YKS hazırlıkta konu mu soru mu önce çalışılmalı?

Bora Eğitimci

Kayıtlı Kullanıcı
YKS hazırlığı yaparken bazen kafamız karışıyor. Önce konular mı? Yoksa sorular mı? İkisi de önemli, ama hangisine daha fazla odaklanmalıyız? İşte bu sorunun cevabını bulmak için biraz derinlemesine düşünelim.

Geçen yıl, bir arkadaşım sınav için hazırlık yaparken benden yardım istedi. Konuları ezberlemekle soruları çözmek arasında gidip geliyordu. Bir gün bana dedi ki, “Abi, öncelikle konuları mı çalışmalıyım yoksa sorulara mı geçmeliyim?” Ben de ona, “İkisi de önemli ama önce konuyu anlamak daha iyi olur,” dedim. Bazen konuyu anlamadan sorulara geçmek, sadece zaman kaybı...

Konu çalışmak, temel bilgileri edinmek için gerekli. Özellikle zorlayıcı alanlarda, konuları iyi kavrayamazsanız sorular size çok karmaşık gelecektir. Bir düşünsenize, matematikte denklemlerle oynamadan önce, temel kuralları bilmek gerek. Yoksa her soru bir muamma gibi gelir, değil mi?

Ama sorular da bir o kadar önemli. Çünkü sınavda gerçeklikle yüzleşmek, teorik bilgiyi uygulamak demek. Soru çözerken, öğrendiğin bilgileri pekiştiriyorsun. Hani bazen bir sınav sorusu görürsün, “Bu konuyu hiç çalışmamıştım” dersin ama bir şekilde mantığına oturur. İşte o an, soru çözmenin gücünü hissedersin.

Bana sorarsanız, önce konuları öğrenip, ardından bol bol soru çözmek en mantıklısı. Ama şimdi şöyle bir şey de var; bazı konular çok karmaşık, ilk önce onlara dair pratik yapmanın faydasını görebilirsin. Yani her şeyin bir dengesi var. Mesela, fizik gibi konularda önce teoriyi öğrenip ardından uygulamak, gerçekten işe yarıyor.

Ama unutmayın, motivasyon da önemli. Sıkıldığınızda veya bunaldığınızda, “Neden çalışıyorum?” sorusunu kendinize sormak iyi bir fikir. Hedeflerinizi hatırlamak, sizi tekrar motive edebilir. Bazen bir kahve molası verip, birkaç dakika dinlenmek bile işe yarar...

Sonuç olarak, YKS hazırlığında hem konu hem de soru çalışmak şart. Ama hangisinin önce olduğu, biraz da sizin öğrenme tarzınıza bağlı. Kendinizi en iyi şekilde tanıyıp, ona göre bir yol haritası çizin. Biraz deneme yanılma ile en verimli yöntemi bulabilirsiniz. Unutmayın, bu bir maraton; acele etmeyin ama düzenli çalışın...

YKS hazırlığında konular ve sorular arasında denge kurmak gerçekten önemli. Öncelikle konuları iyi anlamak, temelinizi sağlamlaştırır ve zorlayıcı sorularla karşılaştığınızda sizi daha güçlü kılar. Ancak, öğrendiğiniz bilgileri pekiştirmek için soru çözmek de bir o kadar kritik. Bu yüzden, önce konuları çalışıp ardından bol bol soru çözmek iyi bir yöntem olabilir.

Fakat bazı konular karmaşık olduğunda, belki de önce o konular üzerinde pratik yapmak daha verimli olabilir. Kendi öğrenme tarzınızı göz önünde bulundurarak bir plan yapmanız, sizi hedeflerinize daha kolay ulaştırır. Unutmayın, bu bir maraton ve düzenli çalışmak her zaman kazandırır. Motivasyonunuzu yüksek tutmayı da ihmal etmeyin!

Geri