Lise Ders Çalışma Teknikleri

Beyza Öğretmen

Kayıtlı Kullanıcı
Ders çalışmak, çoğumuzun hayatının bir parçası. Özellikle lise döneminde, bu süreç bazen bir dağ gibi gözükebilir. Hatırlıyor musun, o zamanlar sınav haftalarının öncesinde, tüm kitapların etrafını sardığın günleri? O karmaşa, o telaş… Ve belki de en önemlisi, bu kaosun içinde nasıl daha verimli olabileceğini keşfetmek. İşte burada devreye, doğru çalışma teknikleri giriyor.

Bir arkadaşım vardı, Özgür. O, her gün okuldan döndüğünde, ders çalışma masasının başına oturup saatlerce çalışmazdı. Onun yöntemi, daha çok küçük molalarla doluydu. Bir saat çalışır, ardından favori dizisinin bir bölümünü izlerdi. "Zihnimi taze tutuyorum" derdi. Bazen bu, çok daha etkili olabiliyor. Hani derler ya; "Kısa kısa ama etkili." İşte böyle… Bu tarz bir yaklaşım, sıkıcı hale gelmeden bilgiyi akılda tutmak için birebir.

Bir başka teknik ise, not almanın gücü. Ne dersin, not almak gerçekten de zihni açar mı? Mesela, matematik dersinde karmaşık formüllerle uğraşırken, not almak hem konuyu pekiştirir hem de gözden kaçırılan detayları hatırlatır. Bir de renkli kalemler kullanarak not almanın getirdiği bir heyecan var. Hani o renkler, sanki bilgiyi daha eğlenceli hale getiriyor, değil mi? Renkli kalemler, hepsi bir arada, masanın üzerinde dans ederken…

Ama unutmamak lazım, herkesin öğrenme stili farklı. Kimisi görsel öğrenir, kimisi ise işitsel. Yani birini dinleyerek öğrenmek, diğerinin yazarken anlamasıyla aynı şey değil. Kim bilir, belki de en iyi öğrenme yöntemi, kendi tarzını bulmaktır. Denemek, yanılmak, keşfetmek… İşte hayatın gerçeği bu.

Bir gün ders çalışırken, müzik dinlemeyi denedim. İlk başta dikkatimi dağıtacağını düşündüm ama sonra, o melodiyle birlikte çalışmanın ne kadar keyifli olduğunu fark ettim. Özellikle en sevdiğin parçalar arkada çalarken, o anın tadını çıkarıyorsun. Dinlerken, beynin bir yandan da bilgiyi işliyor. Bu da insanı motive ediyor…

Ve gel gelelim, plan yapmanın önemine. Bir hafta boyunca ne zaman, hangi derse çalışacağını belirlemek, o kaosu kontrol altına almak için harika bir yol. Takvim uygulamaları kullanmak veya basit bir ajanda, bu konuda harika yardımcılar. "Bugün şu kadar saat matematik, yarın edebiyat…" diye plan yapıp o günün sonunda bu hedeflere ulaşmak, insanı nasıl da mutlu ediyor. Hedefe ulaşmak kadar güzel bir şey var mı?

Sonuç olarak, ders çalışma teknikleri arasında denemeler yapmak, kendi tarzını bulmak ve keyif almak en önemli adımlar. Önemli olan, bu sürecin kendisini keşfetmek. Belki de en heyecan verici olanı, her yeni denemede bir şeyler öğrenmek… Yani, ders çalışmak bir zorunluluk değil, bir fırsat. Ve bu fırsatı değerlendirirken, en iyi versiyonunu ortaya koymak senin elinde.

Geri