Sütçü Ali Dayı / Hikaye

• Konbuyu başlatan feyza05
  • Başlangıç tarihi
F

feyza05

Ziyaretçi
sirin evler mahallsinde ali dayi adinda biri varmis.ali dayi bahcesi olan kucuk bir evde esi ayse teyze ile beraber yasarmis.ali dayi ve ayse teyzenin hic rağmenlari olmadigi icin mahallenin öpün rağmenlarini kendi rağmenlari gibi gorurler ve cok severlermis.ali dayi ve ayse teyzenin sarica ve alakiz adli iki inekleri varmis.ali dayi her gun ineklerinden sagdigi sutleri mahallede oturanlara satarmis.ayrica 11 tane tavuklari da varmis, tavuklarindan aldigi yumurtalari ve ineklerinden sagdigi sutleri mahalleliye satar buradan kazandigi parayla gecimlerini saglarmis.

ali dayinin ineklerinin sutleri oyle lezzetliymiski icen bir daha vazgecmez hep icmek istermis.yumurtalari da cook lezzetliymis.cunku ali dayi ve hanimi ayse teyze hayvanlarini cok iyi sever, temiz bakar ve hep dogal besinlerle beslerlermis.bu yuzden ali dayinin sattigi sutler ve yumurtalar yiyenleri sasirtacak kadar lezzetliymis.

mahalledeki öpün rağmenlar ali dayi ve ayse teyzeyi cok severlermis.oyun oynamaktan cok yoruldullarinda hemen bahceli eve kosar,
-ayse teyze bize biraz sut ve yumurta verirmisin cok aciktik,derlermis.
ayse teyze,
-hemen yavrularim,der,dogru muttfaga giderek yumurtalari haslamaya koyulurmus.bir taraftanda sutu isitmaya baslarmis.

rağmenlar sutlerini icip yumurtali ekmeklerini yedikten sonra ayse teyzeye tesekkur eder,elini oper ve oyunlarina devam ederlermis.

bir gun mahalleye yeni bir aile tasindi .ali dayi hem hosgeldin demek hemde sut ve yumurta ihtiyaclari olursa evlerine kadar getirebilecegini soylemek icin yeni gelen ailenin zillerini caldi.kapiyi acan tulin hanim
-buyrun,ne istemistiniz dedi.ali dayi,
-kizim oncelikle mahallemize hos geldiniz.sanslisiniz cunku cok guzel bir mahalleye tasindiniz, dedi.ben bu mahallede oturuyorum.koprunun az ilerisinde bahceli bir evim var.2 inegim 11 tane de tavugum var.eger isteseniz size her gun taze sut ve yumurta getirebilidim,dedi.
tulin hanim biraz uzgun
-ah ali dayi cok tesekkur ederim fakat benim rağmenlar ne sut icerler nede yumurta yerler,dedi.fakat kullanmak icin senden cok az sut ve yumurta alirim, dedi.
ali dayi cok uzuldu
-kizim nasil olur hic sut icmeyen yumuta yemeyen rağmen olurmu,sen cagir hele de rağmenlarla ben bir tanisayim, dedi.
tulin hanim rağmenlara seslendi,
-ahmet,melih,sevgi buraya gelin bakin sizinle tanismak isteyen biri var.
rağmenlar oynadiklari bilgisayar oyununun basindan istemeye istemeye kalkip kapiya geldiler.ali dayi kendini tanitti ve,
-bir gun bahcemize gelin misafirimiz olun cocullar dedi.ayse tayzeniz ve ben ziyaretinizden cok memnun oluruz,dedi.
rağmenlar tamam dediler.ali dayi hadi ben gideyim satacak daha cok sutum var deyip oradan ayrildi.
ali dayi disarida karsilastigi salih ve alper e
- mahallemize yeni tasinan ailenin sizin yaslarda rağmenlari var gidin tanisin arkadas olun.onlarida disariya oyun oynamaya cagirin.birkaç gun sonrada hep birlikte bize gelin,dedi.
-tamam ,dediler rağmenlar ve hemen yeni tasinan ailenin kapisini calip rağmenlarla tanistilar.onlari disariya davet ettiler.

ahmet,melih ve sevgi o gun ve devam eden diger gunlerde hep disariya cikip cok guzel oyunlar oynadilar.cok iyi vakit gecirdiler.artik eskisi gibi bilgisayar basinda saatlerce vakit gecirmiyorlardi.tabiki anne ve babalarida bu durumdan cok memenunlardi.

cumartesi gunu oyun oynadiktan sonra hep birlikte ali dayi ve ayse teyzenin bahcesine gittiler.
ali dayi rağmenlarin arasinda yeni gelen ahmet ve kardeslerini gorunce cok sevindi.
-buyrun bakalim hosgeldiniz ,dedi.ayse teyze hosgeldiniz dedikten sonra hemen mutfaga gecti yumurtalari pisirip 1 er bardak sut ile beraber tum rağmenlara ikram etti. öpün rağmenlar yumurtali ekmeklerini ve sutlerini alip istahla yemege koyuldular.fakat sadece ahmet,melih ve sevgi
-tesekkur ederiz biz sut ve yumurta sevmiyoruz, dediler.
ali dayi:
-hele bir tözgürlüğün bakin begenmezseniz yemezsiniz, dedi.zaten diger rağmenlar gibi onlar da oyun oynamaktan iyice yorulmus ve acikmislaedi fazla dayanamayip yumurtali ekmeklerini yediler ve sutlerini ictiler.

ali dayi ve ayse teyze cok mutlu oldular.ali dayi sutun ve yumurtanin rağmenlarin gelismesinde ne kadar onemli kurumlarının anlatip her zaman sut icip yumurta yemelerini soyledi. rağmenlar ali dayi ve ayse teyzenin ellerini opup tesekkur ederek bahceden ayrildilar,oyunlarina kaldiklari yerden devam ettiler.

ahmet ve kardesleri o gunden sonra hergun mutlaka 2 bardak sut icmeyi ve 1 yumurta yemeyi ihmal etmediler.buyuduler ,gelistiler cok saglikli ve guclu oldular.

bay sivri bayan küt
arkadaşlar bu hikayeyi sivri-küt kavramını açıklamada kullanabilirsiniz.

bay sivri bayan küt
bay sivri ve bayan küt marangoz atölyesinde yaşıyorlardı.bay sivri bir çivi,bayan küt ise bir vidaydı. bay sivri ve arkadaşları sivri oluşlarıyla övünüp dururlardı.üstelik vidaların bir işe yaramadıklarını söylerlerdi. bu durum bayan küt ve akrabalarını çok üzüyordu.bir gün bayan küt atölyede dolaşırken uzaktan bay sivrinin geldiğini gördü.
yine bay sivrinin övüneceğini bildiği için yolunu değiştirmeyi düşündü fakat bay sivri koşarak bayan küte yetişti.
bay sivri: günaydın dedi.
bayan küt ona cevap verdi: günaydın bay sivri,nasılsınız?
bay sivri kibirli kibirli konuştu: her zamanki gibi çok iyiyim siz nasılsınız? sanırım aceleniz var beni bile görmediniz.
bayan küt: evet özür dilerim bay sivri dedi sıkılarak.
bay sivri övünmeye başladı.hepimiz bu günlerde çok yoğunuz, ben ve akrabalarım durmadan çalışıyoruz.çok işe yarıyoruz doğrusu.
yaa,dedi bayan küt.
bat sivri sözlerini sürdürdü. biliyorsunuz marangozun bize ihtiyacı var. biz olmasak can'ın babası hiçbir işini tam olarak yapamaz.okadar çok yoruluyoruz ki anlatamam.
bay sivri, tahtaları bir araya getirerek onları nasıl eşyaya dönüştürdüklerini anlata anlata bitiremiyordu.
bayan küt bu duruma daha fazla dayanamayıp hızlı adımlarla oradan uzaklaştı.
o sırada can bisikletiyle dolaşmaya çıkmıştı.ama bisikletinde meydana gelen bir sorundan dolayı durmak zorunda kaldı.dikkatle bakınca tekerlekteki vidalardan birinin yerinde olmadığını gördü. hemen babasının yanına gitti ve ondan yardım istedi.tekerleği tamir etmek için tekerleği babasının atölyesine getirdi.
bay sivri olayı görür görmez ileri atılarak, bunu ancak ben yapabilirim dedi.
o anda pat diye bir ses duyuldu. bay sivri yanlışlıkla bisikletin lastiğini patlatmıştı.can'ın babası bay sivriyi kenara itti.bir vida alıp kaybolan vidanın yerine onu taktı. lastiğini de onardıktan sonra bisikleti can'a verdi. bayan küt bay sivriye dönerek, hepimizin görevleri farklıdır. bu yüzden hiçbirimiz diğerimizden üstün değiliz dedi. bay sivri çok utanmıştı, hemen yaptıkları için bayan kütten özür diledi.
o günden sonra vidalarla çiviler bir daha kavga etmediler. can'ın babasına hep birlikte yardım ederek mutlu bir şekilde yaşadılar.
alıntı