İşitme Engellilerde Aile Eğitimi

• Konbuyu başlatan cendere
  • Başlangıç tarihi
C

cendere

Ziyaretçi
İşitme Engelilerde Aile Eğitimi   

Aile Eğitimi, İşitme Engelli Çocuğun Sözel Dil Gelişiminin İstenen Düzeyde Olabilmesi İçin Yapılan Eğitim Faaliyetlerinin Öğretmen–ebeveyn-çocuk Üçgeninde Gerçekleşerek Aile İle Çocuğun İletişim Kurma Yöntemlerinin Öğretilmesi Sürecidir. Aile Eğitimi Çocuğun İşitme Kaybı Tanısının Konulması İle Başlamaktadır.

“çocuğun Da İşitme Kaybı Tanısı Gören Bir Ailenin Duyduğu Tepkiler Çok Yoğun Olup Üzüntü, Şok, Özrü Ya Da Çocuğu Kabul Etmeme, Sürekli Tıbbi Çare Arama, İçine Kapanma Ve Çocuk İle İlişkinin Bozulması Gibi Çeşitli Duyguları İçermektedir. Başlangıçta Duyulan Şok, Kabullenmeme Ve Derin Depresyon Anne Ve Babanın Olumlu Faaliyetlere Girişmesini Engelleyebilmektedir. [1] ( Tüfekçioğlu, Ümran. Farklı Eğitim Ortamlarındaki İşitme Engelli Öğrencilerin Konuşma Dillerinin İncelenmesi, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları,1998) Bu Olumsuz Duyguları Yaşayan Ailenin Destek Görmesi Gerekmektedir.

aileye İşitme Engeli, Eğitim Süreci, İşitme Cihazları… Gibi Konularda Bilgi Vermek Gerekmektedir. Aile Ne İle Karşı Karşıya Olduğunu Bilmeli Ve Hedeflerini Doğru Ve Gerçekçi Olarak Belirlemelidir. Özel Eğitimin Temel Prensiplerinden Biri Olan Erken Eğitim Aileler İçinde Geçerli Olmalıdır. Çocuğun Mümkünse Erken Teşhisi İle Aile Eğitimi De Başlamalıdır.

okul Öncesi Yaş Grubu Çocuklarında Oyun Eğitimi İle Başlanmalıdır. Aile İle Çocuğun Ortak İlgi, Sıra Alma Ve Göz Kontağı Kurma Davranışlarının Geliştirilmesi Gerekmektedir. Aileye Oyunun Kuralları, İletişim Kurarken Dikkat Edilecek Hususlar Anlatılmalıdır. Aileye Çocuk İçin Eğitim Saatleri Belirlemenin Yanında Gündelik Hayata Çocuklarını Katmaları Gerektiği Belirtilmelidir. Buna Örnek Olarak Annenin Çamaşır Katlarken Çocuğu İle Yapması, Babanın Tamir İşleri İle Uğraşırken Çocuğu Da Bu Aktiviteye Katması Ve Yaptığı Eylemin Sözel Dilini Çocuğuna Vermesi Gerektiği Anlatılmalıdır. Eğitimci Yönlendirici Olmalıdır.

ilerleyen Yaşlarda Tek Kart, Sıralama Kart, Hikaye Bakma, Eşlemeler, Takvim Çalışması, Ev Defteri Ve Günlük Tutma Aktiviteleri De Yaşa Uygun Olarak Verilmelidir. Aileye Bu Aktivitelerde Nasıl Soru Soracağı, Soru Çeşitleri,  Çocuğun Cevabını Düzgün Gramer Kurallarına Göre Geri Vermesi Gerektiği, Nasıl Bir Yöntemle Bu Aktivitelerin Yapılması Gerektiği Anlatılması Gerekmektedir. Aile Ve Çocuk Uygulama Esnasında Gözlenerek Yanlışların Düzeltilmesine Yardımcı Olunmalıdır.

Öğretmen Okul Çağındaki Çocuklara Ev Defteri Veya Ev Hikayesi Aktivitesi Vererek Aile Ve Çocuk Arasındaki Paylaşıma Yardımcı Olacaktır. Ayrıca Öğretmen Sınıf İçinde Yaptığı Aktiviteleri De ( İş Kartları, Hikaye Bakma, Takvim Çalışması…)  Aileye Anlatarak Çocuğun Ödevlerini Ailesi İle Yapması Sağlanmalıdır. Bu Şekilde Aile İle Öğretmen Arasında Koordinasyon Sağlanmış Olacaktır. Aile Eğitimi Ailenin İhtiyacı Devam Ettiği Sürece Uygulanmalıdır.

başlangıçta Da Belirtildiği Gibi İşitme Engelli Çocukların Sözel Dil Gelişimlerinin Yeterli Düzeyde Olabilmesi İçin Gerekli Şartlardan Biridir. Ancak Ülkemizde Aile Eğitiminin Yeterli Düzeyde Olmadığı Görülmektedir. Bunun Nedenleri İse Okulların Yatılı Olması, Özel Eğitimcilerin Sayısının Az Olması, Ailelerin Bu Yönde Bir Taleplerinin Olmaması, Eğitimcilerin Bu Konudaki İsteksizlikleri Sayılabilir. Bunun Yanı Sıra Aile Eğitimi Verilen Kurumlarda Yüksek Başarı Sağlandığı Gözlenmektedir.

alıntı