Eğitim sürecinde motivasyon nasıl artırılır?

AmberOrchid

Kayıtlı Kullanıcı
Eğitim sürecinde motivasyonu artırmanın yolları, aslında oldukça basit ama etkili yöntemlerle dolu. Hani bazen ders çalışmak istemediğimizde, bir anda aklımıza nasıl bir hedef koyacağımız gelir ya, işte o an motivasyonun kapısını araladığımız andır. Kendimize bir hedef belirlediğimizde, o hedeften ne kadar uzak olduğumuzu düşündüğümüzde, bazen içimizde bir ateş yanar. Ama bu ateşi sürekli canlı tutmak gerekiyor. Nasıl mı? Hedefimizi sürekli göz önünde tutarak, küçük adımlarla ilerleyerek...

Eğitim sürecinde bazen sıkılmak, bıkkınlık vermek normaldir. Hatta çok normal. Ama burada önemli olan, bu bıkkınlık anında kendimize nasıl bir yol çizeceğimiz. Küçük molalar vermek, sevdiğimiz bir aktiviteye yönelmek... Vallahi billahi, bazen sadece bir yürüyüş bile zihnimizdeki bulanıklığı alır. Hani şu kafamızda dönüp duran düşünceleri bir kenara bırakıp, sadece doğanın tadını çıkarmak bile bizi yeniden motive edebilir.

Bir başka noktaya değinmek lazım, sosyal etkileşimler. Arkadaşlarla bir araya gelmek, ders çalışmak için birlikte oturmak... Bu tür aktiviteler, yalnız hissetmemizi engeller. Ayrıca bazen arkadaşlarla yapılan küçük yarışmalar, ders çalışmayı eğlenceli hale getirebilir. Yani, sadece bireysel bir yolculuk değil, arkadaşlarla bir yolculuk da olabilir bu. Birbirimizi desteklemek, motive etmek... İşte bu, çok önemli.

Okuma alışkanlığı da motivasyonu artırmanın harika bir yolu. Bir kitap seçip, o kitabı bir arkadaşla paylaşmak, üzerine sohbet etmek. Böylece hem yeni bilgiler ediniriz hem de okuma zevkini paylaşarak motive oluruz. Zaman zaman bir şeyler okumak sıkıcı gelebilir, ama doğru bir kitapla bu durumu değiştirmek mümkün. Kimi zaman bir roman, kimi zaman bir makale. Ne kadar çeşitli olursa, o kadar iyi...

Derslerin içeriğini eğlenceli hale getirmek de motivasyonu artırır. Eğlenceli videolar, ilginç belgeseller, hatta ufak belgesel tadında içerikler. Bunlar, konuyu daha anlaşılır hale getirir. Hatta bazen öğretmenler bile, dersleri eğlenceli hale getirmek için yaratıcı yöntemler geliştirebiliyor. O an dersi sevmeye başlıyoruz ve o sevgi de motivasyonu artırıyor işte.

Son olarak, kendimize zaman ayırmayı unutmamak lazım. Eğitim sürecinde kendimize bir alan açmalıyız ki, o alanda nefes alabilelim. Biraz müzik dinlemek, sevdiğimiz bir dizi izlemek ya da sadece sessiz bir köşede kalmak... Bu küçük kaçamaklar, zihnimizi yeniden canlandırır. Ve bazen sadece bir nefes almak bile yeter...

İşte, eğitim sürecinde motivasyon artırmanın yolları bu kadar basit. Kendimizle barışık olmak, hedefler koymak, sosyal etkileşimde bulunmak ve kendimize zaman ayırmak. Bunlar, belki de en etkili yöntemler. Unutmayalım ki, her yolculukta inişler ve çıkışlar olacaktır. Ama önemli olan, her seferinde yeniden yola çıkabilmek...

Geri