C
cendere
Ziyaretçi
Önemli Bir Dönüm Noktası: Lise Dönemi
psikolog Çiğdem Alparslan
her Yeni Başlangıç, Merak Ve Heyecanı Da Beraberinde Getirir. Pek Çok Genç Ve Ailesi Şu Günlerde Bu Heyecanı Yaşıyor; Liseye Başlama Heyecanını. Lise Çağı, Gerek Mesleki Yönelim İçin İlk Adım Olması, Gerekse Ergenlik Dönemini İçinde Barındırması Sebebiyle Ayrı Bir Önem Taşır. Çünkü, İlk Etapta Çocuğunuzla Seçeceğiniz Lise Türü Ya Da Lise Birinci Sınıfın Sonunda Belirleyeceğiniz Alan; Sosyal Bilimler, Fen, Yabancı Dil Gibi, Onun Hangi Üniversiteye Gideceğini Ve Hangi Meslek Grubunda Yer Alacağını Belirler. Bunun Yanında, Ergenlik Döneminin Sağlıklı Bir Şekilde Atlatılması, Gencin Yetişkinlikteki Uyum Ve Başarısı Üzerinde Önemli Bir Rol Oynar.
Lise Birinci Sınıfa Başlayan Her Öğrenci Birtakım Güçlüklerle Karşılaşır. Bu Güçlüklerin Bir Kısmı Yeni Olmakla İlgilidir. Öğrenci, Okul Binasını, Birimlerini, İdareyi Ve Öğretmenleri Tanımaz. Hatta Öğrencilerin Pek Çoğu, Hangi Dersleri Okuyacağını Dahi Bilmeden Gelir. Bu Problemi Aşmak İçin Bazı Okullar, Sene Başında Oryantasyon Çalışması Yaparak, Okulu Ve İşleyişini Öğrencilere Tanıtır. İlk Günlerde Arkadaş Bulamayabilir Genci Bekleyen Diğer Bir Zorluk Yeni Sınıfa Dahil Olamamak Ve Yalnız Kalmaktır. Özellikle Ergenler İçin Bir Gruba Ait Olmak, O Grup Tarafından Kabul Görmek Çok Önemlidir. Genellikle Okullar Açıldıktan Kısa Bir Müddet Sonra Sınıf İçindeki Gruplar Belirginleşmeye Başlar.
eğer Çocuk Utangaçsa Arkadaş Edinmekte Zorlanabilir. Arkadaşsız Kalmanın Sebeplerini Konuşarak Bulun Bazı Çocukların Sosyal Becerileri Gelişmemiş Olur. Mesela, Bir Topluluğa Girdiğinde Kendisini Nasıl Tanıtacağını, Biriyle Nasıl Sohbet Başlatacağını Bilemez. İlk Adımın Karşı Taraftan Gelmesini Bekler. Çocuğunuzun Sosyal Becerileri Eksikse Ona Model Olmaya Çalışın. Eğer Kendinizi Bu Konuda Yeterli Görmüyorsanız Dışarıdan Yardım Almaktan Çekinmeyin. Sürekli Eleştirilen, Başarısızlıklarına Vurgu Yapılan Veya Alay Edilen Çocuklar Güvensiz Ve Utangaç Yetişirler.
çocuğunuzun Hatalı Davranışlarına Vurgu Yapmak Yerine, Olumlu Davranışlarını Ödüllendirin. Özellikle Ergenlik Çağındaki Çocuklar Bu Konuda Çok Daha Hassas Olurlar Bu Yüzden Onları Eleştirmekten Kaçının. Çocuktan Başarabileceğinden Fazla Şey Beklemeyin. Her Çocuğun Kapasitesi Farklıdır. Örneğin Her Çocuk Okul Hayatında Üstün Bir Performans Sergileyemeyebilir. Bunun Yerine Çocuğunuzun Başarabileceği Küçük Hedefler Koyun Ve Bu Hedefleri Gerçekleştirmesi İçin Onu Yüreklendirin.
çocuklar Anne-babalarını Model Alırlar. Utangaç Bir Ebeveyn Çocuğuna Utangaçlığı Öğretebilir. Onunla Duyguları Hakkında Konuşun. Hissettiklerini Asla Eleştirmeyin. Gencin İlgi Ve Yeteneklerini Keşfedin Duygusal Gelişimini Henüz Tamamlamadığı İçin Ergen, Geleceği İle İlgili Planlarında Kararsız Kalır. Bu Konuda Ebeveyninin Ve Öğretmenlerinin Rehberliği Çok Önemlidir. Çocuğunuzun İlgi Ve Yeteneklerini Öğrenmeye Çalışın. Bu Konuda Sık Sık Öğretmenleriyle Ve Eğer Varsa Okulun Rehber Öğretmeni İle Görüşmeniz Faydalı Olur. Onlar Size Çocuğunuzun, Sosyal, Matematik, Fen, Edebiyat, Spor, Sanat Gibi Alanların Hangilerinde Başarılı Olduğu Hakkında Önemli İpuçları Verecektir.
her İnsanın Yetenekli Olduğu Bir Alan Muhakkak Vardır. Önemli Olan Onu Keşfedebilmektir. Bu Hususta, Danışma Merkezlerinden De Yardım Alabilirsiniz.
düz Liselerde, Lise Birinci Sınıfın Sonunda Alan Seçimi Yapılır. Mesela Çocuğunuz Sosyal Bilimlere Yatkın Olduğu Halde Fen Bölümünü Seçerseniz, Çocuk Hem Bu Bölümde Okumakta Güçlük Çeker Hem De Yanlış Mesleki Yönlendirme Yapmış Olursunuz. Maalesef Mevcut Eğitim Sisteminde Bu Hatanın Telafisi Pek Mümkün Değildir. Kendini Tanımasına İmkan Sağlayın Çocuğunuza İlgi Ve Yeteneklerini Fark Ettirecek Hareket Alanları Açmaya Gayret Edin. İnsan Tecrübe Ederek Kendisini Tanır. Özellikle Spor Ve Sanat Alanları Bu Bakımdan İdealdir.
pek Çok Ebeveyn Öss Telaşından, Çocuklarının Sanat Ve Spor Aktivitelerinde Yer Almasını Gereksiz Bulur. Fakat Herhangi Bir Sporla Uğraşmak Ya Da Bir Enstrüman Çalmak Hem Çocuğunuzun Kendisini İfade Etmesine Hem De Bu Dönemde Çok Yüksek Olan Enerjisini Uygun Şekilde Boşaltmasına İmkan Verir. Özellikle Çocuğunuzun Herhangi Bir Spor Ya Da Sanat Dalında Üstün Bir Yeteneği Varsa, Bu Alanlardaki Başarıları Öz Değerini De Artıracaktır.
kısa, Orta Ve Uzun Süreli Hedefler Belirleyin Bir Ergen İçin Gelecek Belirsizdir. Bu Belirsizlik Genci Kararsızlığa İter. Çocuğunuzla Birlikte, İlgi, Beceri, Değer Ve İstekleri Doğrultusunda Konuşarak Eğitim Ve Mesleki Geleceği Hakkında Planlar Yapın. Bu Planlar Doğrultusunda Kısa, Orta Ve Uzun Süreli Hedefler Belirlemesine Yardımcı Olun.
mesela, Çocuk Bilgisayar Mühendisi Olmak İstiyorsa, Not Ortalamasının Çok Yüksek Olması Gerekir. Çünkü Öss’de Orta Öğretim Puanı Çok Etkili. Bu Durumda Bu Çocuk, Kısa Süreli Amacında Önündeki Sınavlara Çok İyi Hazırlanmalı Ve Yüksek Not Alması, Orta Süreli Amacı İse Aynı Başarıyı Lise İki Ve Lise Sonda Da Göstermesi Ve Öss’de Yüksek Puan Alması Olabilir. Uzun Süreli Amacı İse İyi Bir Şirkette Çalışmak, Yurtdışına Çıkmak, Akademik Kariyer Yapmak, Önemli Bir İcatta Bulunmak Vs. Dir. Ya Da İngilizce Öğretmeni Olmak İsteyen Bir Çocuk İçin Kısa Ve Orta Süreli Amacı Yabancı Dilini Geliştirmek, Daha Çok Edebi Eser Okumak Olabilir.
Öss Hazırlığı Ne Zaman Başlamalı? Öss’de Çıkan Soruların Büyük Bir Kısmı Lise Birinci Sınıfın Konularından Gelmektedir. Eğer Çocuğunuz Dersleri Anlamakta Güçlük Çekiyorsa, Dershaneye Göndermeniz Faydalı Olur. Dershane, Okul Derslerini Takviye Etmeye Yönelik Olmalıdır. Fakat Yine De Dershaneye Gidip Gitmemek Kişisel Tercihe Kalmıştır. Çocuğunuzu Bu Konuda Zorlamayın. Eğer Dershaneye Başladıktan Bir Müddet Sonra Yorulduğunu İfade Ederse, Bu İsteğini Dikkate Alın.
Okul Başarısında Düzenli Ve Verimli Ders Çalışmak Esastır. Çocuğunuzla Ders Çalışma Programı Yapın. İstediği Şeyleri Bu Programa Uyduğu Ölçüde, Ödül Olarak Verebilirsiniz. Onlar Sizin Değil, Kendi Hayallerini Gerçekleştirmek İster Bazı Anne Babalar Kendi Ulaşamadıkları Hedeflere Çocuklarıyla Ulaşmak İsterler.
Mesleki Yönelim Çocuğun İlgi, Yetenek, Ve Değerleri Doğrultusunda Yapılmalıdır. Çocuğunuzun Sizden Ayrı Bir Birey Olduğunu, Kendi İlgilerinin, İsteklerinin Olduğunu Unutmayın. Onu Sizden Bağımsız Yaşayacağı Bir Hayata Hazırlıyorsunuz. O Halde, Meslek Seçimi, Eş Seçimi Gibi Önemli Hususlarda Onunla Sadece Tecrübelerinizi Paylaşın, Kendi İsteklerinizi Ona Dayatmak, Onu Mutsuz Ve Başarısız Kılabilir. Ya Futbolcu Olmak İsterse! Bu Dönem Çocuklarının İlgileri Kısa Süreli Ve Dağınıktır. Mesela, Hayranlık Duyduğu Birisinin Mesleğini Edinmek İsteyebilir.
özellikle Medyanın Da Olumsuz Etkisiyle, Bir Futbolcu Ya Da Oyuncu Olmak İstediğini Söyleyebilir. Böyle Bir Durumda, Ebeveynin Bu Tür İsteklerinin Geçici Bir Heves Olduğunun Bilincinde Olması Gerekir. Çocuğa Aksi Yönde Bir Baskı Yapmak, Kendi Kendine Gelip Geçecek Olan Bir Hevesi, İyice Pekiştirmekten Başka Bir İşe Yaramaz. Genç Duygusal Olgunluğunu Kazandıkça Gerçek İlgilerinin De Farkına Varacaktır. Sorumluluklarını Yavaş Yavaş Artırın Sağlıklı Bir Ergenlik Döneminin Sonunda, Bir Genç Anne-babasından Duygusal Olarak Bağımsız Hale Gelir. Küçükken Başı Her Sıkıştığında Size Ağlayarak Koşan Çocuk, Artık Kendi Problemleriyle Baş Etmeyi Öğrenmiştir. Kendi Hakkında Karar Verebilir, Kendi Yaşam Felsefesini Oluşturur. Bunları Gerçekleştirmesi İçin Gence Aşamalı Olarak Kendi Sorumlulukları Teslim Etmek Gerekir.
Lise Çağına Gelmiş Bir Ergenin, Başarının Da Başarısızlığında Kendi Sorumluluğunda Olduğunun Bilincinde Olması Beklenir. Başarısız Olan Öğrenciler Arasında Yapılan Bir Araştırmada, Bu Tip Öğrencilerin Başarısızlıklarını Çevresel Faktörlere Yükledikleri Görülmüştür. Mesela, Çocuk Sınavda Düşük Not Almasını Öğretmenin Ona Takmış Olmasına Bağlamakta Ya Da Haksızlığa Uğradığını Düşünmektedir. Bu Durumda Öğrencinin Velisi, Çocuğunun İnancı Doğrultusunda Hareket Edip Öğretmeniyle Tartışırsa, Onun Sorumluluk Almasına Büyük Bir Sekte Vurmuş Olur. Çocuğunuza, Başarısının Da Başarısızlığının Da Kendi Geleceğini Etkileyeceği Ve Kendi Sorumluluğunda Olduğu Benimsetmeye Çalışın.
gencin Ev İçindeki Ve Ev Dışındaki Sorumlulukları Kademeli Olarak Artırılmalıdır. Örneğin, Çocuğunuza Günlük İhtiyaçlarını Karşılayacak Miktarda Harçlık Vermek Yerine Haftalık Harçlık Verebilir Ve Kendi Hususi İhtiyaçlarını Bu Harçlıkla Temin Etmesini İsteyebilirsiniz. Başlangıçta Çocuk Fuzuli Harcamalar Yapacaktır. Hatta Haftanın Sonunu Dahi Getiremeyebilir. Çocuğunuza Hata Yapması İçin Fırsat Verin. Çünkü Bir Genç En İyi Tecrübe Ederek Olgunlaşır. Bir Müddet Sonra Belki De Çocuğunuz Eğitimini Devam Ettirmek İçin Farklı Bir Şehre Gidecek. Öyleyse Onu Tek Başına Ayakta Kalma Sorumluluğuna Şimdiden Alıştırın.
15-16 Yaş Gerilimin Tırmanışa Geçtiği Bir Dönemdir Ergenlerin Duygusal Gerilimi En Yoğun Yaşadıkları Dönem Lise Başlangıcıdır. Hızlı Büyüme, Hormonal Değişimler, Kimlik Arayışı Ve Ergenliğe Girmiş Olmanın Yarattığı Kaygı, Duygusal Karmaşaya Sebep Olur. Çocuk Yaşadığı Kaygı Ve Gerginliği Dışa Vurma İhtiyacı Güder. Mesela Çabuk Sinirlenir, Nedensiz Yere Bağırır, Ağlar, En Ufak Bir Şeye Alınganlık Gösterir. Aşırı Derecede Hassastır. Bu Dönemde Ergen, Anne-babasına Sürekli İtiraz Eder.
gencin İsyankarlığını Ebeveyn, Otoritesine Karşı Yapılmış Bir Başkaldırı Ya Da Saygısızlık Olarak Algılamamalıdır. Bu Dönemde Gencin Asi Olması Gayet Normaldir. Genç Böyle Davranarak, Kendisinin De Bir Birey Olduğunu, Söyleyecek Bir Sözünün Bulunduğunu Ailesine İspatlamaya Çalışır.
- Çocuğunuzun Ani Değişimlerini Şımarıklık Olarak Görmeyin. İhtiyaçlarını Anlamaya Çalışın.
- Ergenler Duygularına Çok Önem Verirler. Onlarla Duyguları Hakkında Konuşun.
- Çocuk Zaman Zaman Kendini Kötü Hissedebilir. Odasına Kapanır. Böyle Anlarda Duygularına Saygılı Olun. Onu Konuşmaya Zorlamayın.
- Çocuğunuza Güvenin. Çok Özel Duygularını İrdelemeyin. Güven Verilmiş Bir Çocuk, Anne-babasını Hayal Kırıklığına Uğratmaz.
- Çocuk Muamelesi Yapmayın, Büyüdüğünü Kabul Edin.
- İhtiyaç Duyunca Çocuğunuza Yardım Edin; Ama Asla Her Şeyi Onun Yerine Yapmayın. Bu, Sorumluluk Bilincini Kazanmasına Engel Olur.
- Çocuğunuzu Gerçekten Dinleyin Ve Peşin Hükümlü Olmayın.
- Çocuğunuza Sevgi Verirken Prensipli Olun. Sevgi Onun Her İstediğini Yapmak Anlamına Gelmez.
Her Şeyi Alkışlarsak Çocuk, Doğruyla Yanlışı Birbirinden Ayırt Edemez. Mesela Çocuğunuz, Sınavda Kopya Çekerken Yakalandı, Böyle Bir Durumda “aslan Yavrum, Bir Dahaki Sefere Yakalanma” Demek Çocuğun Ahlaki Gelişimini Olumsuz Etkiler. Yasaklara Başkaldırırsa Ne Yapmalı?
- Mümkün Olduğunca Makul Sınırlamalar Getirin Ki, Ciddi Konulardaki Yasaklarınızı Koruyabilesiniz. Mesela, Çocuk Bilgisayarla Çok Fazla Vakit Geçiriyorsa, Bilgisayarı Tamamen Kaldırmak Yerine Saat Sınırlaması Getirin. Ya Da Derslerine Az Vakit Ayırıyor Diye Tamamen Arkadaşlarıyla Görüşmesini Engellemeyin.
- Yasak Koymak Yerine Bunun Anlamını Tartışın. Mesela Kızınız, Beğendiği Sanatçı Gibi Giyinmek Hususunda Israr Ediyorsa, Onunla Bunun Sakıncaları Hakkında Konuşun.
- Yasaklarınızın Sebeplerini Açıklayın Ve Tartışın.
- İletişimde ‘ben Dilini’ Kullanın. Mesela Çocuk İzinsiz Bir Yere Gittiyse, Ona Kızmak Veya Onu Suçlamak Yerine, Bu Davranışın Sizde Yarattığı Duygudan Bahsedin. “nerede Olduğunu Bilmediğim Zamanlar Endişeleniyorum” Ya Da “başına Kötü Bir Şey Gelmesinden Korkuyorum” Gibi.
- Kuralları Uygulamada Tutarlı Olun. Sonradan Kabul Edeceğiniz Bir Şeye Baştan Hayır Demeyin. Yanlış Arkadaşlara Karşı Ne Yapmalı?
- İyi Ve Kötü Alışkanlıkların Çoğu Arkadaş Ortamı İçinde Kazanılır. Ergenlik Çağında Arkadaşlık İlişkileri Gencin Hayatında Birinci Rolü Oynar. Akranlarının Ne Düşündükleri, Ne Dedikleri Onlar İçin Çok Önemlidir. Çocuğunuzun Yanlış Arkadaşlar Edinmemesi İçin Şunlara Dikkat Edin:
- Arkadaşlarıyla Ve Aileleriyle Tanışın.
- Asla Arkadaşlarını Eleştirmeyin.
- Eğer Kötü Bir Arkadaş Edindiyse, Doğrudan Onunla Arkadaşlık Etmesini Yasaklamayın. Bu Onu Sizden Uzaklaştırır Ve Arkadaşlarına Daha Da Çok Yakınlaştırır.
- Yasaklamak Yerine Bu Arkadaşını Daha Sık Eve Davet Edin. Genç Aile Ortamı İçinde Arkadaşının Yanlış Davranışlarını Daha Rahat Fark Edecektir.
- Genç Bu Dönemde Ailesinden Veya Oturduğu Evden Utanabilir Ve Bu Nedenle Eve Arkadaşlarını Getirmek İstemeyebilir. Gencin Evde Makul Değişiklikler Yapmasına İzin Verin.
zaman.ailem.
psikolog Çiğdem Alparslan
her Yeni Başlangıç, Merak Ve Heyecanı Da Beraberinde Getirir. Pek Çok Genç Ve Ailesi Şu Günlerde Bu Heyecanı Yaşıyor; Liseye Başlama Heyecanını. Lise Çağı, Gerek Mesleki Yönelim İçin İlk Adım Olması, Gerekse Ergenlik Dönemini İçinde Barındırması Sebebiyle Ayrı Bir Önem Taşır. Çünkü, İlk Etapta Çocuğunuzla Seçeceğiniz Lise Türü Ya Da Lise Birinci Sınıfın Sonunda Belirleyeceğiniz Alan; Sosyal Bilimler, Fen, Yabancı Dil Gibi, Onun Hangi Üniversiteye Gideceğini Ve Hangi Meslek Grubunda Yer Alacağını Belirler. Bunun Yanında, Ergenlik Döneminin Sağlıklı Bir Şekilde Atlatılması, Gencin Yetişkinlikteki Uyum Ve Başarısı Üzerinde Önemli Bir Rol Oynar.
Lise Birinci Sınıfa Başlayan Her Öğrenci Birtakım Güçlüklerle Karşılaşır. Bu Güçlüklerin Bir Kısmı Yeni Olmakla İlgilidir. Öğrenci, Okul Binasını, Birimlerini, İdareyi Ve Öğretmenleri Tanımaz. Hatta Öğrencilerin Pek Çoğu, Hangi Dersleri Okuyacağını Dahi Bilmeden Gelir. Bu Problemi Aşmak İçin Bazı Okullar, Sene Başında Oryantasyon Çalışması Yaparak, Okulu Ve İşleyişini Öğrencilere Tanıtır. İlk Günlerde Arkadaş Bulamayabilir Genci Bekleyen Diğer Bir Zorluk Yeni Sınıfa Dahil Olamamak Ve Yalnız Kalmaktır. Özellikle Ergenler İçin Bir Gruba Ait Olmak, O Grup Tarafından Kabul Görmek Çok Önemlidir. Genellikle Okullar Açıldıktan Kısa Bir Müddet Sonra Sınıf İçindeki Gruplar Belirginleşmeye Başlar.
eğer Çocuk Utangaçsa Arkadaş Edinmekte Zorlanabilir. Arkadaşsız Kalmanın Sebeplerini Konuşarak Bulun Bazı Çocukların Sosyal Becerileri Gelişmemiş Olur. Mesela, Bir Topluluğa Girdiğinde Kendisini Nasıl Tanıtacağını, Biriyle Nasıl Sohbet Başlatacağını Bilemez. İlk Adımın Karşı Taraftan Gelmesini Bekler. Çocuğunuzun Sosyal Becerileri Eksikse Ona Model Olmaya Çalışın. Eğer Kendinizi Bu Konuda Yeterli Görmüyorsanız Dışarıdan Yardım Almaktan Çekinmeyin. Sürekli Eleştirilen, Başarısızlıklarına Vurgu Yapılan Veya Alay Edilen Çocuklar Güvensiz Ve Utangaç Yetişirler.
çocuğunuzun Hatalı Davranışlarına Vurgu Yapmak Yerine, Olumlu Davranışlarını Ödüllendirin. Özellikle Ergenlik Çağındaki Çocuklar Bu Konuda Çok Daha Hassas Olurlar Bu Yüzden Onları Eleştirmekten Kaçının. Çocuktan Başarabileceğinden Fazla Şey Beklemeyin. Her Çocuğun Kapasitesi Farklıdır. Örneğin Her Çocuk Okul Hayatında Üstün Bir Performans Sergileyemeyebilir. Bunun Yerine Çocuğunuzun Başarabileceği Küçük Hedefler Koyun Ve Bu Hedefleri Gerçekleştirmesi İçin Onu Yüreklendirin.
çocuklar Anne-babalarını Model Alırlar. Utangaç Bir Ebeveyn Çocuğuna Utangaçlığı Öğretebilir. Onunla Duyguları Hakkında Konuşun. Hissettiklerini Asla Eleştirmeyin. Gencin İlgi Ve Yeteneklerini Keşfedin Duygusal Gelişimini Henüz Tamamlamadığı İçin Ergen, Geleceği İle İlgili Planlarında Kararsız Kalır. Bu Konuda Ebeveyninin Ve Öğretmenlerinin Rehberliği Çok Önemlidir. Çocuğunuzun İlgi Ve Yeteneklerini Öğrenmeye Çalışın. Bu Konuda Sık Sık Öğretmenleriyle Ve Eğer Varsa Okulun Rehber Öğretmeni İle Görüşmeniz Faydalı Olur. Onlar Size Çocuğunuzun, Sosyal, Matematik, Fen, Edebiyat, Spor, Sanat Gibi Alanların Hangilerinde Başarılı Olduğu Hakkında Önemli İpuçları Verecektir.
her İnsanın Yetenekli Olduğu Bir Alan Muhakkak Vardır. Önemli Olan Onu Keşfedebilmektir. Bu Hususta, Danışma Merkezlerinden De Yardım Alabilirsiniz.
düz Liselerde, Lise Birinci Sınıfın Sonunda Alan Seçimi Yapılır. Mesela Çocuğunuz Sosyal Bilimlere Yatkın Olduğu Halde Fen Bölümünü Seçerseniz, Çocuk Hem Bu Bölümde Okumakta Güçlük Çeker Hem De Yanlış Mesleki Yönlendirme Yapmış Olursunuz. Maalesef Mevcut Eğitim Sisteminde Bu Hatanın Telafisi Pek Mümkün Değildir. Kendini Tanımasına İmkan Sağlayın Çocuğunuza İlgi Ve Yeteneklerini Fark Ettirecek Hareket Alanları Açmaya Gayret Edin. İnsan Tecrübe Ederek Kendisini Tanır. Özellikle Spor Ve Sanat Alanları Bu Bakımdan İdealdir.
pek Çok Ebeveyn Öss Telaşından, Çocuklarının Sanat Ve Spor Aktivitelerinde Yer Almasını Gereksiz Bulur. Fakat Herhangi Bir Sporla Uğraşmak Ya Da Bir Enstrüman Çalmak Hem Çocuğunuzun Kendisini İfade Etmesine Hem De Bu Dönemde Çok Yüksek Olan Enerjisini Uygun Şekilde Boşaltmasına İmkan Verir. Özellikle Çocuğunuzun Herhangi Bir Spor Ya Da Sanat Dalında Üstün Bir Yeteneği Varsa, Bu Alanlardaki Başarıları Öz Değerini De Artıracaktır.
kısa, Orta Ve Uzun Süreli Hedefler Belirleyin Bir Ergen İçin Gelecek Belirsizdir. Bu Belirsizlik Genci Kararsızlığa İter. Çocuğunuzla Birlikte, İlgi, Beceri, Değer Ve İstekleri Doğrultusunda Konuşarak Eğitim Ve Mesleki Geleceği Hakkında Planlar Yapın. Bu Planlar Doğrultusunda Kısa, Orta Ve Uzun Süreli Hedefler Belirlemesine Yardımcı Olun.
mesela, Çocuk Bilgisayar Mühendisi Olmak İstiyorsa, Not Ortalamasının Çok Yüksek Olması Gerekir. Çünkü Öss’de Orta Öğretim Puanı Çok Etkili. Bu Durumda Bu Çocuk, Kısa Süreli Amacında Önündeki Sınavlara Çok İyi Hazırlanmalı Ve Yüksek Not Alması, Orta Süreli Amacı İse Aynı Başarıyı Lise İki Ve Lise Sonda Da Göstermesi Ve Öss’de Yüksek Puan Alması Olabilir. Uzun Süreli Amacı İse İyi Bir Şirkette Çalışmak, Yurtdışına Çıkmak, Akademik Kariyer Yapmak, Önemli Bir İcatta Bulunmak Vs. Dir. Ya Da İngilizce Öğretmeni Olmak İsteyen Bir Çocuk İçin Kısa Ve Orta Süreli Amacı Yabancı Dilini Geliştirmek, Daha Çok Edebi Eser Okumak Olabilir.
Öss Hazırlığı Ne Zaman Başlamalı? Öss’de Çıkan Soruların Büyük Bir Kısmı Lise Birinci Sınıfın Konularından Gelmektedir. Eğer Çocuğunuz Dersleri Anlamakta Güçlük Çekiyorsa, Dershaneye Göndermeniz Faydalı Olur. Dershane, Okul Derslerini Takviye Etmeye Yönelik Olmalıdır. Fakat Yine De Dershaneye Gidip Gitmemek Kişisel Tercihe Kalmıştır. Çocuğunuzu Bu Konuda Zorlamayın. Eğer Dershaneye Başladıktan Bir Müddet Sonra Yorulduğunu İfade Ederse, Bu İsteğini Dikkate Alın.
Okul Başarısında Düzenli Ve Verimli Ders Çalışmak Esastır. Çocuğunuzla Ders Çalışma Programı Yapın. İstediği Şeyleri Bu Programa Uyduğu Ölçüde, Ödül Olarak Verebilirsiniz. Onlar Sizin Değil, Kendi Hayallerini Gerçekleştirmek İster Bazı Anne Babalar Kendi Ulaşamadıkları Hedeflere Çocuklarıyla Ulaşmak İsterler.
Mesleki Yönelim Çocuğun İlgi, Yetenek, Ve Değerleri Doğrultusunda Yapılmalıdır. Çocuğunuzun Sizden Ayrı Bir Birey Olduğunu, Kendi İlgilerinin, İsteklerinin Olduğunu Unutmayın. Onu Sizden Bağımsız Yaşayacağı Bir Hayata Hazırlıyorsunuz. O Halde, Meslek Seçimi, Eş Seçimi Gibi Önemli Hususlarda Onunla Sadece Tecrübelerinizi Paylaşın, Kendi İsteklerinizi Ona Dayatmak, Onu Mutsuz Ve Başarısız Kılabilir. Ya Futbolcu Olmak İsterse! Bu Dönem Çocuklarının İlgileri Kısa Süreli Ve Dağınıktır. Mesela, Hayranlık Duyduğu Birisinin Mesleğini Edinmek İsteyebilir.
özellikle Medyanın Da Olumsuz Etkisiyle, Bir Futbolcu Ya Da Oyuncu Olmak İstediğini Söyleyebilir. Böyle Bir Durumda, Ebeveynin Bu Tür İsteklerinin Geçici Bir Heves Olduğunun Bilincinde Olması Gerekir. Çocuğa Aksi Yönde Bir Baskı Yapmak, Kendi Kendine Gelip Geçecek Olan Bir Hevesi, İyice Pekiştirmekten Başka Bir İşe Yaramaz. Genç Duygusal Olgunluğunu Kazandıkça Gerçek İlgilerinin De Farkına Varacaktır. Sorumluluklarını Yavaş Yavaş Artırın Sağlıklı Bir Ergenlik Döneminin Sonunda, Bir Genç Anne-babasından Duygusal Olarak Bağımsız Hale Gelir. Küçükken Başı Her Sıkıştığında Size Ağlayarak Koşan Çocuk, Artık Kendi Problemleriyle Baş Etmeyi Öğrenmiştir. Kendi Hakkında Karar Verebilir, Kendi Yaşam Felsefesini Oluşturur. Bunları Gerçekleştirmesi İçin Gence Aşamalı Olarak Kendi Sorumlulukları Teslim Etmek Gerekir.
Lise Çağına Gelmiş Bir Ergenin, Başarının Da Başarısızlığında Kendi Sorumluluğunda Olduğunun Bilincinde Olması Beklenir. Başarısız Olan Öğrenciler Arasında Yapılan Bir Araştırmada, Bu Tip Öğrencilerin Başarısızlıklarını Çevresel Faktörlere Yükledikleri Görülmüştür. Mesela, Çocuk Sınavda Düşük Not Almasını Öğretmenin Ona Takmış Olmasına Bağlamakta Ya Da Haksızlığa Uğradığını Düşünmektedir. Bu Durumda Öğrencinin Velisi, Çocuğunun İnancı Doğrultusunda Hareket Edip Öğretmeniyle Tartışırsa, Onun Sorumluluk Almasına Büyük Bir Sekte Vurmuş Olur. Çocuğunuza, Başarısının Da Başarısızlığının Da Kendi Geleceğini Etkileyeceği Ve Kendi Sorumluluğunda Olduğu Benimsetmeye Çalışın.
gencin Ev İçindeki Ve Ev Dışındaki Sorumlulukları Kademeli Olarak Artırılmalıdır. Örneğin, Çocuğunuza Günlük İhtiyaçlarını Karşılayacak Miktarda Harçlık Vermek Yerine Haftalık Harçlık Verebilir Ve Kendi Hususi İhtiyaçlarını Bu Harçlıkla Temin Etmesini İsteyebilirsiniz. Başlangıçta Çocuk Fuzuli Harcamalar Yapacaktır. Hatta Haftanın Sonunu Dahi Getiremeyebilir. Çocuğunuza Hata Yapması İçin Fırsat Verin. Çünkü Bir Genç En İyi Tecrübe Ederek Olgunlaşır. Bir Müddet Sonra Belki De Çocuğunuz Eğitimini Devam Ettirmek İçin Farklı Bir Şehre Gidecek. Öyleyse Onu Tek Başına Ayakta Kalma Sorumluluğuna Şimdiden Alıştırın.
15-16 Yaş Gerilimin Tırmanışa Geçtiği Bir Dönemdir Ergenlerin Duygusal Gerilimi En Yoğun Yaşadıkları Dönem Lise Başlangıcıdır. Hızlı Büyüme, Hormonal Değişimler, Kimlik Arayışı Ve Ergenliğe Girmiş Olmanın Yarattığı Kaygı, Duygusal Karmaşaya Sebep Olur. Çocuk Yaşadığı Kaygı Ve Gerginliği Dışa Vurma İhtiyacı Güder. Mesela Çabuk Sinirlenir, Nedensiz Yere Bağırır, Ağlar, En Ufak Bir Şeye Alınganlık Gösterir. Aşırı Derecede Hassastır. Bu Dönemde Ergen, Anne-babasına Sürekli İtiraz Eder.
gencin İsyankarlığını Ebeveyn, Otoritesine Karşı Yapılmış Bir Başkaldırı Ya Da Saygısızlık Olarak Algılamamalıdır. Bu Dönemde Gencin Asi Olması Gayet Normaldir. Genç Böyle Davranarak, Kendisinin De Bir Birey Olduğunu, Söyleyecek Bir Sözünün Bulunduğunu Ailesine İspatlamaya Çalışır.
- Çocuğunuzun Ani Değişimlerini Şımarıklık Olarak Görmeyin. İhtiyaçlarını Anlamaya Çalışın.
- Ergenler Duygularına Çok Önem Verirler. Onlarla Duyguları Hakkında Konuşun.
- Çocuk Zaman Zaman Kendini Kötü Hissedebilir. Odasına Kapanır. Böyle Anlarda Duygularına Saygılı Olun. Onu Konuşmaya Zorlamayın.
- Çocuğunuza Güvenin. Çok Özel Duygularını İrdelemeyin. Güven Verilmiş Bir Çocuk, Anne-babasını Hayal Kırıklığına Uğratmaz.
- Çocuk Muamelesi Yapmayın, Büyüdüğünü Kabul Edin.
- İhtiyaç Duyunca Çocuğunuza Yardım Edin; Ama Asla Her Şeyi Onun Yerine Yapmayın. Bu, Sorumluluk Bilincini Kazanmasına Engel Olur.
- Çocuğunuzu Gerçekten Dinleyin Ve Peşin Hükümlü Olmayın.
- Çocuğunuza Sevgi Verirken Prensipli Olun. Sevgi Onun Her İstediğini Yapmak Anlamına Gelmez.
Her Şeyi Alkışlarsak Çocuk, Doğruyla Yanlışı Birbirinden Ayırt Edemez. Mesela Çocuğunuz, Sınavda Kopya Çekerken Yakalandı, Böyle Bir Durumda “aslan Yavrum, Bir Dahaki Sefere Yakalanma” Demek Çocuğun Ahlaki Gelişimini Olumsuz Etkiler. Yasaklara Başkaldırırsa Ne Yapmalı?
- Mümkün Olduğunca Makul Sınırlamalar Getirin Ki, Ciddi Konulardaki Yasaklarınızı Koruyabilesiniz. Mesela, Çocuk Bilgisayarla Çok Fazla Vakit Geçiriyorsa, Bilgisayarı Tamamen Kaldırmak Yerine Saat Sınırlaması Getirin. Ya Da Derslerine Az Vakit Ayırıyor Diye Tamamen Arkadaşlarıyla Görüşmesini Engellemeyin.
- Yasak Koymak Yerine Bunun Anlamını Tartışın. Mesela Kızınız, Beğendiği Sanatçı Gibi Giyinmek Hususunda Israr Ediyorsa, Onunla Bunun Sakıncaları Hakkında Konuşun.
- Yasaklarınızın Sebeplerini Açıklayın Ve Tartışın.
- İletişimde ‘ben Dilini’ Kullanın. Mesela Çocuk İzinsiz Bir Yere Gittiyse, Ona Kızmak Veya Onu Suçlamak Yerine, Bu Davranışın Sizde Yarattığı Duygudan Bahsedin. “nerede Olduğunu Bilmediğim Zamanlar Endişeleniyorum” Ya Da “başına Kötü Bir Şey Gelmesinden Korkuyorum” Gibi.
- Kuralları Uygulamada Tutarlı Olun. Sonradan Kabul Edeceğiniz Bir Şeye Baştan Hayır Demeyin. Yanlış Arkadaşlara Karşı Ne Yapmalı?
- İyi Ve Kötü Alışkanlıkların Çoğu Arkadaş Ortamı İçinde Kazanılır. Ergenlik Çağında Arkadaşlık İlişkileri Gencin Hayatında Birinci Rolü Oynar. Akranlarının Ne Düşündükleri, Ne Dedikleri Onlar İçin Çok Önemlidir. Çocuğunuzun Yanlış Arkadaşlar Edinmemesi İçin Şunlara Dikkat Edin:
- Arkadaşlarıyla Ve Aileleriyle Tanışın.
- Asla Arkadaşlarını Eleştirmeyin.
- Eğer Kötü Bir Arkadaş Edindiyse, Doğrudan Onunla Arkadaşlık Etmesini Yasaklamayın. Bu Onu Sizden Uzaklaştırır Ve Arkadaşlarına Daha Da Çok Yakınlaştırır.
- Yasaklamak Yerine Bu Arkadaşını Daha Sık Eve Davet Edin. Genç Aile Ortamı İçinde Arkadaşının Yanlış Davranışlarını Daha Rahat Fark Edecektir.
- Genç Bu Dönemde Ailesinden Veya Oturduğu Evden Utanabilir Ve Bu Nedenle Eve Arkadaşlarını Getirmek İstemeyebilir. Gencin Evde Makul Değişiklikler Yapmasına İzin Verin.
zaman.ailem.