2. Sınıf Ahlaki Davranışlar

JadeCrimson

Kayıtlı Kullanıcı
İki yaşındaki çocuklar, bir gün masumiyetleriyle gülümsetirken, ertesi gün tüm dünyayı karşısına almış gibi “ben böyle istiyorum” diyebilirler. Ahlaki davranışlar, işte tam da bu çelişkili duyguların ortasında şekillenir. Kimi zaman bir çocuğun, çikolata çalmaya çalışırken yakalanması, bazen de arkadaşına yardım etmesi, onların iç dünyasında bir şeylerin döndüğünü gösterir. Elbette, bu küçük kıyametler, sadece yetişkinler için değil, çocukların kendileri için de önemli dersler içerir. Hadi, biraz bu karmaşık ama bir o kadar da eğlenceli dünyaya dalalım.

Bir çocuğun, arkadaşına “seninle oynamak istemiyorum” derken yüzünde beliren ifade, bir yetişkinin hayatında belki de asla karşılaşmayacağı bir kararsızlık barındırır. Kim bilir, belki de o an kendi kendiyle bir hesaplaşma yaşıyordur. Bazen kimseye ait olmamanın getirdiği o hüzün, bazen de bir başkasıyla paylaşmanın verdiği mutluluk arasında gidip gelirler. O an, “ben bunu yapmam, bunu yapacağım” diye düşündükleri her şey, onların moral haritasında bir yer kaplar. Yani, her davranış, bir sonraki adım için bir referans noktasıdır.

“Sen bana nasıl davranırsan, ben de sana öyle davranırım!” diyen çocuklar, aslında hayatın en temel yasasını öğrenmeye başladıklarının farkında mıdır? Belki de bunu düşünmüyorlardır bile ama içten içe bu döngü, onların karakterlerinin temel taşlarını oluşturur. Bir bakarsınız, bir gün parka girdiğinde, kendi oyuncaklarını paylaşmaya hazır bir küçük insan belirmiştir karşınızda. “Aman, ben de bu kadar büyüdüm mü?” diye düşünürsünüz, ama o aslında sadece kendi içindeki iyilik ve paylaşma arzusunu keşfetmektedir.

Çocukların ahlaki gelişim süreçleri, bazen bir dans gibi… Yavaş yavaş başlar, sonra hızlanır, duraksar, tekrar başlar. “Bunu yapmamam gerek, ama çok istiyorum!” düşüncesi, onları sık sık uçurumun kenarına getirir. O an, “bir adım geri” demek, belki de hayatlarının en büyük derslerinden birine dönüşür. İki adım ileri, bir adım geri… Hayatın, bu küçük insanlara öğrettiği karmaşık ama bir o kadar da eğlenceli bir ritimdir.

Kendi kararlarını vermeye başladıklarında, belki de en büyük sınavlarıyla karşılaşırlar. “Bu ne biçim bir davranış! Ben bunu asla yapmam!” dedikleri o anlarda, aslında kendileriyle yüzleşmekte olduklarının pek farkında değillerdir. “Yani, sen benim oyuncaklarımı çaldın mı?” sorusu, içlerinde ne kadar büyük bir savaş barındırdığını gösterir. Ne de olsa, öğrenme süreci her zaman sancılıdır ama sonuçları muhteşemdir. Ve o muhteşem son, belki de bir gün “ben böyle yapmam” diyen o çocuğun, başkalarına yardım eden bir yetişkin haline gelmesidir.

Sonuç olarak, ahlaki davranışlar, çocukların dünyasında sadece birer kelimeden ibaret değildir. Onlar için, hayatın anlamını keşfetme yolculuğunun önemli parçalarıdır. İletişim kurarken, bazen yanlış anlaşılan cümleler, bazen de doğru bir davranışla birlikte beklenmedik sonuçlar doğurabilir. “Aman dikkat et, başına bir şey gelmesin!” derken, aslında korkularımızla yüzleşiyoruz. İşte bu yüzden, çocukların ahlaki gelişimini desteklemek, onların iç dünyalarındaki karmaşayı anlamak adına müthiş bir fırsat sunar…

Geri