı "coğrafya" olan bir yönetici, Talim ve Terbiye Kurulu'nun ilgili Kararı esas alınarakcoğrafya alan öğretmenlerinin aylık karşılığı okutacakları dersler ile bütün alanöğretmenlerince aylık karşılığı okutulacak dersleri isteği olup olmadığına bakılmaksızınhaftada 6 saat olmak üzere aylık karşılığı okutabilecektir. Bu dersler kendisine ders bütünlüğüdikkate alınarak verilecek ve istemesi hâlinde bu yöneticiye alanında veya alanı dışında olmaküzere haftada 6 saate kadar da ek ders ücreti karşılığında ders görevi verilebilecektir.

c) Görev yaptığı okulda alanında aylık karşılığı haftada okutacağı 6 saat ders bulunmayan biryöneticiye, öncelikle ders bütünlüğü de dikkate alınarak olduğu kadarıyla alanındaki derslerverilecek, istemesi kaydıyla alanı dışında da aylık karşılığı ders görevi verilebilecektir. Bubir yöneticiye, isteği olmaksızın alanı dışında ders görevi verilmeyecektir. Ayrıca,aylık karşılığı ders görevini doldurması amacıyla bir başka eğitim kurumunda da görevlendirilmeyecektir.

d) Görev yaptıkları eğitim kurumunun özelliği nedeniyle aylık karşılığı ders görevi verilemeyen veya aylık karşılığı ders görevini dolduramayan yöneticilere, istekleri olsa dahigörevli oldukları eğitim kurumlarında ilgili müfredatı kapsamında rutin olarak yürütülen eğitim faaliyetlerinde ek ders görevi verilmeyecektir." denilmektedir.

Tüm bu açıklamalara rağmen hala bazı kurumlarımızda il/ilçe milli eğitim müdürlerimiz ısrarla sınıf ve branş öğretmeni olan idarecilerimizi yanlış yönlendirmekte ve derse giren öğretmenlerimizin ekders ücretlerini azaltmaktadır.

Daha önceki yazımızda da dile getirmiş olduğumuz bu yanlış uygulamanın kalkması ümidi ile...

Saygılarımızla...

Mehmet KURU

Eğitim Yöneticisi

Eğitim Editörü

EGİTİMCİYİM.NET