Osmanlı'nın Valide Sultanları

egitimciyiz

Yönetici
Katılım
24 Ağu 2007
Mesajlar
2,728
Tepkime puanı
6
Konum
Türkiye
Osmanlı'nın Valide Sultanları Ayşe Hafsa Sultan , Hürrem Sultan ,nurbanu Sultan
ayşe Hafsa Sultan (1479-1534) Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Annesi Valide Sultan Ve Yavuz Sultan Selim'in Eşidir.

ayşe Hafsa Sultan Kanuni Sultan Süleyman 1520 Yılında Tahta Çıkınca Valide Sultan Oldu. 14 Yıl Valide Sultan Kaldı. Her Ne Kadar Valide Sultan'lık Dönemi Kanuni'nin Çok Etki Sahibi Eşi Hürrem Sultan'ın Zamanına Rast Gelmişse De Kanuni'nin Annesine Sık Sık Danıştığı Ve Fikirlerine Önem Verdiği Bilinmektedir. 1534 Yılında Oğlunun Saltanatı Sırasında Öldü. İstanbul'daki Sultan Selim Camii'ndeki Türbeye Gömüldü.

hürrem Sultan
hürrem Sultan (1506 - 1558) Kanuni Sultan Süleyman'ın Eşi Ve Osmanlı Tarihinde Önemli Roller Oynamış Bir Sultandır. Bir Osmanlı Padişahıyla Nikahla Evlenmiş Tek Kadın Olarak Bilinir. Leh Asıllı Yahudi Bir Ailede Doğan Hürrem Sultan'ın Asıl Adı Roxelanne'dı (alexandra Lisowska). Güzelliği Nedeniyle Küçük Yaşta 1520 Tarihinde Bugünkü Ukrayna Sınırları İçinde Bulunan Rohatyn Şehrinden Kaçırılmıştır. (bölge 1184-1939 Yılları Arasında Polonya Kırallığı Sınırları İçersinde Bulunuyordu.) Daha Sonra Kırım Hanı Tarafından Osmanlı Sarayına Sunulan Hürrem Sultan Sarayda Özel Bir Eğitim Gördü. Dişiliği Zekası Ve Becerisi İle Padişahın Dikkatini Çekmeyi Bildi. Harem Kadınları Ve Saray İleri Gelenleri Arasında Da Kendine Yer Edindi.

hürrem Sultan Saraya Geldiğinde Kanuni'nin Cariyelerinden Biri Olan Mahidevran Sultan'dan Mustafa İsimli Bir Oğlu Vardı. Mustafa Zamanla Çok Sevilen Bir Şehzade Haline Geldi. Mustafa'nın Kanuni'den Sonra Padişah Olmasına Kesin Gözüyle Bakılıyordu. Bu Da Mahidevran Sultan'ın Valide Sultan Olacağı Anlamına Geliyordu. Oysa Hürrem Sultan Her Bakımdan Mahidevran Sultan'ın Önüne Geçti Ve Kanuni'nin Güven Ve Sevgisini Kazanarak Onun Nikahlı Eşi Oldu. Bazı Kaynaklar Çeşitli Entrikalar Uygulayarak 16. Yüzyıl Osmanlı Tarihini Olumsuz Yönde Etkilediği İddia Ederler. Kızı Mihrimah Sultan'ı Vezir-i Azam Rüstem Paşa İle Evlendirerek Vezir-i Azam'la Bir İttifak Oluşturdu. Kanuni Yeniçeriler Tarafından Çok Sevilen Oğlu Mustafa'yı Kendisini Tahttan İndirmeyi Planladığı İnancıyla Öldürttü. Hürrem Sultan'ın Kanuni'yi Bu Kararda Etkilediği İnancı Yaygındır. Şehzade Mustafa'nın Öldürülmesinden Sonra Mahidevran Sultan İyice Gözden Düştü. Yaşamının Büyük Bir Bölümünü Fakir Olarak Oğlunun Mezarının Bulunduğu Bursa'da Geçirdi. Ancak Hürrem Sultan'ın Ölmesinden Sonra Hürrem Sultan'ın Oğlu Padişah Iı. Selim Mahidevran Sultan'a Maaş Bağlattı Ve Oğlu Mustafa'nın Türbesini Yaptırttı.

devlet Yönetiminde Etkili Olan Hürrem Sultan İran Savaşını Destekledi. Ruslar Ve Lehlerle Barış İçinde Yaşanılmasını Sağladı. Bu Dönemde Ruslar Kazan Ve Astrahan Hanlıklarına Hakim Olup Doğuya Doğru Yayılmaya Başladılar. Tüm Bunlara Rağmen Eşi Kanuni Sultan Süleyman'dan Önce 52 Yaşındayken Öldü Ve Oğlu Iı. Selim'in Tahta Çıkışını Göremedi.cenazesi İstanbul'da Süleymaniye Camii Haziresindeki Hürrem Sultan Türbesi'ne Gömüldü.

nurbanu Sultan
nurbanu Sultan (1525-1587) Osmanlı Padişahı Iıı. Murat'ın Annesi Valide Sultan Ve Iı. Selim'in Eşidir.

1520lerde Henüz 10 Yaşlarında Bile Değilken Osmanlı Korsanları Tarafından Kaçırılmış Ve İstanbul'da Dönemin En Ünlü Ticaret Merkezi Olan Peradaki Köle Tacirlerinden Birine Satılmıştı. Tam Adı Ve Kaçırıldığı Ülke Kesin Olarak Bilinmemekle Birlikte Osmanlı Kaynaklarında Yahudi Bir Ailenin Çocuğu Olduğundan Bahsedilirken Bazı Tarihçiler Onun Venedikli Olduğunu İddia Ederler.

onlu Yaşların Başındaki Bu Küçük Kız Bir Saray Görevlisi Tarafından Hizmetli Yetiştirmek Maksadıyla Satın Alınır. Henüz Çok Küçük Yaşta Kendisini Sarayda Bulan Kız Saraydaki Diğer Hizmetçiler Gibi Eğitimden Geçirilir. Bu Eğitimlerden Biri Sırasında Dönemin Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın Eşi Haseki Hürrem Sultan'ın Dikkatini Çeker. Bu Zayıf Çelimsiz Kız Zekasıyla Hürrem'i Çok Etkiler Ve Hürrem Sultan Tarafından Manisa Sancağına Eğitime Yollanır. Birkaç Yıl Sonra Hürrem Manisa Sancağını Ziyareti Sırasında Sarayın Bahçesinde Gezerken Uzun Boylu Hafif Balık Etli Ve Mükemmel Gözlere Sahip Bir Kız Görür Kızın Güzelliği Hürremi O Kadar Etkiler Ki Haseki Sultan Uzun Süre Kendine Gelemez Hemen Yanına Çağırdığı Kızın Uzun Yıllar Önce İstanbul'dan Yolladığı O Kız Olduğunu Öğrenince Çok Sevinir. O Andan İtibaren Hürrem Sultan'ın Aklında Tek Bir Düşümce Vardır Bu Kız Mutlaka Oğullarından Biriyle Evlenmelidir. Hürrem Kızın Geleceğinden O Kadar Emindir Ki Onun Adını "nurbanu" Koyar Yani Tanrının Işığını Saçan Kraliçe.

hürrem'in Dediği Olur Nurbanu Hürremin Oğlu Şehzade Selim İle Evlenir. Fakat Selim Nurbanu'yu İlk Defa Evlendikleri Gün Görmesine Karşın Ona Büyük Bir Aşkla Bağlanır. Selim'in Nurbanu İçin Yazdığı Şiirler Divan Edebiyatının En Güzel Eserleri Arasında Gösterilir. Selim'in Nurbanu İçin Dediği Gibi 'önümden Geçip Giderken Ayağının Bastığı Yerler Bir Gül Bahçesine Dönüşüyor Ve Sana Seslendiğimde Bana Baktığın Zaman Sanki Zaman Duruyor'. Bunu Takip Eden Yıllarda Olmayacak Olur Ve Selim'in Tüm Kardeşlerinin Ölmesiyle Selim Önce Kanuni'nin Varisi Sonra Da Osmanlı İmparatoru Olur Nurbanu Da Bir Kraliçe. Sarı Selim'in Hayatına İlerleyen Yıllarda Pek Çok Kadın Girsede Hiç Biri Nurbanu'nun Selim Üzerindeki Etkisini Kıramaz. Selim Ve Nurbanu'nun Oğlu Murat Selim'in Ölümüyle Osmanlı Padişahı Olur Ve Nurbanu Hayatına Valide Sultan Olarak Devam Ederken Hürrem'den Sonra Uzun Yıllar Osmanlı İmparatorluğunu Kapı Arkasından Yönetir. Yaşlılığında Oğlunun Karısı Safiye Sultan İle Haremde Girdiği Hakimiyet Mücadelesiyle Adından Söz Ettirir. Safiye Sultan'ın Dediği Gibi 'nurbanu'yu İlk Defa Kırklı Yaşlarının Ortasında Görmüştüm Ama İlerlemiş Yaşına Rağmen Benim O Ana Ve Bugüne Kadar Gördüğüm En Güzel Kadındı'.

nurbanu Sultan 1587 Yılında Oğlunun Saltanatı Sırasında Öldü. Cenazesi İstanbul Ayasofya Camii'nde Iı. Selim Türbesine Gömüldü.


devlet Hatun
devlet Hatun (ölümü 1411) Osmanlı Padişahı I. Mehmet'in Annesi Ve Yıldırım Bayezid'in Eşi.

germiyanoğulları Hükümdarı Şah Çelebi'nin Kızı Iı. Yakup Bey'in Kız Kardeşidir.

kütahya Civarında Hüküm Sürmüş Germiyanoğulları Beyliği Hükümdarı Ve Kurucusu Yakup Bin Ali Şirin 1341 Yılında Ölmesinden Sonra Yerine Oğlu Mehmet Bey Onun Da Ölümünden Sonra 1361'de Büyük Oğlu Süleymanşah (şah Çelebi) Hükümdar Oldu. Osmanlılar'la İlk İlişkiler Şah Çelebi Zamanında Kuruldu. Şah Çelebi Karamanoğulları'nın İstilasından Korkarak Osmanlılar'la Uyuşmuş Kızı Devlet Hatun'u I. Murad'ın Oğlu Yıldırım Bayezid'e Vermiş Çeyiz Olarak Da Kütahya İle Beraber Simav Emet Tavşanlı Kazalarını Osmanlılar'a Bırakmıştı.

devlet Hatun Fetret Devrinde Öldü. Oğlunun Padişahlığını Göremedi. Cenazesi Bursa'da Yapılan Devlet Hatun Türbesine Gömüldü.
 
Benzer konular Forum Tarih
C Sohbet / Eğlence 9 7K

Benzer konular

Üst