MEB öğretmen atamalarında mülakat gerekli mi?

Beyza Öğretmen

Kayıtlı Kullanıcı
**Bilgi Kutusu**
Eğitimin kalbi, öğretmenlerdir ve bu kalbin atışlarını belirleyen en önemli unsurlardan biri, öğretmen atama süreçleridir. MEB’in mülakat uygulamaları, tartışmalara sebep olan bir konu haline geldi. Peki, mülakatlar gerçekten gerekli mi? Bu sorunun cevabı, sadece bir prosedürden ibaret olan bir uygulamanın ötesine geçiyor; bu, eğitimin geleceği üzerine düşünmeye sevk eden bir mesele. Herkes biliyor ki, eğitimde kalitenin artırılması için etkili öğretmenler şart. Ama bu öğretmenleri seçerken neye göre hareket ediyoruz?

Her yıl binlerce aday, öğretmen olmak için ter dökerken, mülakat süreci birçokları için bir dönüm noktası oluyor. Ancak, mülakatların ne ölçüde adil ve nesnel olduğunu sorgulamak gerekiyor. Gerçekten de, bir öğretmenin sınıfta nasıl bir performans sergileyeceğini, bir iki saatlik mülakatla değerlendirmek mümkün mü? Vallahi billahi, bu durum bir risk değil mi? Hem de eğitim gibi kritik bir alanda? Bir mülakatın, bir adayın potansiyelini tam olarak yansıtması beklenemez. Daha çok bir şans oyunu haline geliyor bazen.

Mülakatların amacı, eğitim sistemine nitelikli öğretmenler kazandırmaksa, o zaman bu süreçteki şeffaflık ve tarafsızlık şart. Aksi takdirde, mülakatların sadece bir formalite olarak kalması kaçınılmazdır. Adayların, mülakata hazırlanırken yaşadığı stres, eğitimciliğin özüne aykırı bir durum. Eğitimciler, yalnızca bilgi aktarımında değil, aynı zamanda öğrencilerin ruh hallerini de anlamakla yükümlüdür. Ama mülakat sürecinde yaşanan kaygılar, bu anlayışı zedeler mi? Çok fazla soru var...

Eğitim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi için, öğretmenlerin sadece akademik bilgiye değil, aynı zamanda duygusal zekaya ve pedagojik yeteneklere de sahip olması gerekir. Eğitim, bir aktarım süreci olmanın ötesinde, bir dönüşüm aracıdır. Ancak, bu dönüşümün sağlanabilmesi için öğretmenlerin seçimi aşamasında daha insani bir yaklaşım benimsemek şart. Yoksa, öğretmenler sınıf kapısından girdiğinde, yalnızca birer bilgi kutusu olarak mı kalacak?

Sonuçta, mülakatların getirdiği belirsizlikler, eğitim sistemini olumsuz etkileyebilir. Her adayın eşit şartlarda değerlendirilmesi gerektiği düşüncesi, eğitimde adaletin sağlanması adına büyük bir önem taşıyor. MEB, atama sürecinde daha adil ve şeffaf bir sistem oluşturmak için adımlar atma sorumluluğuna sahip. Eğitimdeki bu karmaşanın sona ermesi, geleceğimizi şekillendiren öğretmenlerin daha iyi seçilmesiyle mümkün olabilir. Yani, sorunun cevabı basit değil, ama acil bir çözüm gerektiriyor...

Geri