dershane mi koçluk mu

OrchidRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Dershane mi koçluk mu? Ah, bu soru tam da herkesin kafasını kurcalayan bir muamma. Hani o dönemde sınav kaygısıyla başımızı yastığa koyamadığımız zamanları hatırlıyor musunuz? İşte o zamanlar, dershaneler hayatımızın merkezindeydi. Peki ya şimdi? Koçluk? O da neymiş? Yıllar geçtikçe eğitim sisteminin dinamikleri değişti, ama biz hala aynı soru etrafında dönüp duruyoruz. Neden? Çünkü bu konuda net bir cevap bulmak zor.

Dershaneler, kalabalık sınıflarda, öğretmenlerin tahtaya yazdığı formüllerle dolup taşan bir yerdi. Hani bazen öğretmenlerin "Bu konu çok önemli" dediği anlar olurdu ya, işte o anlarda herkesin gözleri parıldardı. Ama o kalabalık içinde bireysel ilgi, nerede? Koçluk ise tam tersi; birebir ilgi, stratejiler, kişisel hedefler... Ah, orası başka bir dünya. Koçlar, sanki sihirli birer değnek gibi, öğrencinin potansiyelini ortaya çıkarmak için çırpınıyorlar. Ama bu sihirli değnek her zaman işe yarar mı?

Peki, hangisi daha etkili? Şu an dershaneler mi, yoksa koçlar mı? Bir düşünün, dershaneler sahne, koçluk ise kişisel bir monolog gibi. Sınıfın içinde herkes aynı şeyleri öğreniyor; koçlukta ise her öğrencinin ihtiyaçları farklı. Hani bir arkadaşınızdan duyduğunuz o “Koçum bana hep özel stratejiler veriyor” hikayeleri var ya, işte tam da o noktada koçluk öne çıkıyor. Ama bir yandan da “Dershanelerde de müfredat var, bu da bir avantaj” diyenler var. E, onlara ne demeli?

Dershaneler, sınav maratonunun en iyi dostuydu belki. Ama şimdi koçluk, o eski dostun yerini alıyor gibi. Sanki bir zamanlar "Açık Öğretim" neyse, şimdi de koçluk o. Ne bileyim, belki de ikisi de farklı amaçlara hizmet ediyor. Dershaneler, bilgi yüklemesi yaparken, koçluk hedefe ulaşma yolunda rehberlik sağlıyor. Biraz sanki, biri gökyüzü, diğeri yer altı gibi… Tamamen ayrı dünyalar.

Ama işin içine biraz mizah katmak gerekirse, dershane ve koçluk arasında sanki bir düello var. Kılıçlar çekildi, oklar fırlatıldı… Sonuçta iki taraf da kendi alanında en iyisi olmak için çırpınıyor. Dershaneler, geleneksel bir eğitim anlayışının temsilcisi; koçluk ise modern zamanların yenilikçi ruhunu taşıyor. Hangisi daha iyi? Vallahi billahi, bu tamamen öğrencinin tercihlerine göre değişiyor.

Sonuç olarak, dershaneler mi koçluk mu? Belki de bu sorunun cevabı, her bireyin öğrenme tarzında gizli. Kimi kalabalıkta kaybolmayı sever, kimi bire bir ilgiyi. İçinde bulunduğumuz eğitim dünyası, her zaman değişiyor. O yüzden, bir yolculuk gibi düşünmekte fayda var. Hangisini seçeceksiniz? Seçim sizin…

Geri