Tedaviye Giden Devlet Memuru Yakını Yolluk Alabili

  • Konbuyu başlatan hakan
  • Başlangıç tarihi
H

hakan

Ziyaretçi
Tedaviye Giden Devlet Memuru Yakını Yolluk Alabilir Mi?
Milli Eğitim Bakanlığında çalışan bir çok meslektaşımızın son zamanlarda tarafımıza göndermiş olduğu bir çok mailde özellikle Tedavi gider yolluğu ile ilgili olarak oldukça fazla soru bulunmakta. Bunlardan en fazla kafalara takılan ilden ile hatta okuldan okula bile fark eden “Devlet Memuru Yakını Yolluk Alabilir Mi? sorusudur.

Öncelikle Tedavi gideri yolluğu neden ödenir onu çok iyi idrak etmek gerekir.Kısacası devletimiz taşrada çalışan devlet memuruna”Ey memurum ben sana ve 1.dereceden yakınlarına(anne ,baba,çocuk,eş) il merkezinde çalışan emsallerine tanıdığım tedavi imkanlarını sağlayamıyorum o yüzden senin bu nedenle il/ilçe merkezine giderken yapacağın masrafları üstleniyorum”demektir.

Harcırah Kanununda :

“c) Kanunları gereğince sağlık kurumlarında yatarak veya ayakta tedavi maksadıyla (Aile Fertleri için ikamet mahalli dışına) gönderilenlere, gidiş ve dönüşleri için yol masrafı ve gündelik ödenir. Ayakta tedavi görenlere ayakta tedavi süresince gündelik ve ikamet ettikleri yer ile tedavi kurumu arasındaki mutat taşıt ücreti ayrıca ödenir.” hükmü bulunmaktadır.

Buradan da anlaşılacağı üzere yolluk sadece memurun kendinse has olmayıp aile fertleri de bu haktan faydalanabilmekte.
Aslında yukarıya kadar olan kısımda sıkıntı pek olmamakta. Ta ki eğer hasta olan aile ferdi tek başına hastaneye gitmeye kalkıncaya kadar. Sanki yolluk ödenmesi için mutlaka devlet memurunun kendinsin de hastaya“refakat” etmesi gerekiyor. Bakmakla yükümlü olduğumuz eş ,çocuk,anne ve babamız tek başına hastaneye giderse, ödeme yapılmasının mümkün olmadığı gibi bir yanlış düşünce bulunmakta.

Şimdi bu noktada “refakat “kavramını açmak gerekir.
Harcırah Kanununda :
Hastalara refakat halinde harcırah:
“Madde 20 – (Değişik: 21/5/1987 - 3371/1 md.)
Hastalıkları icabı 18 inci maddenin (c) bendinde yazılı yerlere bir kimse refakatinde gitmesi lüzumu resmi tabip raporuyla tevsik edilenlere refakat edecek aile efradından birisine ve aile efradından refakat edecek bir kimse bulunmadığı takdirde kurumlarınca terfik olunacak memur veya hizmetliye bu işin devamı müddetince yevmiye ve yol masrafı verilir.” denilmektedir.

Yani bir hastaya illa ki kişinin yakını refakat etmek zorunda değildir ve refakat zorunlu hallerde verilen bir görevdir.Bunu da ilgili doktor tarafından uygun görülmesi gerekir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm hususlar dikkate alındığında Devlet memurunun 1.dereceden yakınları gerek devlet memuru ile ve gerekse tek başlarına devlet memurunun ikamet ettiği yerden başka bir yere tedavi amacı ile doktor onayı ile giderse Tedavi gider yolluğu alabilmektedir.
 

Benzer konular

ogrt_ist

Kayıtlı Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
2
Tepki
0
Puan
0
Yaş
50
Konum
istanbul
benim bildiğim kadarıyla ödenmiyor 2004 yada 2005 e kadar vardı ama ondan sonra ödenmedi bir genelge çıktı ödenmeyecek diye.ancak mahhkeme yoluyla alnabilir. genelgeyi bilmiyorum ama somut örneklere dayanarak söylüyorum.
 
H

hakan

Ziyaretçi
değerli hocam bu sözler için dayanak göstermek gerekır.bence bır yerde yapılan hatayı örnek göstermemek gerekir.
 

ogrt_ist

Kayıtlı Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
2
Tepki
0
Puan
0
Yaş
50
Konum
istanbul
hocam benim bir arkadaşın annesi kronik hastaydı arada ankaraya götürüyordu refakatçi olarak 2005 e kadar harcırahı alıyordu ama ondan sonra alamadı genelge çıkmış diye vermediler hala da alamıyor ben bu kadarını biliyorum ama harcırah kanunu değişmediyse hala sizin dediğiniz gibi devam ediyorsa verilmesi lazım
 
Üst Alt