F
feyza05
Ziyaretçi
PERFORMANS KAYIT TABLOSU KESİTİ
BİLDİRİM ÖLÇÜT SORULAR
1. Öğretmen, önündeki nesne kümesi içinden 1 tane nesne aldığında, öğrenci önündeki nesne kümesi içinden 1 tane nesne alır ¾ 1. Ben kendi önümdeki ..... lardan 1 tane aldım. Sen de önündeki ..... lardan 1 tane al.
a. Lego-lego + - + +
b. Fasulye-fasulye - - + -
c. Ataç-ataç + - - +
ç. Boncuk-boncuk + + + +
1.1.1 Sonuç + - + +
2. Öğretmen önündeki nesne kümesi içinden 1 tane nesne aldığında, öğrenci önündeki nesne resim kartları içinden 1 tane nesnenin olduğu resim kartını gösterir. ¾ 2. Ben kendi önümdeki ......lardan 1 tane aldım. Sen de kendi önündeki kartlar arasından 1 tane nesnenin olduğu resim kartını al.
a. Lego-lego resmi + - + +
b. Fasulye-fasulye resmi - - - -
c. Boncuk-boncuk resmi + + - -
ç. Ataç-ataç resmi + - - +
Sonuç + - - -
3. Öğretmen önündeki nesne kümesi içinden 1 tane nesne aldığında öğrenci, alınan nesnenin 1 tane olduğunu söyler. ¾ 3. Kaç tane aldım? Söyle.
a. Lego + + + +
b. Fasulye - + - -
c. Ataç + - - +
ç. Boncuk - - - -
1.1.2 Sonuç - - - -
Dersin Adı : Matematik
Ünitenin Adı : Rakamlar
Konunun Adı : Doğal Sayılar
Süre : 40+40 dakika
Yöntem ve Teknikler: Basamaklandırılmış yöntem
Öğretim Materyalleri:
Öğretimde Kullanılacak Materyaller
Birinci davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Lego, lego
İkinci araç seti :Fasulye ,fasulye
Üçüncü araç seti :Ataç, ataç
Dördüncü araç seti :Boncuk, boncuk
İkinci davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Lego, lego resmi
İkinci araç seti :Fasulye ,fasulye resmi
Üçüncü araç seti :Ataç, ataç resmi
Dördüncü araç seti :Boncuk, boncuk resmi
Üçüncü davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Lego
İkinci araç seti :Fasulye
Üçüncü araç seti :Ataç
Dördüncü araç seti :Boncuk
Değerlendirmede Kullanılacak Materyaller
Birinci davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Jeton ,jeton
İkinci araç seti :Kalem, kalem
Üçüncü araç seti :Kibrit çöpü, kibrit çöpü
Dördüncü araç seti :Nohut, nohut
İkinci davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Jeton ,jeton resmi
İkinci araç seti :Kalem, kalem resmi
Üçüncü araç seti :Kibrit çöpü, kibrit çöpü resmi
Dördüncü araç seti :Nohut, nohut resmi
Üçüncü davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Jeton
İkinci araç seti :Kalem
Üçüncü araç seti :Kibrit çöpü
Dördüncü araç seti :Nohut
Amaç : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, ve 10 doğal sayılarını kavrar.
Davranışlar:
2. 1(2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10) tane nesnesi olan küme gösterildiğinde nesne sayısının
1(2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10) tane olduğunu söyler.
3. Farklı sayıda nesnelerden oluşan kümeleri ifade eden resim kartları arasından
1(2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10) tane nesnesi olanı gösterir.
5. Söylendiğinde nesne kümesi içinden 1(2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10) nesne alır.
Performans kayıt tablosu dikkate alınarak davranışlar ad belirtilerek yeniden yazılır.
( Öğretme ve öğrenme etkinlikleri, basamaklandırılmış yönteme göre düzenlendiği için, davranışlar bu yöntemin gerektirdiği şekilde yazılmıştır.)
1. Betül, nesne kümesi içinden söylenerek 1 tane nesne alındığında önündeki
nesne kümesi içinden 1 tane nesne alır.
2. Betül, Elif, Gizem; nesne kümesi içindeki söylenerek 1 tane nesne alındığında
önündeki nesne resim kartları içinden 1 nesnenin olduğu resim kartını gösterir.
3. Barış, Betül, Elif, Gizem; nesne kümesi içinden 1 tane nesne alındığından, alınan
nesnenin 1 tane olduğunu söyler.
ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ
Öğretmen öğrencilere “Bugün sizlerle 1 taneyi çalışacağız Şimdi hepinizin önünüzdeki araçlara bakmanızı istiyorum.” diyerek derse giriş yapar.
Öğretmen öğrencilere “Herkes önündeki lego tabağını alsın ve beni dinlesin.” der. Lego tabağını önüne alan öğrencilerin bu davranışları pekiştirilir.
Daha sonra öğretmen “Bakın benim de lego tabağım var. Şimdi ben lego tabağımın içinden 1 tane lego aldım, masanın üstüne koydum.” der ve bunu tüm öğrencilerin görmesini sağlar. Öğrencilere “Siz de önünüzdeki tabaklardan 1 tane lego alın ve masaya koyun.” der. Performansı “+” olan Barış, Elif ve Gizem’in doğru tepkilerini pekiştirir ve Betül’ün, arkadaşlarının önlerinde duran 1 tane legoya bakmasını söyler. Daha sonra öğretmen Betül’e “Şimdi sen de önündeki tabaktan 1 tane lego al.” diyerek Betül’ün doğru tepkisini pekiştirir, doğru tepki göstermezse onun karşısına geçer ve sunu yapar. Betül’den tekrar lego tabağından 1 tane lego almasını ister. Betül yine yanlış tepki verirse doğru tepki verene kadar sunuyu tekrarlar. Öğretmen daha sonra öğrencilerin önündeki lego tabaklarını kaldırır ve yerine fasulye tabaklarını koyar. Öğrencilere “Bakın ben önümdeki fasulye tabağının içinden 1 tane fasulye aldım, masanın üzerine koydum.” der ve bunu tüm öğrencilerin görmesini sağlar. Öğrencilere “Siz de önünüzdeki tabaklardan 1 tane fasulye alın ve masanın üzerine koyun.” der. Doğru tepkiler pekiştirilir ve Betül’ün tepkisi doğru ise “Aferin, Betül söylediğimi hemen yaptı ve tabağından 1 tane fasulye aldı.” diyerek pekiştirir. Betül’ün tepkisi yanlış ise öğretmen onun karşısına geçer ve sunu yapar. Betül’e tekrar sorarak doğru tepkisini pekiştirir, eğer yanlış tepki gelirse öğretmen doğru tepki alana kadar sunuyu tekrarlar. Sonra öğretmen öğrencilerin önündeki fasulye tabaklarını kaldırır ve yerine ataçların bulunduğu tabakları koyar. Ataçlarla da aynı şekilde çalışma yapılır, ataçlar kaldırılır ve yerine boncuklar konur. Aynı çalışma boncuklarla da yapılarak “yap-yap” basamağının işlenişi tamamlanır.
Öğretmen daha sonra her öğrencinin önüne çalışacağı lego kartlarını koyar ve onlara “Hepiniz önünüzdeki kartları alın ve masaya dizin.” der. Öğretmen doğru bir şekilde kartları masaya dizen öğrencileri pekiştirir. Sonra öğrencilere “Ben önümdeki tabağımın içinden 1 tane lego aldım ve masanın üzerine koydum. Hadi sizler de önünüzdeki kartlara bakın ve 1 tane lego resmi olan kartı gösterin.” der. İlk olarak performansı “+” olan Barış’ın göstermesini ister ve onun doğru tepkisini pekiştirir. Diğer öğrencilerden de resim kartlarından 1 tane lego resmi olan kartı göstermelerini ister ve doğru tepkilerini pekiştirir. Eğer öğrencilerden yanlış tepki veren olursa karşılarına geçer ve sunu yapar. Sunu sonunda 1 tane lego resmi olan kartı gösteren öğrencilerin doğru tepkilerini pekiştirir. Eğer yine yanlış tepki gelirse öğretmen sunu ile birlikte yukarıdaki işlemleri tekrarlar. Sonra öğretmen öğrencilerin önündeki lego resim kartlarını kaldırır ve yerine fasulye resim kartlarını koyar, öğrencilere “Hepiniz önünüzdeki kartları alın ve masaya dizin.” der. Öğrencilerin doğru tepkilerini pekiştirir. Öğretmen öğrencilere “Ben önümdeki fasulye tabağından 1 tane fasulye aldım ve masaya koydum. Siz de önünüzdeki kartlara bakın ve bir tane fasulye resmi olan kartı gösterin.” der. Yine ilk olarak performansı “+” olan Barış’ın göstermesini ister ve onun doğru tepkisini pekiştirir. Öğretmen diğer öğrencilere de sorar ve onların doğru tepkilerini pekiştirir. Eğer öğrencilerden yanlış tepki veren olursa onun karşısına geçer ve sunu yapar, tekrar soru sorarak doğru tepki verdiğinde pekiştirir. Eğer yine yanlış tepki gelirse öğretmen sunu ve birlikte yukarıdaki işlemleri tekrarlar.
Daha sonra öğretmen öğrencilerin önündeki fasulye resim kartlarını kaldırır ve yerine ataç resim kartlarını koyar. Ataç resim kartlarıyla da aynı çalışma yapıldıktan sonra bu çalışma boncuk resim kartıyla da tekrarlanarak “yap-göster” basamağının işlenişi tamamlanır.
Öğretmen öğrencilere “Aferin çocuklar, şimdi beni çok iyi dinleyin ve dikkatlice izleyin.” diyerek masanın üzerindeki lego tabağından 1 tane lego alır ve öğrencilere “Bakın ben önümdeki tabaktan 1 tane lego aldım.” diyerek legoyu masanın üzerine koyar. Öğrencilere “Evet çocuklar, ben kaç tane lego aldım? Kim söyleyecek?” diyerek soru yöneltir. Öğrencilerden gelen doğru yanıtları pekiştirir. Yanlış yanıt veren öğrencilere öğretmen tekrar sunu yapar ve aynı soruyu yeniden yöneltir. Öğrencilerin doğru yanıtlarını pekiştirir. Eğer yine yanlış yanıt gelirse sunuyla birlikte yukarıdaki işlemleri tekrarlar.
Daha sonra öğretmen önündeki lego tabağını kaldırır ve yerine fasulye tabağını koyar. Öğrencilere “Beni dikkatlice izleyin ve dinleyin.” diyerek önündeki fasulye tabağının içinden 1 tane fasulye alır ve öğrencilere “Bakın ben 1 tane fasulye aldım.” diyerek fasulyeyi masanın üzerine koyar. Öğrencilere “Evet çocuklar ben kaç tane fasulye aldım? Kim söyleyecek?” diyerek soru yöneltir. Öğrencilerden gelen doğru yanıtları pekiştirir. Yanlış yanıt veren öğrencilere tekrar sunu yapar ve aynı soruyu yeniden sorar. Öğrencilerin doğru yanıtlarını pekiştirir. Yanlış yanıt gelirse sunuyla birlikte yukarıdaki işlemleri tekrarlar.
Öğretmen sonra önündeki fasulye tabağını kaldırarak ataçların bulunduğu tabağı masanın üzerine koyar ve ataçlarla da aynı çalışmayı yapar. Daha sonra ataçları kaldırır ve boncukların bulunduğu tabağı koyar. Aynı çalışma boncuklarla da yapılarak “yap-söyle” basamağının işlenişi tamamlanır.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME:
Örnek Ölçme Soruları
1. Ben kendi önümdeki .......lardan 1 tane aldım. Sen de önündeki ......lardan 1 tane al.
a. Jeton-jeton
b. Kalem-kalem
c. Kibrit çöpü-kibrit çöpü
ç. Nohut-nohut
2. Ben kendi önündeki ..........lardan 1 tane aldım. Sen de kendi önündeki kartlar
arasından 1 tane nesnenin olduğu resim kartını göster.
a. Jeton-jeton resmi
b. Kalem-kalem resmi
c. Kibrit çöpü-kibrit çöpü resmi
ç. Nohut-nohut resmi
3. Kaç tane .................aldım ? Söyle.
a. Jeton
b. Kalem
c. Kibrit çöpü
ç. Nohut
Değerlendirme
Öğretmen değerlendirme için dört farklı araç seti hazırlayarak, soruları Betül, Barış, Elif ve Gizem’e sorar. Öğrencilerin doğru tepkilerini pekiştirir. Öğrenci yanlış tepki verdiğinde aynı araç setiyle tekrar sunum yapar. Doğru tepki alındıktan sonra diğer araç setiyle değerlendirmeye devam eder. Öğrenci dört araç setiyle, sorulara üst üste üç kez doğru tepki verdiğinde öğretimi tamamlar. Öğretmen değerlendirme sonuçlarına göre öğrencilerin başarıları hakkında sonuca ulaşır.
Basamaklandırılmış yöntemde; öğretim sırasında öğrenci performansı,istenilen düzeyde gerçekleştiğinde değerlendirmeye yer vermemek olanaklıdır. Değerlendirme her basamaktan veya basamakta yer alan her bir davranıştan ya da tüm basamaklar işlendikten sonra yapılmalıdır. Değerlendirme sırasında, öğrenciler çok sayıda yanlış tepki verir ve öğretim tekrarlanırsa değerlendirme araç setlerinden sonra, öğretimde kullanılan araç setleri ile değerlendirmeye devam edilmelidir.
alıntı
BİLDİRİM ÖLÇÜT SORULAR
1. Öğretmen, önündeki nesne kümesi içinden 1 tane nesne aldığında, öğrenci önündeki nesne kümesi içinden 1 tane nesne alır ¾ 1. Ben kendi önümdeki ..... lardan 1 tane aldım. Sen de önündeki ..... lardan 1 tane al.
a. Lego-lego + - + +
b. Fasulye-fasulye - - + -
c. Ataç-ataç + - - +
ç. Boncuk-boncuk + + + +
1.1.1 Sonuç + - + +
2. Öğretmen önündeki nesne kümesi içinden 1 tane nesne aldığında, öğrenci önündeki nesne resim kartları içinden 1 tane nesnenin olduğu resim kartını gösterir. ¾ 2. Ben kendi önümdeki ......lardan 1 tane aldım. Sen de kendi önündeki kartlar arasından 1 tane nesnenin olduğu resim kartını al.
a. Lego-lego resmi + - + +
b. Fasulye-fasulye resmi - - - -
c. Boncuk-boncuk resmi + + - -
ç. Ataç-ataç resmi + - - +
Sonuç + - - -
3. Öğretmen önündeki nesne kümesi içinden 1 tane nesne aldığında öğrenci, alınan nesnenin 1 tane olduğunu söyler. ¾ 3. Kaç tane aldım? Söyle.
a. Lego + + + +
b. Fasulye - + - -
c. Ataç + - - +
ç. Boncuk - - - -
1.1.2 Sonuç - - - -
Dersin Adı : Matematik
Ünitenin Adı : Rakamlar
Konunun Adı : Doğal Sayılar
Süre : 40+40 dakika
Yöntem ve Teknikler: Basamaklandırılmış yöntem
Öğretim Materyalleri:
Öğretimde Kullanılacak Materyaller
Birinci davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Lego, lego
İkinci araç seti :Fasulye ,fasulye
Üçüncü araç seti :Ataç, ataç
Dördüncü araç seti :Boncuk, boncuk
İkinci davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Lego, lego resmi
İkinci araç seti :Fasulye ,fasulye resmi
Üçüncü araç seti :Ataç, ataç resmi
Dördüncü araç seti :Boncuk, boncuk resmi
Üçüncü davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Lego
İkinci araç seti :Fasulye
Üçüncü araç seti :Ataç
Dördüncü araç seti :Boncuk
Değerlendirmede Kullanılacak Materyaller
Birinci davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Jeton ,jeton
İkinci araç seti :Kalem, kalem
Üçüncü araç seti :Kibrit çöpü, kibrit çöpü
Dördüncü araç seti :Nohut, nohut
İkinci davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Jeton ,jeton resmi
İkinci araç seti :Kalem, kalem resmi
Üçüncü araç seti :Kibrit çöpü, kibrit çöpü resmi
Dördüncü araç seti :Nohut, nohut resmi
Üçüncü davranışın öğretiminde kullanılacak araç seti
Birinci araç seti :Jeton
İkinci araç seti :Kalem
Üçüncü araç seti :Kibrit çöpü
Dördüncü araç seti :Nohut
Amaç : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, ve 10 doğal sayılarını kavrar.
Davranışlar:
2. 1(2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10) tane nesnesi olan küme gösterildiğinde nesne sayısının
1(2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10) tane olduğunu söyler.
3. Farklı sayıda nesnelerden oluşan kümeleri ifade eden resim kartları arasından
1(2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10) tane nesnesi olanı gösterir.
5. Söylendiğinde nesne kümesi içinden 1(2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10) nesne alır.
Performans kayıt tablosu dikkate alınarak davranışlar ad belirtilerek yeniden yazılır.
( Öğretme ve öğrenme etkinlikleri, basamaklandırılmış yönteme göre düzenlendiği için, davranışlar bu yöntemin gerektirdiği şekilde yazılmıştır.)
1. Betül, nesne kümesi içinden söylenerek 1 tane nesne alındığında önündeki
nesne kümesi içinden 1 tane nesne alır.
2. Betül, Elif, Gizem; nesne kümesi içindeki söylenerek 1 tane nesne alındığında
önündeki nesne resim kartları içinden 1 nesnenin olduğu resim kartını gösterir.
3. Barış, Betül, Elif, Gizem; nesne kümesi içinden 1 tane nesne alındığından, alınan
nesnenin 1 tane olduğunu söyler.
ÖĞRENME VE ÖĞRETME ETKİNLİKLERİ
Öğretmen öğrencilere “Bugün sizlerle 1 taneyi çalışacağız Şimdi hepinizin önünüzdeki araçlara bakmanızı istiyorum.” diyerek derse giriş yapar.
Öğretmen öğrencilere “Herkes önündeki lego tabağını alsın ve beni dinlesin.” der. Lego tabağını önüne alan öğrencilerin bu davranışları pekiştirilir.
Daha sonra öğretmen “Bakın benim de lego tabağım var. Şimdi ben lego tabağımın içinden 1 tane lego aldım, masanın üstüne koydum.” der ve bunu tüm öğrencilerin görmesini sağlar. Öğrencilere “Siz de önünüzdeki tabaklardan 1 tane lego alın ve masaya koyun.” der. Performansı “+” olan Barış, Elif ve Gizem’in doğru tepkilerini pekiştirir ve Betül’ün, arkadaşlarının önlerinde duran 1 tane legoya bakmasını söyler. Daha sonra öğretmen Betül’e “Şimdi sen de önündeki tabaktan 1 tane lego al.” diyerek Betül’ün doğru tepkisini pekiştirir, doğru tepki göstermezse onun karşısına geçer ve sunu yapar. Betül’den tekrar lego tabağından 1 tane lego almasını ister. Betül yine yanlış tepki verirse doğru tepki verene kadar sunuyu tekrarlar. Öğretmen daha sonra öğrencilerin önündeki lego tabaklarını kaldırır ve yerine fasulye tabaklarını koyar. Öğrencilere “Bakın ben önümdeki fasulye tabağının içinden 1 tane fasulye aldım, masanın üzerine koydum.” der ve bunu tüm öğrencilerin görmesini sağlar. Öğrencilere “Siz de önünüzdeki tabaklardan 1 tane fasulye alın ve masanın üzerine koyun.” der. Doğru tepkiler pekiştirilir ve Betül’ün tepkisi doğru ise “Aferin, Betül söylediğimi hemen yaptı ve tabağından 1 tane fasulye aldı.” diyerek pekiştirir. Betül’ün tepkisi yanlış ise öğretmen onun karşısına geçer ve sunu yapar. Betül’e tekrar sorarak doğru tepkisini pekiştirir, eğer yanlış tepki gelirse öğretmen doğru tepki alana kadar sunuyu tekrarlar. Sonra öğretmen öğrencilerin önündeki fasulye tabaklarını kaldırır ve yerine ataçların bulunduğu tabakları koyar. Ataçlarla da aynı şekilde çalışma yapılır, ataçlar kaldırılır ve yerine boncuklar konur. Aynı çalışma boncuklarla da yapılarak “yap-yap” basamağının işlenişi tamamlanır.
Öğretmen daha sonra her öğrencinin önüne çalışacağı lego kartlarını koyar ve onlara “Hepiniz önünüzdeki kartları alın ve masaya dizin.” der. Öğretmen doğru bir şekilde kartları masaya dizen öğrencileri pekiştirir. Sonra öğrencilere “Ben önümdeki tabağımın içinden 1 tane lego aldım ve masanın üzerine koydum. Hadi sizler de önünüzdeki kartlara bakın ve 1 tane lego resmi olan kartı gösterin.” der. İlk olarak performansı “+” olan Barış’ın göstermesini ister ve onun doğru tepkisini pekiştirir. Diğer öğrencilerden de resim kartlarından 1 tane lego resmi olan kartı göstermelerini ister ve doğru tepkilerini pekiştirir. Eğer öğrencilerden yanlış tepki veren olursa karşılarına geçer ve sunu yapar. Sunu sonunda 1 tane lego resmi olan kartı gösteren öğrencilerin doğru tepkilerini pekiştirir. Eğer yine yanlış tepki gelirse öğretmen sunu ile birlikte yukarıdaki işlemleri tekrarlar. Sonra öğretmen öğrencilerin önündeki lego resim kartlarını kaldırır ve yerine fasulye resim kartlarını koyar, öğrencilere “Hepiniz önünüzdeki kartları alın ve masaya dizin.” der. Öğrencilerin doğru tepkilerini pekiştirir. Öğretmen öğrencilere “Ben önümdeki fasulye tabağından 1 tane fasulye aldım ve masaya koydum. Siz de önünüzdeki kartlara bakın ve bir tane fasulye resmi olan kartı gösterin.” der. Yine ilk olarak performansı “+” olan Barış’ın göstermesini ister ve onun doğru tepkisini pekiştirir. Öğretmen diğer öğrencilere de sorar ve onların doğru tepkilerini pekiştirir. Eğer öğrencilerden yanlış tepki veren olursa onun karşısına geçer ve sunu yapar, tekrar soru sorarak doğru tepki verdiğinde pekiştirir. Eğer yine yanlış tepki gelirse öğretmen sunu ve birlikte yukarıdaki işlemleri tekrarlar.
Daha sonra öğretmen öğrencilerin önündeki fasulye resim kartlarını kaldırır ve yerine ataç resim kartlarını koyar. Ataç resim kartlarıyla da aynı çalışma yapıldıktan sonra bu çalışma boncuk resim kartıyla da tekrarlanarak “yap-göster” basamağının işlenişi tamamlanır.
Öğretmen öğrencilere “Aferin çocuklar, şimdi beni çok iyi dinleyin ve dikkatlice izleyin.” diyerek masanın üzerindeki lego tabağından 1 tane lego alır ve öğrencilere “Bakın ben önümdeki tabaktan 1 tane lego aldım.” diyerek legoyu masanın üzerine koyar. Öğrencilere “Evet çocuklar, ben kaç tane lego aldım? Kim söyleyecek?” diyerek soru yöneltir. Öğrencilerden gelen doğru yanıtları pekiştirir. Yanlış yanıt veren öğrencilere öğretmen tekrar sunu yapar ve aynı soruyu yeniden yöneltir. Öğrencilerin doğru yanıtlarını pekiştirir. Eğer yine yanlış yanıt gelirse sunuyla birlikte yukarıdaki işlemleri tekrarlar.
Daha sonra öğretmen önündeki lego tabağını kaldırır ve yerine fasulye tabağını koyar. Öğrencilere “Beni dikkatlice izleyin ve dinleyin.” diyerek önündeki fasulye tabağının içinden 1 tane fasulye alır ve öğrencilere “Bakın ben 1 tane fasulye aldım.” diyerek fasulyeyi masanın üzerine koyar. Öğrencilere “Evet çocuklar ben kaç tane fasulye aldım? Kim söyleyecek?” diyerek soru yöneltir. Öğrencilerden gelen doğru yanıtları pekiştirir. Yanlış yanıt veren öğrencilere tekrar sunu yapar ve aynı soruyu yeniden sorar. Öğrencilerin doğru yanıtlarını pekiştirir. Yanlış yanıt gelirse sunuyla birlikte yukarıdaki işlemleri tekrarlar.
Öğretmen sonra önündeki fasulye tabağını kaldırarak ataçların bulunduğu tabağı masanın üzerine koyar ve ataçlarla da aynı çalışmayı yapar. Daha sonra ataçları kaldırır ve boncukların bulunduğu tabağı koyar. Aynı çalışma boncuklarla da yapılarak “yap-söyle” basamağının işlenişi tamamlanır.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME:
Örnek Ölçme Soruları
1. Ben kendi önümdeki .......lardan 1 tane aldım. Sen de önündeki ......lardan 1 tane al.
a. Jeton-jeton
b. Kalem-kalem
c. Kibrit çöpü-kibrit çöpü
ç. Nohut-nohut
2. Ben kendi önündeki ..........lardan 1 tane aldım. Sen de kendi önündeki kartlar
arasından 1 tane nesnenin olduğu resim kartını göster.
a. Jeton-jeton resmi
b. Kalem-kalem resmi
c. Kibrit çöpü-kibrit çöpü resmi
ç. Nohut-nohut resmi
3. Kaç tane .................aldım ? Söyle.
a. Jeton
b. Kalem
c. Kibrit çöpü
ç. Nohut
Değerlendirme
Öğretmen değerlendirme için dört farklı araç seti hazırlayarak, soruları Betül, Barış, Elif ve Gizem’e sorar. Öğrencilerin doğru tepkilerini pekiştirir. Öğrenci yanlış tepki verdiğinde aynı araç setiyle tekrar sunum yapar. Doğru tepki alındıktan sonra diğer araç setiyle değerlendirmeye devam eder. Öğrenci dört araç setiyle, sorulara üst üste üç kez doğru tepki verdiğinde öğretimi tamamlar. Öğretmen değerlendirme sonuçlarına göre öğrencilerin başarıları hakkında sonuca ulaşır.
Basamaklandırılmış yöntemde; öğretim sırasında öğrenci performansı,istenilen düzeyde gerçekleştiğinde değerlendirmeye yer vermemek olanaklıdır. Değerlendirme her basamaktan veya basamakta yer alan her bir davranıştan ya da tüm basamaklar işlendikten sonra yapılmalıdır. Değerlendirme sırasında, öğrenciler çok sayıda yanlış tepki verir ve öğretim tekrarlanırsa değerlendirme araç setlerinden sonra, öğretimde kullanılan araç setleri ile değerlendirmeye devam edilmelidir.
alıntı