Özel Olimpiyatlar ( SPECİAL OLYMPİCS )

  • Konbuyu başlatan akkuru
  • Başlangıç tarihi
A

akkuru

Ziyaretçi
ÖZEL OLİMPİYATLAR( SPECİAL OLYMPİCS ) 
Özel Olimpiyatlar, zihinsel engelli gençlere ve erişkinlere çeşitli spor dallarında eğitim ve yarışma olanağı sağlayan uluslararası bir spor programıdır. 1960’lı yıllarda eski ABD Başkanı John F. Kennedy’nin kız kardeşi Eunice Kennedy Shriver zihinsel engelli kardeşleri Rosemary’nin evin havuzunda oynarken daha mutlu ve hareketli olduğunu fark etti.

Bu ona zihinsel engelli kişilerin spor yoluyla hayata daha kolay katılabileceği fikrini verdi ve bir yaz kampı uygulaması başlattı. Zihinsel engellilerin değişik spor ve fiziksel aktivitelerde yeteneklerini gösterebilmeleri için başlatılan bu yaz kampı, Özel Olimpiyatların (Special Olympics) çekirdeğini oluşturdu ve 1968 yılında Özel Olimpiyatlar resmen kuruldu. Chicago’da yapılan ilk Özel Olimpiyat Yaz Oyunları’nda yaklaşık 1000 zihinsel engelli atlet, atletizm ve yüzme dallarında yarıştı. Özel Olimpiyatlar, bugün 160 ülkede, 1,5 milyon zihinsel engelli sporcusu, 250.000 antrenörü,    1 milyonu aşan izleyicisi, 3 milyon aile ferdi, 1 milyon gönüllü çalışanı, 5 milyondan fazla finansal destekçisi ile dünyanın en büyük amatör spor organizasyonu haline geldi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından da tanınan Özel Olimpiyatlar bünyesinde 26 Olimpik spor dalında her yıl 16,000’den fazla yarışma düzenleniyor. Uluslararası Özel Olimpiyatlar programı çerçevesinde her 4 yılda bir Uluslararası Yaz ve Kış Oyunları ve yine 4 yılda bir Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika Özel Olimpiyat Oyunları gerçekleştiriliyor. Her ülkenin Ulusal Oyunları ise 2 yılda bir düzenleniyor. Special Olympics ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi ( I.O.C.) arasında 1988 yılında yapılan bir anlaşma sonucu Special Olympics’in “Olimpiyat” adını kullanması kabul edilmiş ve Special Olympics I.O.C. tarafından resmen tanınmıştır.

“Uluslararası Özel Olimpiyatların zihinsel engelli kişiler arasında spor aktivitelerini geliştirme konusundaki çalışmaları dikkate alınarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi Özel Olimpiyatları resmen tanımış ve “Olimpiyat” adını kullanma yetkisini kabul etmiştir.”
Özel Olimpiyatların Amacı

8 yaşın üzerindeki zihinsel engelli gençlere ve erişkinlere çeşitli Olimpiyat sporlarında düzenli eğitim ve yarışma olanakları sağlayarak bu kişilerin; fizik kondisyonlarını, becerilerini ve yeteneklerini geliştirmeleri, özgüven kazanmaları, kişisel karar verme becerisinin artması, cesaretlerini sergilemeleri, başarının mutluluğunu yaşamaları, arkadaşlar, çevre ve aile ile ilişkilerin güçlenmesi, bağımsız bir yaşama ve çalışma hayatına hazırlanmaları, topluma uyum sağlamaları, toplumda üretken bireyler olarak kabul görmeleri Özel Olimpiyatların Temel Amaçlarıdır. Onurlu bir Kabul Görme:
Tüm dünyada zihinsel engelliler ile ilgili negatif düşünceleri ve yanlış bilgileri değiştirerek pozitif düşünce ve doğru bilgilere dönüştürmek amaçlanıyor.

HEDEF
Zihinsel engelli kişileri yakin çevrelerinin dar sınırlarından çıkarıp yaşamın akışı içine çekmek, onlara toplumda kabul ve saygı gören yararlı ve üretken bireyler olabilme fırsatı vermek.

Özel Olimpiyatların Yararları
Zihinsel engelli kişiler sosyalleşmekte zorluk çekiyor, toplum tarafından dışlanıyor ve kendi dünyalarında yaşamak zorunda kalıyor. Aileler zaman zaman çocuklarının bu sorununu toplumla paylaşamıyor. Zihinsel engelli çocuklarla birlikte aileleri de kendi içlerine kapanıyor. Özel Olimpiyatlar, zihinsel engelli sporcuya fizik kondisyonunu geliştirmek, sağlıklı olmak, cesaret, disiplin ve özgüven kazanmak, mutlu olmak, arkadaş edinmek ve başarılarıyla alkışlanmak için sınırsız olanaklar tanıyor.

Bu olumlu gelişmeler Special Olympics; sporcusunun evdeki, okuldaki ve toplum içindeki gündelik yaşantısına da yansıyarak yakın çevresiyle daha yakın ve sağlıklı bir iletişim kurmasını sağlıyor.

Özel Olimpiyatlar zihinsel engellilerin neler başarabildiklerini sergileyerek, toplumun onları tanımasına, yaşama sevinçlerine ve azimlerine tanık olmasına yardımcı oluyor. Özel Olimpiyatlar'ın sporculara sağladığı bu eğitim, onlara iş olanağı ve bağımsız yaşama şansı yaratıyor.

Aileler
Zihinsel engelli çocuklara ve gençlere hizmet veren Özel Olimpiyatlar'a en büyük destek sporcuların ailelerinden geliyor. Çocukları için daha iyi bir program ve eğitim sağlayabilmek için aileler vakitlerini ve enerjilerini gönüllü olarak harcıyorlar.
Aile Komitesi'nde yer alan aileler, Özel Olimpiyatlar yönetici ve yardımcılarına destek oluyorlar. Bu çalışmalar aynı zamanda onlara çocuklarının mutluluk ve başarılarını paylaşma şansı da veriyor.

Aile Komitesi nasıl katkıda bulunur?
—Diğer ailelerin katılımını arttırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmek

— Etkinlikler süresince onlara rehberlik etmek

— Etkinlikler süresince ihtiyaç duyulan konularda destek olmak

— Eğitim ve sosyal programlarla ilgili olarak aileleri bilgilendirmek

Eğitimci, Antrenörler
Özel Olimpiyatlar eğitimcileri ve antrenörleri sporcuların gelişiminde çok önemli bir rol üstlenirler.
Her antrenör bu nedenle özel bir eğitim alır ve sporcuları başarı ile eğitme konusunda kendisini geliştirir. Öncelikle Özel Olimpiyatlar'ın felsefesi ve misyonu konusunda seminerler alan eğitimci/antrenör, daha sonra belirli bir spor dalına yönelerek gerekli bilgileri edinir.

Özel Olimpiyatlar sporcusunun eğitiminde dikkat edilmesi gereken konular:
— Öğretilmek istenen becerinin sporcuya net bir şekilde anlatılması
- Görsel ipuçları verilmesi
- Gerektiğinde bizzat yardım edilmesi
- Yeni bilgi öğretilirken mümkün olduğunca çok tekrar edilmesi
- Antrenmanların sporcuları küçük gruplara ayırarak uygulanması

Gönüllüler
Özel Olimpiyatların en büyük zenginliği gönüllülerdir. Tüm Dünyada Özel Olimpiyat Organizasyonları hedeflerine ulaşabilmek için gönüllü çalışanlar ve ailelerden büyük destek alır ve onlarla gelişir. Özel Olimpiyatlar'ın çeşitli etkinlikleri ve yarışmaları okullardan, iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinden pek çok gönüllünün katılımı ile organize edilmekte, neredeyse tamamıyla gönüllülerin desteğiyle yürütülmektedir. Gönüllü grupları yarışmalar öncesinde özel bir eğitim programına katılarak Özel Olimpiyatlarla ilgili detaylı bilgiye sahip olurlar. Böylece yarışmalar sırasında diğer komitelerle birlikte daha verimli bir işbirliği ve uyum içinde çalışırlar. Yarışmaların aksaksız yürümesine yardımcı olurlar; böylelikle engelli sporcuların çabalarını, yeteneklerini göstermelerine destek verirler.

  Bir gönüllü olarak neler yapabilirsiniz?
— Özel Olimpiyatları en az bir kişiye daha anlatabilir,
- Zihinsel engelli çocuğu veya tanıdığı olan kişilere Özel Olimpiyatları anlatıp onları ÖSSED’e yönlendirebilir ve henüz ulaşılamamış kişilerin de eğitim almalarını sağlayabilir,
- Yarışmalara izleyici olarak katılıp sporcuların başarılarını alkışlayabilir,
- Okullarda Özel Olimpiyatları anlatan toplantılar düzenleyebilir,

• Kendi ilinizde Özel Olimpiyat sporcuları için piknik, tiyatro oyunları, konser gibi etkinlikler düzenleyebilir veya bu etkinliklerde görev alabilir,
• Kendi profesyonel bilgi ve deneyiminizi Özel Olimpiyatlar için kullanabilir,
Spor kamplarında görev alabilir,
• Antrenörlük yapabilir,
• Kendi ilinizde Özel Olimpiyat programı oluşturmak veya mevcutsa geliştirmek için Dernek ile irtibata geçebilir,Yarışmalarda ödül, tören, aile, spor, ağırlama, sağlık ve ilkyardım, tanıtım gibi çeşitli komitelerinde çalışabilir,
• Özel Olimpiyatlar için sponsor bulabilir, malzeme sağlayabilir,
• Okullarda, sivil toplum kuruluşlarında, iş yerlerinde bağış kampanyaları düzenleyebilir,
• e-mail adresinize bir süre için imza olarak Özel Olimpiyatların tanımını koyabilir ve böylece birçok kişiye Özel Olimpiyatları tanıtmış olur,
• Web sayfanızda Özel Olimpiyatların tanımına veya linkine yer verebilirsiniz.  Özel Olimpiyatlara Katılım Koşulları Özel Olimpiyat Programı 8 yaşın üstünde olan ve bir kurum veya hekim tarafından zihinsel engel ya da öğrenme bozukluğu tanısı konmuş herkese açıktır.  ULUSLARARASI ÖZEL OLİMPİYATLAR ORGANİZASYONU 2004  YILI İSTATİSTİKΠ VERİLER:  1.        Toplam  sporcu  sayısı  1.738.385 ( Mayıs 2005 )  2.        2004 yılında katılan sporcu sayısı 357.989, Büyüme            hızı  % 26  3.        2004 yılında sporcu kaybeden her bir programa karşılık 6    program, sporcu sayısını arttırdı.  2004  yılında  dünya toplam sporcu sayısına göre bölge sporcu sayısı  oranları değişiklikleri: Pasifik Asya                          : % 5 ‘ den % 9 ‘ a            Doğu Asya                            : % 22’ den % 24’ e  Kuzey Amerika                      : % 38 ‘den % 32’ye  Diğer Bölgelerin Genel Toplama Kıyasla Sporcu Sayısı Yüzdeleri: Afrika                                                :  % 2Orta Doğu / Kuzey Afrika                : % 4Latin Amerika                                    : % 8Avrupa / Avrasya                                : % 21  2004 yılında en hızlı gelişen 5 program : ( Toplama Kıyasla )    *  Çin                : % 31      Büyüme Hızı    :  % 37  *  Hindistan      : % 18      Büyüme Hızı    :  % 172  *  Rusya            : % 8        Büyüme Hızı    :  % 92  *  Endonezya    : % 3        Büyüme Hızı    :  % 522  *  Almanya      : % 3        Büyüme  Hızı  :  % 31  Geriye  kalan 213 diğer program  2004 yılı toplam büyüme hızının % 37 sini  oluşturuyor.Ortalama da; toplam Özel Olimpiyatlar Sporcularının % 70 ‘ i 22 yaş altı iken  Avrupa – Avrasya    ve Kuzey Amerika bölgelerinde  toplam sporcu sayısının yaklaşık % 50 si 8 – 21 yaşları arasındadır. 2004 yılında dünya çapında  en çok gelişme gösteren 5 spor branşı  2002 ve 2003 yıllarında da olduğu  gibi Atletizm, Basketbol, Bowling, Futbol ve Yüzme 2004 yılında  bayan sporcular toplam sporcu sayısının % 36 sını oluşturdu. Bazı oranlar şöyle: Kuzey  Amerika : % 38, Latin Amerika : % 31, Ortadoğu / Kuzey  Afrika: % 26 Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları 2007 Şangay, Çin Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları da Asya'da ilk kez gerçekleştirilmiş olacak. Kesin tarih henüz belli olmamakla birlikte XII. Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları'na 150'den fazla ülkeden 7,000 sporcu, 40.000 gönüllü, 3.500 etkinlik görevlisi, binlerce aile, gözlemci ve basın mensubunun katılması bekleniyor. Yarışmalar, 20 farklı Olimpik spor dalında gerçekleştirilecek.  FAAL  BRANŞLAR  YÜZME                    ATLETİZMKAYAK                    BASKETBOLFUTBOL                    VOLEYBOLJİMNASTİK              HALTERMASA TENİSİ          BOVLİNGBİNİCİLİK BİREYSEL  SPORLAR  YAŞ  GRUPLARI: l        8 – 11  yaşl        12 – 15  yaşl        16 – 21  yaşl        22 – 29  yaşl        30  yaş  ve  üstü    * Açık  Yaş  Grubu:  Gerektiğinde  bölümler  arası  birleştirme  yapılabilmekte  ve  minimum  yarışmacı  sayısı  sağlamak    için  ayrılan  gruptur. TAKIM  SPORLARI  YAŞ  GRUPLARI:            15      yaş  ve  altı            16      – 21  yaş            22 yaş  ve  üstü            Açık  Yaş  Grubu Özel Olimpiyatlar Türkiye Türkiye’de Özel Olimpiyat çalışmaları ilk olarak 1982 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan ile Kennedy Vakfı arasında imzalanan anlaşma sonucu Türk Spastik Çocuklar Derneği’nde başlatıldı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Olimpiyat Komitesi tarafından tanınan ve desteklenen Özel Olimpiyatlar, Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu’nun resmi programı olarak da benimsendi. Eğitim seminerleri, bölgesel karşılaşmalar, ulusal oyunlar ve uluslar arası oyunlara katılım gibi etkinlikleri bu Federasyonun programına alındı. Kuruluşundan itibaren Türk Spastik Çocuklar Derneği bünyesinde, bu derneğin ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın desteği ile faaliyet gösteren program, 2003 yılına gelindiğinde 45 ilimize ulaşmış ve sporcu sayısı 5.000’e yükselmişti. Bu büyümenin gereği olarak 26 Kasım 2002’de Dilek Sabancı’nın başkanlığında, Sakıp Sabancı ve Prof. Dr. Hıfzı Özcan’ın onur üyeliğinde kurulan Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği (ÖSSED) ile özerk bir statü kazandı. Özel Olimpiyatlar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devletin, kamu kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin ve özel sektörün desteği ile başarı kazanıyor ve gelişiyor.Özel Olimpiyatlar Türkiye Organizasyonu, daha fazla spor dalında, daha geniş bir coğrafyada, daha çok sayıda zihinsel engelli kişiye ulaşmayı hedefliyor.  Emniyet Güçleri Meşale Koşusu Emniyet Güçleri Meşale Koşusu, Kansas Polis Şefi Richard LaMunyon’un Özel Olimpiyatlar’ın tanıtımı ve gelir ihtiyacını fark etmesiyle doğdu. 1981 yılında Kansas’ta düzenlenen ve yerel emniyet görevlilerinin katıldığı koşu, halkın büyük ilgisiyle karşılandı. Meşale Koşusu’nun kasabada 3 yıl başarıyla gerçekleştirilmesinin ardından bu etkinlik Ulusal Polis Şefleri Birliği’ne sunuldu ve büyük bir heyecanla kabul gördü. Daha sonraki yıllarda şerifler, askeriye, federal polis gibi diğer emniyet güçlerinin de katılımıyla 1985’de 7 eyalete, 1986’da 43 eyalete ve 1997’de 25 ülkeye yayıldı. Günümüzde Meşale Koşusu programları 30’dan fazla ülkede 100.000’den fazla emniyet görevlisinin katılımına ulaştı ve Emniyet Güçleri Meşale Koşusu, Özel Olimpiyatlar için en önemli tanıtım ve fon yaratma etkinliği haline geldi; 18.000.000$’ı 2001’de olmak üzere 20 yılda 100 milyon dolardan fazla gelir sağlandı.  Umut Ateşi” İstanbul’dan geçti Zihinsel engelli sporculara destek vermek ve Özel Olimpiyatlar’ın tanıtımına katkıda bulunmak için 1981 yılından bu yana Emniyet Güçleri tarafından gerçekleştirilen Meşale Koşusu ile ülkeden ülkeye taşınan “Umut Ateşi” ilk kez İstanbul’a getirildi. Haydi Sen de Katıl (So Get Into Get)Özel Olimpiyatlar (Special Olympics)-Haydi Sen de Katıl (So Get Into It) programı,  engelli olan ve olmayan öğrenciler için hazırlanmış bir müfredat kaynak paketidir. İlköğretim 6–8. sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanmış olan bu pakette, sınırları ne olursa olsun herkesin kullanabileceği farklı yetenekleri olduğunu anlatan ve bu yeteneklerini bütün dünyaya gösteren kişiler hakkında bilgi veren materyaller bulunmaktadır. Bu müfredat, her öğrencide doğal yetenekler bulunduğunu ve bu yeteneklerini Özel Olimpiyatlar sayesinde ortaya koyarak fark yaratma gücüne sahip olabileceklerini göstermektedir. Özel Olimpiyatlar dünyanın en önemli başarı hikâyelerinden biridir. Bütün dünyada 160’dan fazla ülkedeki 1 milyondan fazla zihinsel engelli* (ve ilgili zekâ engelleri olan) çocuk ve yetişkin, Özel Olimpiyatların sunduğu yıl boyu süren spor eğitimi ve spor yarışması programlarına katılmaktadır. Sporcular yerel, eyalet, ülke ve uluslar arası düzeylerde 26 olimpiyat spor dalında eğitim görmekte ve her yıl dünyanın çeşitli yerlerinde 20,000 yarışma yapılmaktadır. Haydi Sen de Katıl aracılığıyla, öğrenciler Özel Olimpiyatlar deneyimi ve olumlu mesajları hakkında bilgi edinecekler. Sporcuların spor sahasındaki ve dışındaki liderlik rolleriyle topluma katkıda bulunma yeteneklerini anlamaya ve hizmet-ederken-öğrenmenin kritik önemini takdir etmeye başlayacaklar. En önemlisi, kendilerinde değişiklik yapmak için cesaret kazanacaklardır. Haydi Sen de Katıl, Özel Olimpiyatlar adı verilen şampiyonlar dünyası ile ilgilidir, ancak daha fazlasını ifade eder çocuk ve gençlerin daha iyi bir dünya inşa etme yolunu keşfetmelerine açılan bir kapıdır. Özel Olimpiyatlarda; yeteneğe, azme, başarıya, ekip çalışmasına ve toplumsal yaşama değer verilmektedir. Özel Olimpiyatlarda kazanmak demek sadece “daha yüksek, daha hızlı, daha güçlü” olmak demek değildir. Aksine, bir kişinin kişi olarak yapabileceğinin en iyisini yapması demektir. 30 yıl önce Özel Olimpiyatlar başladığı zaman, sporcuların sadece 360 metre koşmalarına izin veriliyordu. Bugün  bazı sporcularımız  üç saat süren 41,6 km’lik koşularda koşabiliyor. Bütün bunlar Özel Olimpiyatlar Yemininde ifadesini bulan insan ruhunun gücü sayesinde mümkün olmaktadır : “Bana kazanma şansı verin, kazanamasam bile çabamda cesur olmama yardım edin.”  Haydi Sen de Katıl materyallerinde, programlı sınıf eğitimi için dört temel ders vardır. Program hedefleri birbirleriyle yakından bağlantılıdır, öğrenmenin gerçekleşmesi için anlaşılır ve rahat uygulanabilir bir yol belirlenmiştir:  Bireysel farklılıkları anlamak, kabul etmek ve saygı göstermek;Özel Olimpiyatlar hakkında bilgi edinmek ve ilgilenmeye başlamak;Hizmet-Ederken-Öğrenme projesine veya Özel Olimpiyatlarla ilgili bir faaliyete katılmak;  Dersler, akademik standartlar, karakter eğitimi ve hizmet-ederken-öğrenme (service learning) ile uyumlu ve bunları destekleyici olarak hazırlanmıştır. Haydi Sen de Katıl, tüm akademik çalışmalarda yeni öğrenim fırsatları yaratılabilecek bir müfredattır.  PARALİMPYC OLYMPİCS Paralimpik Oyunların ilk tohumları 1948’de Ayelesbury, İngiltere’deki Stoke-Mandeville Hastanesi’nde bulunan çoğu paraplejik (yarı felçli) engelli askerler için gerçekleştirilen küçük bir spor etkinliği ile atıldı. Hastanenin sinir cerrahı Sir Ludwig Guttman tarafından organize edilen bu etkinlik 1948 Londra Olimpiyatı ile aynı anda gerçekleştirilmişti. Aynı bağlantı, 1960 yılında ilk Paralimpik Oyunların Roma Olimpiyatı’nın hemen ardından Roma’da düzenlenmesinde de gözleniyordu. Paralimpik Oyunlar, özellikle 1988 Seul ve 1992 Barcelona Olimpiyatı’nda da dikkat çekici bir şekilde, her geçen yıl büyük gelişim sergilemiştir. 1960 yılında Roma’da 400 atletin katılımıyla yapılan oyunlar, 1999 Atlanta’da 3195 atleti ağırlamıştır. Paralimpik Oyunlar bugün, 1994 yılındaki Commonwealth Oyunları ve Kış Olimpiyatlarını da gölgede bırakarak dünyanın en büyük etkinliklerinden biri haline gelmiştir. Paralimpik Oyunların etkisi ve gördüğü ilgi, 1996 yılında Atlanta Paralimpik Oyunları’nda Avustralya takımının gösterdiği büyük başarıyla daha da artmıştır. 1960 Roma, İTALYA
Bu yılda Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunlar ilk kez aynı şehirde gerçekleştirildi. Yalnızca tekerlekli sandalyeli oyuncuların katılmasına rağmen, spor karşılaşmalarında 23 ülkeden 400 atlet yer aldı.1968 Tel Aviv, İSRAİL
1968’de olimpiyat kenti Meksika, paralimpiklere kalacak yer sağlamakta zorlanınca 29 ülkeden 750 sporcu Tel Aviv’de yarıştı.1972 Heidelberg, ALMANYAAlmanya’da gerçekleştirilen ilk Paralimpik Oyunlara 1000 sporcu katıldı. Heidelberg Oyunları’na bazı branşlarda görme özürlü Alman oyuncular da katıldı ve böylece bir ilk daha gerçekleşti.1976 Toronto, KANADA1600 sporcunun katıldığı Toronto olimpiyat olarak da adlandırılan Toronto Paralimpik Oyunları görme özürlü ve bir uzvu eksik olanların da kabul edildiği bir olimpiyat oldu.1980 Arnhem, HOLLANDAMoskova Olimpiyatı’nın boykot edilmesinden sonra 42 ülkeden 2000 engelli sporcu Arnhem’de bir araya gelerek yarıştı.1984 New York, ABD / Stoke Mandeville, İNGİLTEREBu yıl Paralimpik Oyunlar Atlantik Okyanusu’nun iki yanına dağıldı. Tekerlekli sandalye yarışmaları İngiltere’de Stoke Mandeville’de, diğer yarışlar New York, Long Island’daki Nassau County”de gerçekleştirildi.1988 Seul, KORE Seu Paralimpik Oyunları’nda 61 ülkeden 3053 sporcu mücadele etti. Engelli sporcular burada ilk kez ana olimpiyat tesislerinde, olimpiyat yarışmacılarıyla “aynı kulvarlarda” yarıştı. Böylelikle, Paralimpik ve Olimpiyat Oyunları arasında derin bir bağ oluştu.1992 Barcelona, İSPANYABarcelona, Paralimpik Oyunlarda 82 ülkeden 3020 sporcu ve yetkiliyi ağırladı. Oyunları 15 milyondan fazla seyirci izledi. İlk kez olimpiyat oyunlarına ait bir televizyon kanalı oluşturuldu ve eşi görülmemiş medya ilgisi yepyeni bir seyirci kitlesi yarattı. Atletizm, yüzme, basketbol, futbol ve masa tenisi dallarına katılan zihinsel engelli sporcular Madrid’de yarıştılar. 1996 Atlanta, ABD Atlanta 103 ülkeden 3195 sporcu katıldı. İki yeni paralimpik spor; rugby ve yelken bu oyunlarda gösteri sporu olarak sergilendi.2000 Sydney, AVUSTRALYASon oyunlarda katılım rekoru yenilendi. 125 ülkeden 4000 atlet 18 paralimpik dalda madalya mücadelesi verdi.  SPORLAR  Atletizm              Ağırlık KaldırmaBasketbol            RugbyBoccia                  YelkenBisiklet                AtıcılıkBinicilik              YüzmeEskrim                Masa tenisiFutbol                  TenisGolBol                  VoleybolJudo SPORCULARParalimpik Oyunlar, yetenek, atletik çaba ve yüksek performans üzerine kuruludur. Bazı dünya rekorları, sağlıklı sporcuların kırdıkları rekorlarla karşılaştırılabilir düzeydedir. Örneğin, 100 metre Paralimpik rekoru 10.72 saniyeyle bir uzvu eksik olan Ajibola Adoye adlı Nijeryalı sporcuya aittir. Paralimpik sporcular altı kategoriye ayrılmıştır. Bunlar; ampüteler, beyin felçliler, zihinsel özürlüler, “Les Autres” (diğerleri), görme özürlüler, tekerlekli sandalye kategorileridir. Bu sınıflara ayrılan sporcular daha sonra etkinlik alanlarına göre yeniden sınıflandırılmaktadır. Sınıflandırma sisteminin amacı, sporcuların kendileriyle eşit durumdaki sporcularla yarışabilecekleri ortamı hazırlamaktır.  PARALİMPİK KATEGORİLER 1- Ampüteler Bu kategori, kol veya bacakta en az bir bağlantının eksik olduğu (dirsek, bilek, diz gibi) kişileri kapsar. Spor dalına bağlı olarak, bazı ampüteler tekerlekli sandalye sporu olarak da yarışabilir.      2- Beyin felçliler Beyin felci, beyinin kas hareketi, refleks, duruş ve hareketi kontrol eden bölgelerinden biri veya daha fazlasında meydana gelen hasar sonucu oluşan duruş ya da hareket bozukluklarının neden olduğu rahatsızlıktır.3- Zihinsel engelliler Zihinsel engelli sayılan bir kişinin; -Zihinsel fonksiyonlarının ciddi ölçüde sınırlı olması (Amerikan Zihinsel Engelliler Derneği bu sınırı standart zekâ ölçümünde 70’in altında IQ olarak belirlemiştir). İletişim, kendine bakma, evde yaşama, sosyal beceriler, topluma fayda, kendini yönlendirme, sağlık ve güvenlik, etkili öğrenim, eğlenme ve dinlenme alanlarının iki veya daha fazlasında sınırlı beceriye sahip olması. Bu duruma 18 yaşından önce gelmiş olması gerekmektedir.      4- Les Autres Les Autres “diğerleri” sözcüğünün Fransızca karşılığıdır. Bu terim geleneksel sınıflandırma sisteminin tanımlarına uymayan, farklı koşullar sonucunda hareket bozukluğuna sahip olmuş sporcuları kapsar.5- Görme engelliler Düzeltilebilir bozukluklardan, tam körlüğe kadar normal görmenin engellenmiş olduğu her durum bu kategoriye dâhildir.
6- Tekerlekli sandalye sporları Bu kategori, tekerlekli sandalye ile yarışacak durumdaki engelli sporcuları kapsar. Genel olarak bu kategoriye katılan oyuncuların rahatsızlıkları, travmatik paraplejik, spina bifida, polyomyelitis, ampüte, beyin felçli ve yürüyemeyen tüm diğer engellilerde görülebilecek rahatsızlıklardır.  Paralimpik Oyunlar Genel Kurulları Paralimpik oyunlar oldukça geniş kapsamlı ve ayrıntılı kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. Bu kuralların başlıcaları şunlardır:·        Paralimpik oyunlar her dört yılda bir yapılır. Asıl organizasyon sorumluluğu Uluslar arası Paralimpik Komitesi ( I P C )’ ye aittir. Yarışmaya katılan ülkeler ve sporcular arasında din, dil, ırk ve politik farklılıklara kesinlikle yer verilmez.·        Paralimpik oyunlar, dünyanın her tarafından özürlü sporcular için sosyal, eğitimsel, estetik ve moral amaçları yüceltmeyi amaçlayan bir büyük festivaldir. Bağımsız olarak organizasyonu zorunludur; ulusal veya uluslar arası bir başka sportif aktiviteyle birleştirilemez.·        Paralimpik yaz oyunları 16 günü, kış oyunları ise 12 günü geçemez.Paralimpik oyunlara katılan ülkenin ulusal özürlü spor federasyonunun, IPC üyesi olması zorunludur. Katılacak sporcularda şu koşullar aranır:l  O ülkenin vatandaşı olmak, l  O ülkenin vatandaşı olmayanlar ise en az 12 ay o ülkede ikamet etmek ve vatandaşı oldukları ülkeden izin almak zorundadır, l  3 yıldan daha fazla aynı ülkede ikamet eden sporcularda, yukarıdaki koşul aranmaz; ihtilaf halinde IPC’ ye başvurulur. l  Yaş limiti aranmaz.


Kaynaklar
 Uluslararası Özel Olimpiyatlar Organizasyonu Sporcu Katılım Raporu – Mayıs 2005

 Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ÇAMLIYER–2000, Engellilerde Beden Eğitimi ve spor Ders notları

 KARATEPE Hasan 1987, Öğrenme Yetersizliği Olan Ço-cuklar, Özkan matbaacılık

 www.Special Olympics.com

 www.özel olimpiyatlar.com

 GÜR Arzu 2001, Özürlülerin Sosyal Yaşama Uyum Sü-reçlerinde Sportif Etkinliklerin Rolü, T.C.Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı
 www.paralympic Olympics.com

 KALYON Tunç Alp 1997, Özürlülerde Spor, Bağırgan Yayımevi

Hulusi Alp
 

Benzer konular

Üst