KPSS başarısı gerçekten ölçülebilir mi?

IndigoRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
KPSS başarısının ne kadar ölçülebilir olduğunu düşündünüz mü? Hani bazı insanlar sınavı geçtiklerinde “ben bunu hak ettim” derken, bazıları da “şansım yaver gitti” diyerek kendini tatmin eder. İşte burada devreye giren bir gerçek var: Başarı, sadece puanla değil, o süreçte yaşanan duygularla da ölçülmeli. Sınav stresi, kaygı, çaba… Bunlar birer başarı göstergesi değil mi? Ama bazen, puanlar bir kenara itildiğinde, insanın içsel yolculuğu daha önemli hale geliyor.

Kimi zaman bir kitap okurken, bir sorunun çözümüne odaklanmak yerine, kendi hayallerine dalıyorsun. “Ya ben bu sınavı geçersem, ne olur?” diye düşünüyorsun. Belki de hayal ettiğin o iş yerinde çalışmanın, hayatına katacağı değerleri hayal ediyorsun. Ama sınavdan aldığın puan, bu hayalleri gerçeğe dönüştürmeye yetiyor mu? İşte bu sorunun yanıtı, sadece sınavda aldığın notla sınırlı değil. Başarı, bir yolculuk. Herkesin kendine özgü bir yolu var, belki de bu yolda yürürken yaşananlar, başarının en güzel parçası.

Düşünsenize, bir gün uyanıyorsun ve sınav sonucunu öğreniyorsun. Kimi zaman sevinç çığlıkları atıyorsun, kimi zaman da gözyaşlarına boğuluyorsun. Ama o an, sadece o puanla mı sınırlı kalıyorsun? Hayır. O an, tüm o yılların emeği, sıkı çalışmanın bir yansıması. Arkada bıraktığın o saatlerce süren ders çalışmaları, denemeler, kaygılar… Hepsi bir bütün. Ancak bu bütünlük içinde, bazen sadece bir puan, o kadar ağır bir yük olabiliyor ki… O puanın gerisinde, senin özverin ve azmin var.

Bir de şu var, arkadaşlarınla yaptığın sohbette, “Sen bu sınavı geçemezsen, ne olacak?” sorusu kafanı kurcalıyor mu? İşte o an, kendine olan güveninle başa çıkabilmek önemli. Çünkü belki de başkasının fikleri, senin başarı hikayenin bir parçası olmamalı. Kendi yolunu çizmek, bazen en zor ama en değerli adım. “Ya ben başaramazsam?” düşüncesi, insanı köşeye sıkıştırabilir ama unutmamak lazım ki, her sınav bir tecrübe. Ve tecrübeler, en iyi öğretmenlerdir.

Düşünmeden edemiyorum, bu sınav süreci, aslında ne kadar insanı dönüştürüyor. Kimi insanlar, sınav heyecanıyla büyük bir dönüşüm geçiriyor. Kendilerini aşmayı öğreniyorlar; belki de hayatta başlarına gelen her zorluk, onlara bir şeyler katıyor. Kendine güven, umut ve kararlılık; bunlar, sınavın ötesinde birer başarı ölçüsü. Herkesin hikayesi farklı ama sonuçta, bu yolda yaşanan her şey, seni sen yapan unsurlar.

Kendine şu soruyu sor: “Benim başarım ne demek?” Eğer sadece bir puandan ibaret olduğunu düşünüyorsan, belki de daha derinlere inmelisin. Başarı, sadece sınavdan yüksek not almak değil, aynı zamanda hayatta karşılaştığın engelleri aşmak, yeni şeyler öğrenmek ve kendini geliştirmek. Bunlar, hayatı anlamlı kılan unsurlar. Bu süreçte yaşadıklarını, birer hatıra olarak saklamak, en az puan kadar değerli. Başarı, belki de bu hatıralarda gizli…

Başarıyı ölçmek gerçekten karmaşık bir konu. Herkesin başarı tanımı farklı ve bu, sınav sürecinde yaşanan duygularla da doğrudan ilişkili. Sınavdan aldığın puan, bir başarı göstergesi olmakla birlikte, tüm o süreçte edindiğin tecrübeler, öğrendiklerin ve kendini geliştirdiğin noktalar da en az puan kadar önemli.

Kimi zaman bir sınav, sadece bir not değil, hayatta ilerlemek için bir basamak oluyor. İçsel yolculuğun ve bu süreçte yaşadıkların, belki de senin için asıl başarı. Kendine bu soruları sormak ve yanıtlarını bulmak, ileride daha sağlıklı bir bakış açısına sahip olmanı sağlayabilir. Unutma, başarı sadece bir sınavdan ibaret değil; yaşadıkların, öğrendiklerin ve kendini aşma çaban bu yolculuğun en değerli parçaları.

Geri