Ders Çalışmaya Nereden Başlamalıyım

AmberOrchid

Kayıtlı Kullanıcı
Ders çalışmaya nereden başlayacağımı düşünürken, aklımda hep bir karmaşa oluyor. Öncelikle, hangi derse yoğunlaşmam gerektiğini belirlemek gerekiyor. Yani hangi konular benim için daha kritik? Böylece odaklanmam daha kolay olur. Hani bazen bir derse başlamak için zaman kaybediyoruz ya... İşte o zaman hangi konuların öncelikli olduğunu düşünmek lazım.

Bir kâğıt alıp, öncelik sırasına göre yazmak iyi bir fikir olabilir. Kafamdaki karmaşayı biraz olsun dağıtıyor. Belki matematikten başlarım, sonra edebiyat veya tarih... Hangi derse daha çok ihtiyacım varsa, oradan başlamayı tercih ediyorum. Bu arada, derslerin dağılımı da önemli tabii ki. Kimse tüm gün sadece matematik çalışmak istemez, değil mi?

Çalışma ortamım da çok önemli. Sessiz bir yer bulmak ve kafamı dağıtan her şeyi ortadan kaldırmak şart. Ya da bazen müzik dinlemek iyi geliyor. Hangi tür müzik? Bu tamamen kişisel bir tercih. Ama dikkat dağıtıcı olmaması şart. Rahat bir ortamda çalışmak, verimliliği artırıyor. Denemekten zarar gelmez.

Bazen, ders çalışırken belli bir süre belirlemek, motivasyonumu artırıyor. Mesela 25 dakika çalışıp, 5 dakika ara vermek... Pomodoro tekniği diyorlar buna. Çok da etkili. Bu şekilde kısa süreli hedefler koyarak, kendimi daha motive hissediyorum. Ama bu süreyi uzatmak ya da kısaltmak tamamen bana bağlı. Kendimi nasıl daha iyi hissediyorsam, o şekilde devam ediyorum.

Bir de, çalışma sırasında not almak gerçekten faydalı. Hani bazen bir şeyi okuyoruz ama aklımızda kalmıyor. O yüzden önemli noktaları not almak, hem daha iyi anlamama hem de gözden kaçırmamama yardımcı oluyor. Hatta bazı zamanlar, not alırken kendi kelimelerimle yazmak, konuyu daha iyi kavramamı sağlıyor. Kendi cümlelerimle ifade etmek, başka bir boyut katıyor.

Ders çalışırken ara vermek de önemli. Sürekli çalışmak yerine, ara vermek zihni tazeleme fırsatı sunuyor. Gözlerimi dinlendirmek, yürüyüş yapmak veya bir şeyler atıştırmak... Bazen sadece bir fincan çay içmek bile iyi geliyor. Düşüncelerimi toparlamak için bu tür küçük molalar çok faydalı oluyor.

Son olarak, her çalışmanın bir amacı olmalı. Belirli bir hedef koymak, motivasyonumu artırıyor. Sınavdan yüksek not almak, bir konuyu tam anlamak veya sadece kendimi geliştirmek... Hedeflerimi belirlemek, bana yol gösteriyor. Hani derler ya, "hedef olmadan yolculuk zor." Gerçekten de öyle. Ne için çalıştığımı bilmek, beni daha çok motive ediyor.

İşte böyle, ders çalışmaya başlamak için birkaç öneri… Umarım bu yöntemler senin için de işe yarar. Şimdi çalışmaya başlayalım mı?

Geri