LGS hazırlıkta hangisi faydalı grup mu bireysel çalışma?

Bora Eğitimci

Kayıtlı Kullanıcı
Bir zamanlar, LGS’ye hazırlanan bir genç vardı. Adı Ege. Ege, sınav öncesi kaygı içinde kıvranırken, aklında bir soru yankılanıyordu: "Acaba grup mu çalışmalıyım, yoksa bireysel mi?" Arkadaşlarıyla bir araya gelip ders çalışmanın cazibesi bir tarafta, tek başına odasında dalıp gitmekse başka bir tarafta... Hangisi daha faydalıydı gerçekten? Gece yarısı bilgisayarın ekranında arkadaşlarının mesajlarını okurken, içindeki kararsızlık daha da büyüdü.

Ege, grup çalışmalarının sıcaklığını özlüyordu. Arkadaşlarıyla birlikte kahkaha atmak, birbirlerine sorular sormak, dersleri eğlenceli hale getirmek hoşuna gidiyordu. Ama bir yandan da, kalabalık bir ortamda dikkat dağınıklığına kapılmaktan korkuyordu. "Bir şeyler öğrenemiyorsam, neden burada vakit harcıyorum ki?" diye düşündü. O an, yalnız başına bir köşeye çekilip derin düşüncelere dalmayı tercih edebilirdi. Yalnızlık, bazen insana doğru yönü bulduruyordu…

Diğer yandan, bireysel çalışma Ege için bir başka dünyaydı. Kütüphanenin sessizliği, yalnızca kitapların hışırtısı... Ege, sayfaların arasında kaybolmayı seviyordu. Ama bu yalnızlık bazen ona ağır geliyordu. "Bir şeyleri paylaşmanın tadı yok mu?" diye sordu kendi kendine. O an, aklında bir soru belirdi: "Bireysel çalışmak, gerçekte beni ne kadar ileri taşıyabilir?" O sorunun cevabı, bazen bir kalemi eline alıp yazmakla, bazen de akşam arkadaşlarıyla buluşup hayallerini paylaşmakla gizliydi.

Sınav günleri yaklaştıkça, Ege’nin içindeki bu çatışma büyüyordu. Bazen arkadaşlarının yanına gitmek için can atarken, bazen de tek başına çalışmanın verdiği huzuru arıyordu. Bireysel çalışmanın ona kattığı disiplin, grup çalışmalarının getirdiği motivasyonla çatışıyordu. "Hangisi daha doğru? Aslında belki de ikisi bir arada olmalı..." diye düşündü. Düşüncelerinin karmaşası içinde kaybolmuştu ama bir şey kesindi: Herkesin kendi yolu vardı.

Küçük bir anekdot, Ege’nin aklını kurcalıyordu. Bir gün, grup çalışması sırasında bir arkadaşının takıldığı bir soruda, onu çözmeye çalışırken bütün arkadaşları bir araya gelmişti. O an, herkesin birbirine destek olması, bir sorunu birlikte aşmanın verdiği o tatlı mutluluk, Ege’nin aklında yer etmişti. "Eğer sadece bireysel çalışsaydım, bu deneyimi yaşamazdım," diye düşündü. Ama yine de bireysel çalışma, onu derinlemesine bir düşünceye sürüklemişti. Hangi yolda yürüyorsa yürüsün, kendisi için en iyi olanı bulmak zorundaydı.

Sonuçta, Ege’nin hikayesi, sadece bir gençin LGS’ye hazırlık süreci değildi. Bu, hayatın karmaşası içinde bir denge bulma çabasıydı. Belki de grup mu, bireysel mi sorusunun yanıtı, her bireyin kendi deneyimlerinde gizliydi. Kimi gençler, grup çalışmalarında parlayarak, kimi gençler ise yalnızlıkta kendilerini buluyordu. Ege, bu ikisi arasında gidip gelirken, fark etti ki; her insanın kendi öğrenme tarzı var ve bu yolculukta önemli olan, kendini tanımak ve en iyi şekilde nasıl ilerleyeceğini bulmaktı…

Geri