Tiroit: Zayıflık, Şişmanlık Ve Sinirde Saklı Hasta | Eğitimin Yeni Yüzü | Egitimciyim.Net

Tiroit: Zayıflık, Şişmanlık Ve Sinirde Saklı Hasta

okancan

Bilge Üye
Kayıtlı Üye
Katılım
23 Eki 2008
Mesajlar
388
Tepki
0
Puan
0
Son Derece Sinsi İlerleyen, Zayıflatan Ya Da Kilo Aldıran Tiroit, İnsanı Delirtiyor. Prof. Ahmet Sadi Gündoğdu, Herhangi Bir Şikayeti Olan Herkesin Tiroidine Baktırması Gerektiğini Söylüyor

tiroit Deyince Akla ´guatr´ Geliyor. İkisi Aynı Şey Mi?
bütün Tiroit Hastalıkları, Halk Arasında Genel Olarak ´guatr´ Olarak Biliniyor. Ama Tiroit Hastalıkları Guatrdan İbaret Değildir. Nodüllü Guatr, Zehirli Guatr, Zehirsiz Guatr Gibi Farklı Nedenleri Ve Farklı Tedavileri Olan Tiroit Hastalıkları Var. Guatr, Bir İç Salgı Bezi Olan Tiroit Bezinin Büyümesine Verilen Addır. Tiroit Bezinin Büyümesinin Ve Fonksiyonlarının Bozulmasının Pek Çok Nedeni Var. Ülkemiz Açısından En Temel Neden İse İyot Eksikliği! Türkiye Tam Bir Tiroit Ülkesi. Avrupa´nın Pek Çok Ülkesinde Ve Afrika´da Da İyot Eksikliği Var. İyot, Tiroit Hormonu Sentezinde Kullanılıyor.

belirtileri Akıl Karıştırır
* İyot Nereden Alınır?
insanlar İyodu Deniz Ürünlerinden, Sebzelerden, Farklı Besinlerden Ve Sudan Alıyor. Tiroit Hormonlarının Yapımının Normal Düzeyde Olması İçin Günlük İyot İhtiyacı Kabaca 150 Mikrogramdır Ki; Bunun Günlük Tüketilen Besinlerle Zaten Alınması Gerekir. Normalde İstanbul´da, Hatta Türkiye´de İyot Eksikliği Yüzünden Tiroit Hastalıklarının Bu Boyutta Olması İnanılmaz. Özellikle Karadeniz Bölgesi´nde, Bazı Sarp Dağlık Bölgelerde Sıkça Görülebiliyor. İyot Gıdalara Ve Suya Karışmadan Gidiyor. Bir De Çok Tüketilen Karalahana, Şalgam Gibi Besinlerin Guatr Yapıcı Etkisi Var. Psikiyatride Kullanılan Bazı İlaçlar, Bazı Kimyasal Maddeler, Bazı Mikroplar Da Tiroit İşlevlerini Bozabiliyor.

teşhisi Kolay!
* Tiroit Başka Hastalıklarla Karıştırılıyor Mu Peki?
belirtilerin Ve Komplikasyonlarının Zenginliği; Maalesef Hastaların Yanlış Yönlenmesine Neden Olabiliyor. Adet Düzensizliği Varsa Ve Kısırlık Sorunu Yaşıyorsa Hasta Mutlaka Endokrinoloğa Da Yönlendirilmelidir. Örneğin Hasta; Saçı Dökülüyor Cildiyeye Gidiyor, Terliyor Botoks Yaptırıyor, O Yönde İlaçlar Kullanıyor. Osteoporoz Oluyor, Nedeni Araştırılmadan Yanlış Tedavi Uygulanıyor. Bu Tür Şikayetler Tiroit Hastalığı Belirtisi De Olabileceğinden Tiroit Fonksiyonları Da Değerlendirilmelidir.

* Guatr Riski Taşıyıp Taşımadığımızı Nasıl Anlayabiliriz?
ailede Guatr Varsa, Türkiye´de Guatr Çok Olan Bölgeden Geliyorsanız Ve Belirtiler Varsa; Bir Endokrinoloğa Mutlaka Başvurmanız Gerekir. Teşhisi De Kolaydır; Muayene Ediyor, Laboratuvar Testleri Yapıyor, Tiroit Hormonlarına Bakıyor Ve Ulturasonografi Çekiyoruz. İhmal Edilmezse Mutlaka Yakalanır Ve Tedavi Edilir.

kaynak:sabah
 
Üst Alt