Etkinlik Çizelgeleri ile Öğretim Nasıl Yapılır?

Serdar Hoca

Kayıtlı Kullanıcı
Etkinlik çizelgeleri, öğretim sürecinin düzenlenmesi açısından oldukça pratik bir yol sunuyor. Göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, bu çizelgelerin öğretmenin ve öğrencinin işini kolaylaştırması. Bir öğretmen olarak, derslerinizi planlarken bu çizelgeleri kullanmak, zaman yönetimini etkili bir şekilde yapmanıza yardımcı olur. Mesela, haftalık etkinliklerinizi listeleyip, hangi gün ne yapacağınızı belirlemek, hem sizin hem de öğrencilerin aklında daha net bir plan oluşturur.

Öğrencilerin etkinliklere katılımını artırmak için, çizelgeleri görsel hale getirmek önemlidir. Renkli işaretler veya simgeler kullanarak, hangi etkinliğin ne kadar süre alacağını veya hangi materyallerin gerektiğini belirtmek, öğrencilerin dikkatini çekebilir. Böylece, ders sırasında herkes ne yapacağını bilir, kaybolmaz. Kimse "bugün ne yapıyoruz?" diye sormaz ya da sıkılır.

Derslerdeki akışı sağlamak için, etkinliklerin sürelerini de çizelgelere eklemeyi unutmayın. Bu, zamanın nasıl geçeceğini daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Örneğin, bir grup çalışması için belirlediğiniz süreyi net bir şekilde ifade etmek, herkesin konsantre olmasını sağlar. "Tamam, bu aktiviteyi 20 dakika içinde bitiriyoruz” demek, dersin akışını hızlandırır.

Çizelgelerin esnek olması da önemli. Her zaman planladığınız gibi gitmeyebilir her şey... Bazen etkinlikler beklenmedik şekilde uzayabilir ya da kısalabilir. Bu durumda, çizelgelerinizde ufak değişiklikler yaparak duruma ayak uydurmalısınız. Biraz esneklik, hem sizin hem de öğrencilerin moralini yükseltir. Unutmayın, öğretim bir yolculuktur ve bu yolculukta bazı taşlar yerinden oynayabilir.

Öğrencilerle birlikte çizelgeyi gözden geçirmek, onların katılımını artırır. Bir öğretmen olarak, onlara ne yapacaklarını sormak, hem sorumluluk duygusunu pekiştirir hem de özgüvenlerini artırır. "Sizce burada ne yapmalıyız?" diye sorduğunuzda, onların fikirlerini almak, dersi daha eğlenceli hale getirir.

Etkinlik çizelgeleriyle öğretim yapmak, sadece planlama değil aynı zamanda iletişim kurmanın da bir yoludur. Öğrencilerle açık bir diyalog kurarak, onların ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilirsiniz. Bir çizelge hazırladıktan sonra, onu birlikte incelemek, sınıf ortamını daha samimi hale getirir. Böylece, öğrenciler kendilerini daha değerli hisseder.

Sonuç olarak, etkinlik çizelgeleri, öğretim sürecini daha verimli hale getirmek için önemli bir araçtır. Herkesin ne yapacağını bilmesi, dersin akışını düzenler ve öğrenci katılımını artırır. Unutmayın, öğretim sadece bilgilendirmek değil, aynı zamanda birlikte bir şeyler başarmaktır. Bu çizelgeleri kullanarak, hem kendinize hem de öğrencilerinize büyük bir katkı sağlamış olursunuz…

Geri