Eğitimde etik değerler neden önemlidir?

Koray Eğitimci

Kayıtlı Kullanıcı
Eğitimde etik değerler, sadece birer kelime yığını değil; hayatın her alanında karşımıza çıkan, bireylerin kimliğini şekillendiren unsurlardır. Mesela düşünün, bir öğretmenin sınıfındaki öğrencilerle kurduğu bağ, yalnızca ders anlatmakla sınırlı değil. Öğrenciler, o öğretmenden sadece bilgi almakla kalmaz, aynı zamanda onun davranışlarından, tutumlarından ve değer yargılarından etkilenirler. Yani, o sınıfta kurulan atmosfer, bir nevi etik bir laboratuvar gibi… Orada, saygı, adalet, hoşgörü gibi değerler filizlenir. Ya da filizlenmelidir.

Bir gün, Ali adında bir öğrenci vardı. Okulda her zaman zeki, çalışkan biri olarak biliniyordu. Ama bir gün, öğretmeni ona haksız bir not vermişti. Ali, bu durumu kabullenemedi. Haksızlık karşısında sessiz kalmak yerine, cesaretle öğretmenine gitti ve düşüncelerini paylaştı. İşte bu an, eğitimde etik değerlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Ali, yalnızca kendi haklarını savunmakla kalmadı, aynı zamanda öğretmenine de bir ders vermiş oldu. Hani, bir anlamda herkes ders almıştı.

Etik değerler, öğrencilerin sadece akademik başarıları üzerinde değil, aynı zamanda sosyal becerilerinde de belirleyici bir rol oynar. Düşünün, bir arkadaşına yardım eden, başkalarının duygularını anlayan bir birey yetiştirmek, eğitim sisteminin en önemli hedeflerinden biri değil mi? Kimi zaman, basit bir selam vermek bile, karşınızdaki kişiye değer verdiğinizi gösterir. O yüzden, eğitimde bu değerleri içselleştirmenin yolu, öncelikle öğretmenlerden başlar. Öğretmenler, kendi davranışlarıyla bu değerlerin birer örneğini sergilemek zorundadır. Hani, denizden bir damla misali…

Bir başka açıdan bakıldığında, etik değerler, öğrencilerin gelecekteki hayatlarında da onlara rehberlik eder. İyi bir lider, adaletli bir yönetici, duyarlı bir birey olmaları için bu değerleri öğrenmeleri şart. Hani, “İyi insan olmak zorundayız” demekle olacak iş değil bu. Her birey, eğitim hayatı boyunca bu değerleri deneyimlemeli, içselleştirmeli ve yaşamına katmalıdır. Düşünsenize, bir toplumun ne denli güçlü olabileceğini…

Bazen, etik değerleri öğretmek, bir dersi anlatmaktan çok daha fazlasını gerektirir. Onları yaşamak, hissetmek ve bir şekilde öğrencilerle paylaşmak gerekir. Bir öğretmen, sınıfında güven ortamı yaratmadığı sürece, öğrencilerinin gerçek potansiyellerini ortaya çıkaramaz. İşte bu yüzden, eğitimde etik değerlerin rolü, göz ardı edilemeyecek kadar kritiktir. “Dur bakalım, bu konuyu geçelim” demekle olmuyor işte.

Sonuç olarak, eğitimde etik değerler, bireylerin kimliğini oluşturan kalp atışları gibidir. Birbirini besleyen, büyüten, geliştiren bir döngü. Herkesin hayatında bir dönemeç, bir ışık kaynağı gibi beliren bu değerler, eğitim sisteminin omurgasını oluşturur. O yüzden, unutulmamalıdır ki, sadece bilgi değil, aynı zamanda iyi bir insan olmanın da yolları bu değerlerde gizlidir… Ve bu yolculuk, belki de hayatın en önemli serüvenidir.

Geri