Yesil cay, brokoli soya miti yıkıldı

  • Konbuyu başlatan güllerdiyarý
  • Başlangıç tarihi
G

güllerdiyarý

Ziyaretçi
Kanserden korunmak için besinleri ilaç gibi kullanmak doğru değilmiş. Antalya’daki sempozyumda, mucize diye sunulan yeşil çay, soya, domates, brokoli gibi birçok sebze ve meyvenin kanserden koruduğuna dair veriler yetersiz çıktı. Besinlerle kanserin önüne geçmek, ‘boş umut satıcısı’ denildi

Türkan YILMAZER

Hacettepe Üniversitesi’nden Medikal Onkolog Prof. Dr. İsmail Çelik, soya, domates, brokoli, yeşil çayın kanseri koruyucu etkisinin olmadığını açıkladı. Antalya’da yapılan 2. Prevantif Onkoloji Sempozyumu’nda kanserden korunma hakkında doğru bilinen birçok yanlışa açıklık getirildi. Bazı ‘favori’ besinlerin kanserden koruyucu etkisinin olduğuna dair bilgilerin yanlış olduğuna dikkat çekildi.

Prof. Dr. İsmail Çelik, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğuna, ancak besinlerle bunun önüne geçilemeyeceğine dikkat çekerek, bunu yapanların ‘boş umut satıcıları’ olduğunu söyledi. Prof. Çelik, “Birçok besin ilaç gibi öneriliyor. Brokoliden domatese, soyadan cevize kadar. Ancak bunların kanserden koruduklarına dair bilim adamlarının elinde bir veri yok. Bu meyve ve sebzelerin yararsız olduğu anlamına gelmez. Yararlıdırlar ancak kanserden koruduğuna ilişkin elimizde veri yok” diye konuştu.

HAVUCUN FAZLASI ZARAR

Prof. Çelik, bazı meyve ve sebzelerin bilinçsiz tüketilmesinin yarardan çok zarar getirdiğine örnek verdi: “Soya fasulyesi, havuç gibi gıdaların çok tüketilmesi, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek yerine meme, endometrium ve akciğer gibi bazı kanser türlerinin gelişmesine de sebep olabilmektedir.”

ESKİ REÇETELER

Kanser önleme ve kontrol alanında ABD’nin önde gelen bilim adamlarından Prof. Dr. Frank Meyskens, Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) tarafından sonuçlandırılarak rafa kaldırılan birçok araştırmanın başka ülkelerde yeniden ve umut verici bir şekilde sunulduğunu, bunun doğru olmadığını belirtti.

Yiyecek maddelerinin tek tek ele alınarak kanserden korunma etkisinin öne çıkarılmasının yanlış ve tehlikeli olduğunu belirten Prof. Meyskens, “Bu bitkilerin yan etkileri de olabilir. Bilim kanserden korumak için uğraşıyor ancak bunun kanıta dayalı tıp ile birlikte ele alınması gerekir” diye konuştu. Chao Kanser Merkezi direktörlüğünü ve California Invine Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı görevini yürüten Tıp ve Biyolojik Kimya Profesörü Frank Meyskens’e, Amerikan Kanser Araştırma Birliği tarafından bu yıl “Kanser Önleme Araştırmasında Üstün Başarı” ödülü verildi.

Kanser hakkında yalanlar

Cevizin kansere iyi geldiği yönündeki bilgiler her zaman geçerli değildir.

Hiçbir bitki karışımı takviyesinin, bilimsel olarak kanserden koruyucu etkisi saptanmamıştır.

Kanser hastalarına bolca soya ürünü tüketilmesi yönündeki tavsiyeler doğru değildir. Soyanın içindeki östrojen hormonuna benzer etkideki maddeler, yüksek dozda alındığında östrojene bağlı gelişebilen meme ve endometrium (yumurtalık ve rahim) kanserlerine yol açabilir.

Havuçta bulunan beta-karoten maddesinin fazla alınması, sigara bağımlılarında akciğer kanseri riskini arttırabilir.

Antioksidan özelliği olan domates, brokoli ve lahana gibi gıdaların tüketilmesinin kanserden koruduğuna dair veriler yeterli değildir.

Aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcıların kansere neden olduğu bilgisi ispatlanmamıştır.

Kahve tüketiminin kansere neden olduğu ve yeşil çayın kanserden koruduğuna dair bilimsel bir bulgu yoktur.

Hazır gıdalardaki katkı maddelerinin, uygun oranlarda kaldığı takdirde kanser yapıcı etkisi mevcut değildir.

Akşam
 

Benzer konular

Üst