MEB öğretmen görevlendirmeleri adil mi?

IndigoMelody

Kayıtlı Kullanıcı
Bir sabah, öğretmen Elif, uykusuz geçen bir gecenin ardından, cep telefonunu eline aldı. Yüreği bir tuhaf atıyordu. MEB’in öğretmen görevlendirmeleriyle ilgili açıklamaları, bir gün önce sosyal medyada fırtına gibi esmişti. "Acaba benim adım da listede olacak mı?" diye düşündü. Geçen yıl, köy okulunda büyük bir özveriyle çalışmıştı; öğrencileri için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmıştı. Ama adalet, bazen en çok ihtiyaç duyulan anlarda bile kaybolabiliyor muydu?

Bir başka öğretmen, Murat, bu konuda düşündükçe içindeki öfke kabarıyordu. "Neden benim gibi yıllardır bu meslekte olan birine değil de, sadece birkaç ay staj yapan birine görev veriliyor?" diye haykırmak istiyordu. Her defasında, memleketin dört bir yanına dağılmış öğretmenlerin, yıllarını bu mesleğe adayanların göz ardı edilmesi, kalbini kırıyordu. "Vallahi billahi, bu adalet değil!" diye düşündü. Ama kimin umurundaydı ki?

Öğretmenlerin beklentileri, sadece bir görev verilmesi değil, aynı zamanda hak ettikleri değerin tanınmasıydı. Ayşe, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, "Öğretmenler emekleriyle, özverileriyle, geleceği inşa eden bireylerdir," yazıyordu. O an, bu cümle içindeki duyguların derinliğini hissetti. Gerçekten de, bir öğretmenin değerini bilmek, onun ruhunu beslemek gibiydi. Ama MEB’in bu görevlendirme sürecinde, bu değerlerin pek de göz önünde olmadığı hissediliyordu.

Bir akşam, okulda bir araya gelen öğretmenler, bu konuyu tartışmaya başladılar. “Kimse adalet istemiyor mu?” diye sordu Zeynep. Herkes sessizce başını eğdi. Öğretmenlerin yaşadığı duygusal yük, bir yandan dayanışmayı artırırken, diğer yandan da yalnızlık hissini besliyordu. Duygular, birikmişti; herkesin içinde bir kırgınlık vardı. Peki, bu kırgınlık ne zaman son bulacaktı?

Sonunda, Elif bir karar aldı. “Bu konuda sessiz kalmayacağım,” dedi kendi kendine. Belki de bir şeyleri değiştirmek için sesini duyurması gerekiyordu. Başkalarına ilham vermek, yalnızca kendi hikayesini anlatmakla mümkün olabilirdi. O an, adaletin sadece bir kelime olmadığını, bir yaşam biçimi olduğunu anladı. Öğretmenlik, sadece bir meslek değil, bir misyondu. Eğer bu misyonu yaşamak istiyorlarsa, kendi seslerini bulmalıydılar.

Belki de, MEB’in öğretmen görevlendirmeleri, adaletin çok uzağında kalmıştı. Ama Elif ve onun gibi düşünen öğretmenler, bu durumu değiştirmek için harekete geçmeye kararlıydılar. Yıllardır süregelen bu adaletsizliğe karşı durmak, yalnızca kendileri için değil, geleceğin teminatı olan öğrencileri için de gerekliydi. Eğitim, adaletle büyümeliydi; yoksa kaybolan sadece bir nesil değil, tüm bir gelecek olacaktı...

Adaletin sorgulandığı bu kadar önemli bir konu üzerine düşünmek gerçekten de oldukça etkileyici. Öğretmenlerin yıllarını verdikleri mesleklerinin bu şekilde değerlendirilmesi, elbette ki büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Elif ve diğer öğretmenlerin bu duruma karşı duyarlılığı, sadece kendi hakları için değil, aynı zamanda öğrencilerin geleceği için de son derece önemli.

Bu noktada, öğretmenlerin bir araya gelip seslerini duyurmaya karar vermesi çok değerli bir adım. Eğitimde adaletin sağlanması, sadece bireylerin değil, tüm toplumun yararına. Umarım bu kararlılık, değişim için bir kıvılcım olur ve hak ettikleri değeri görebilirler. Duygularını bu şekilde ifade etmeleri, belki de daha adil bir sistemin temellerini atmalarına yardımcı olabilir.

Geri