Sözleşmeli Öğretmenler Ve Norm Kadro
milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde Çalışan Sözleşmeli Öğretmenler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b Pozisyonunda (sözleşmeli Öğretmen) İstihdam Edilmekte İken, Kadrolu Öğretmenler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/a Pozisyonunda (kadrolu Öğretmen) İstihdam Edilmektedir. Peki, Bu Öğretmenlerden Hangisi Norm Kadro İle İlişkilendirilecektir.
milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde İstihdam Edilen Kadrolu Ve Sözleşmeli Öğretmenlerin İstihdam Şekilleri Farklıdır. Sözleşmeli Öğretmen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b Pozisyonunda (sözleşmeli Öğretmen) İstihdam Edilmekte İken Kadrolu Öğretmen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/a Pozisyonunda (kadrolu Öğretmen) İstihdam Edilmektedir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b Bendinin 3. Fıkrasına Göre Norm Kadro Sonucu Ortaya Çıkan Öğretmen İhtiyacının Kadrolu Öğretmen İstihdamıyla Kapatılamaması Halinde 4/b'li Sözleşmeli Öğretmen Görevlendirilmesi Yapılabilmektedir.
aynı Branştan Sözleşmeli Öğretmen Ve Kadrolu Öğretmen Bulunan Bir Okulda Bu Öğretmenlerden Hangisi Norm Kadro İle İlişkilendirilir? Sorusunun Cevabını Aşağıdaki Mevzuat Hükümleri İlgilendirmektedir.
sözleşmeli Öğretmen İle Kadrolu Öğretmen Arasında Doğabilecek Norm Kadro Fazlası Öğretmenin Hangisi Olması Gerektiği Aşağıdaki Mevzuat Hükümlerinde Belirtilmiştir.
1–31.03.2006 Tarihli Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Giren 5473 Sayılı Kanun Hükümleri Gereğince Sözleşmeli Öğretmenler 4/c Kapsamından 4/b Kapsamına Alınmışlardır. 5473 Sayılı Kanunun 3.maddesi İle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. Maddesinin (b) Bendinin Üçüncü Fıkrasına "tercümanların;" İbaresinden Sonra Gelmek Üzere "milli Eğitim Bakanlığında Norm Kadro Sonucu Ortaya Çıkan Öğretmen İhtiyacının Kadrolu Öğretmen İstihdamıyla Kapatılamaması Hallerinde Öğretmenlerin; … Sözleşme İle İstihdamları Caizdir. " İbaresi Eklenmiştir.
bu Fıkrada Bulunan Hükümler Gereğince Sözleşmeli Öğretmen Görevlendirilebilmesi Norm Kadro Sonucu Ortaya Çıkan Öğretmen İhtiyacının Kadrolu Öğretmen İstihdamıyla Kapatılamaması Halinin Gerçekleşmesi Gerekmektedir.
bu Şarta Göre; Sözleşme Yapılan Branştan, Okulda Norm Kadro İhtiyacı Bulunması Ve Mevcut Öğretmenlerle İlgili Derslerin Doldurulamama Zorunluluğu Doğması Halinde Sözleşmeli Öğretmenle Sözleşme Yapılabilecektir.
2-sözleşmeli Öğretmen Hizmet Sözleşmesinin 13/d Maddesinde; “personelin Sözleşmesi, Norm Kadronun Gerektirdiği Kadrolu Öğretmen Temin Edildiğinde Veya Sözleşmeli Personel İhtiyacının Ortadan Kalkması Halinde Sözleşmesi Feshedilir” Hükümleri Bulunmaktadır.
3-milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğün 04/07/2006 Tarih Ve 54132 Sayılı Ve 2006/58 Nolu “sözleşmeli Öğretmenler” Konulu Genelgesinde Norm Uygulamasına Yönelik Aydınlatıcı Hükümler Ve İbareler Mevcuttur.
1.fıkrasında;
“bilindiği Gibi, 31/3/2006 Tarih Ve 26125 Sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan 5473 Sayılı Kanunla 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 Üncü Maddesinin (b) Bendinde Değişiklik Yapılarak Bakanlığımıza Bağlı Eğitim Kurumlarında Norm Kadro Uygulaması Sonucu Ortaya Çıkan Öğretmen İhtiyacının Kadrolu Öğretmen İstihdamıyla Kapatılamaması Hallerinde Sözleşmeli Öğretmen İstihdam Edilmesine İmkân Sağlanmıştır.” Hükümleri,
3.maddesi 3. Fıkrasında;
“bu Kapsamda Görevlendirilecek Olan Öğretmenlerin Herhangi Bir Mağduriyetlerine Meydan Verilmemesi Bakımından;
a) Öğretmenlerin Alanları İtibarıyla Haftada Okutmak Zorunda Oldukları Aylık Karşılığı Kadar Ders Saati Bulunmak Kaydıyla Hiç Öğretmeni Bulunmayan,
b) Ders Yükü Fazla Olan,
c) Aynı Eğitim Bölgesinde Birden Fazla
eğitim Kurumlarında Görevlendirilmeleri Suretiyle Aylık Karşılığı Ders Görevlerini Doldurmalarına İmkân Verecek Şekilde Görevlendirilmeleri Yapılacaktır.
diğer Taraftan, Öğretmen İhtiyacı Kadrolu Öğretmenlere Ek Ders Ücreti Karşılığı Ders Görevi Verilerek Karşılanan Eğitim Kurumlarında Sözleşmeli Öğretmen İstihdam Edilmeyecektir.” Hükümleri,
3.maddesinin Son Fıkrasında;
“görevlendirmeler Yukarıda Belirtilen Kriterler Esas Alınarak Öncelikle Daha Önce Görev Yaptıkları Eğitim Kurumunda Yapılacak, Yeteri Kadar Ders Saati Bulunmaması Veya Görevli Oldukları Eğitim Kurumuna İl İçinden Veya İl Dışından Kadrolu Öğretmen Atama Yapılması Durumunda, İl İçindeki Eğitim Kurumlarında Alanlarında Norm Kadro Açığı Dikkate Alınarak Aylık Karşılığı Okutmakla Yükümlü Oldukları Ders Saati Kadar Ders Bulunan Bir Başka Eğitim Kurumu Olacak Şekilde Yapılacaktır. Ancak, Bulundukları İlde Alanında Norm Kadro Açığı Bulunmayanların Görev Yerlerinin Belirlenebilmesi Bakımından Bakanlığımıza Bilgi Verilecektir.” Hükümleri,
5.maddesinin 2. Fıkrasında; “bu Mazeretlerine Dayalı Olarak Sözleşmesini Kendi İstekleriyle Feshedenler, Görev Yapmak İstedikleri İldeki Eğitim Kurumlarında Alanlarında Aylık Karşılığı Okutmakla Yükümlü Olduğu Ders Saati Kadar Ders, Norm Kadro Açığı Ve Boş Sözleşmeli Öğretmen Pozisyonunun Bulunması Durumunda Görev Almak İstedikleri İl Veya İlçe Millî Eğitim Müdürlükleriyle Yeni Bir Sözleşme İmzalayabileceklerdir. Alanlarında Boş Pozisyon Bulunmaması Durumunda Mazeretlerine Bağlı Olarak İlgililer İle Sözleşme Yapılmayacaktır.” Hükümleri Bulunmaktadır.
bu Genelge Ve Yukarıdaki Diğer Mevzuat Hükümlerine Göre Sözleşmeli Öğretmen Görevlendirilmesi İçin Boş Pozisyona İhtiyaç Vardır.
norm Kadro Sonucu Ortaya Çıkan Öğretmen İhtiyacının Giderilmesi Nedeniyle Sözleşmeli Öğretmen Görevlendirilen Okula Kadrolu Öğretmen Gelmesi Hallerinde (kadrolu Öğretmenin; Aylıksız İzinde, Askerde, Doğum İzninde Olması, Herhangi Bir Görev Nedeniyle Bir Başka Yerde Görevlendirilmesi Sonucunda Tekrar Aynı Okulda Göreve Başlaması Ve Sözleşmeli Öğretmen Görevlendirilen Okula Kadrolu Öğretmen Atanması Vs Halleri.) Sözleşmeli Öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğün 04/07/2006 Tarih Ve 54132 Sayılı Ve 2006/58 Nolu “sözleşmeli Öğretmenler” Konulu Genelgesinin 3.maddesi 3. Fıkrası Hükümlerine Göre, İhtiyaç Doğan Diğer Bir Okulda Görevlendirilir.
yukarıdaki Mevzuat Hükümlerine Göre; Aynı Branştan Sözleşmeli Öğretmen Ve Kadrolu Öğretmen Bulunan Bir Okulda Bu Öğretmenlerden Kadrolu Öğretmen Norm Kadro İle İlişkilendirilir.
bu Konuda Açılan Bir Davada Mardin İdare Mahkemesi 2010/510 Karar Ve 2009/440 Esas Sayılı Kararında “yukarıda Anılan Mevzuat Gereğince Okulların Öğretmen İhtiyacının, Kadrolu Öğretmen İstihdamı İle Kapatılması Esas Olmakla Birlikte Ancak, Kadrolu Öğretmen Temin Edilememesi Halinde, 657 Sayılı Kanunun 4/b Maddesi Uyarınca Sözleşmeli Öğretmen İstihdamı Mümkündür. Dolayısıyla Uyuşmazlık Konusu Olayda Olduğu Gibi Bir Adet Norm Kadronun Bulunduğu Ve Bu Kadro Karşılığında Vizesi Yapılmış Bir Pozisyonda Bir Adet Sözleşmeli Öğretmen İstihdam Edilmekte İken Daha Sonra Söz Konusu Okula Kadrolu Bir Öğretmenin Atanması Halinde, Esas Olarak Kadrolu Öğretmenin Bu Okulda İstihdamının Gerektiği Açık Olup, Sözleşmeli Öğretmen Hakkında İse Sözleşme Hükümleri Doğrultusunda Yeni Bir İşlem Tesisi Ya Da Sözleşmeli Öğretmenin De Kabul Etmesi Halinde, Duruma Uygun Ve İhtiyaç Bulunan Bir Okulda Sözleşmeli Öğretmen Olarak İstihdamına Devam Edilmesi Gerektiği Sonucuna Varılmıştır.
bu Durumda Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğe Göre Norm Kadro Sayısı Bir Adet Olan Okulda, Kadrolu Öğretmen Olarak Atanan Davacının, Aynı Okulda Sözleşmeli Olarak Görev Yapan Ve Hizmet Puanı Kendisinden Yüksek Başka Bir Öğretmen Bulunması Sebebiyle Norm Kadro Fazlası Olarak Tespit Edilmesi Mümkün Olmadığından, Norm Kadro Fazlası Olduğundan Bahisle Başka Bir Okula Geçici Görevlendirilmesinin Kaldırılarak Atandığı Okulda Çalıştırılması Gerekirken Aksi Yönde Tesis Edilen İşlemde Hukuka Uygunluk Bulunmamaktadır.” Hükümleri İle Kadrolu Öğretmenin Norm Kadro İle İlişkilendirilmesine Karar Vermiştir.
mardin İdare Mahkemesinin 2010/510 Karar Ve 2009/440 Esas Sayılı Kararına Konu Olan Olayda;
milli Eğitim Bakanlığı’nın 2008/1 Şubat Atama Döneminde Kadrolu Olarak Bir İlköğretim Okuluna Atanan Öğretmen; Atama Branşından Öğretmen Norm Kadro Sayısının 1 Olması Ve Bu Branşta Sözleşmeli Öğretmenin Bulunmasından Dolayı Kadrolu Öğretmen Norm Kadro İle İlişkilendirilmeyip, Norm Kadro Fazlası Öğretmen Olarak Belirlenmiştir.
norm Kadro Fazlası Olarak Belirlenen Kadrolu Öğretmen; Bir Başka Okulda Geçici Olarak Görevlendirilmesi Nedeniyle Bu Öğretmenin Açmış Olduğu Davada, İdare; Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikteki “öğretmen Norm Kadrosu: Bulundukları Okul Ve Kurumlarda Hizmet Puanı Az Olanlar, Fazla Konumdaki Öğretmen Olarak Belirlenerek Bu Okul Ve Kurumlarda Norm Kadro Fazlası Olarak Bırakılırlar. Bu Konumdaki Öğretmenlerden İstekli Olanlar İl İçinde Veya İl Dışındaki Okul Ve Kurumların Açık Bulunan Öğretmen Norm Kadrolarına Yer Değiştirme Suretiyle Atanabilirler.” Hükümlerine Dayanılarak Sözleşmeli Öğretmene Göre Hizmet Puanı Az Olan Kadrolu Öğretmenin Norm Kadro Fazlası Olduğunu Savunmuş Ve Buna Göre İşlem Tesis Ettiklerini Beyan Etmişlerdir.
fakat Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin Yayımlanma Tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde İstihdam Edilen Sözleşmeli Öğretmen Yoktur. Bu Yönetmelik Kadrolu Öğretmenler Arasında Uygulanmaktadır. Yönetmelikte Geçen ‘öğretmen’ Sözcüğü Kadrolu Öğretmenleri Kapsamaktadır. Bu Yönetmeliğe Göre Kadrolu Öğretmenler Arasında Hizmet Puanı Üstünlüğü Dikkate Alınmaktadır.
milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik Kadrolu Öğretmenler Arasında Doğabilecek Norm Uygulaması İle İlişkilidir.
milli Eğitim Bakanlığı Bünyesinde Çalışmakta Olan Sözleşmeli Personel İle İlgili Gerekli Düzenlemeler Sözleşmeli Öğretmenin İstihdam Edilmeye Başladığı Tarihten İtibaren Başlamış, Bakanlık Kadrolu İle Sözleşmeli Personel Arasında Doğacak Bu Gibi Sıkıntılara Karşı Yayımladığı Yazılarda ‘sözleşmeli Öğretmen’ Adını Kullanmış Ve Doğabilecek Uyuşmazlıklara Karşı, Aydınlatıcı Ve Yol Gösterici Olması İçin Yazımıza Konu Olan 2006/58 Nolu Genelgeyi Yayımlamıştır.
2006 Yılında Yayınladığımız “sözleşmeli Öğretmen Atamalarında Hata Var” Haberimizde “sırada Bekleyen Kadrolu Öğretmen Var İken Sözleşmeli Öğretmen İle Sözleşme Yapılabilir Mi?” Sorusuna Cevap Aramıştık. Bakanlığın Yukarıdaki Mahkemeye Sunduğu Yazı Ve Mahkeme Kararı Da Bu Yazıda Belirttiğimiz Hususlara Değinerek Sözleşmeli Öğretmenlerin Norm Kadro İle İlişkilendirilemeyeceğini Kadrolu Öğretmen Var İse Sözleşmeli Öğretmenle Sözleşme İmzalanmasının Mümkün Olamayacağını, Bu Durumda Olan Sözleşmeli Öğretmenlerin Norm Kadrosu Boş Olan Bir Başka Okula Görevlendirilmesinin Yapılması Gerektiği Vurgulanmıştır.
ahmet Kandemir
memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu