LGS İngilizce fiil zamanları karıştırmamak için ne yapılır?

Serdar Hoca

Kayıtlı Kullanıcı
Fiil zamanlarını karıştırmamak, özellikle LGS gibi önemli bir sınavda, büyük bir avantaj sağlayabilir. Günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız bu zamanlar, aslında düşünce yapımızı nasıl ifade ettiğimizle de doğrudan bağlantılı. Mesela geçmişte yaşadığımız bir olayı anlatırken hangi zamanı kullanmalıyız? Bu sorunun cevabı, dilimizi ne kadar iyi kavradığımızla ilişkili.

Öğrenme sürecinin ilk adımlarından biri, fiil zamanlarını anlamak ve içselleştirmektir. Bunu yaparken, her bir zamanın kendine has bir karakteri olduğunu unutmamak lazım. Present Simple, şu anki durumu anlatırken, Present Continuous ise o an gerçekleşen bir eylemi ifade eder. Yani, "Ben kitap okurum" ile "Ben şu an kitap okuyorum" arasında ince bir fark var.

Sürekli pratik yapmak, bu zamanların doğru kullanımını pekiştirmek için oldukça etkili bir yöntem. Özellikle sınav hazırlık sürecinde, bol bol alıştırma yapmak şart. Örnek cümleler kurmak, farklı zamanlarda fiillerle denemeler yapmak, öğrendiklerinizi kalıcı hale getirebilir. Ama bazen de bir şeyleri yaparken kendimizi kaybedip, tamamen farklı bir yöne gidebiliyoruz...

Özellikle geçmiş zaman kullanımı, öğrencilerin en sık zorlandığı konulardan biri. Past Simple ile Past Continuous arasındaki farkı anlamak, bazen karmaşık gelebilir. Geçmişte bir olayın ne zaman gerçekleştiğini anlatırken, "Ben dün sinemaya gittim" şeklinde kullanmalıyken, "Ben sinemada film izlerken telefonum çaldı" dediğimizde, durum biraz daha farklı. Bu ayrımı yaparken, cümlelerin akışını zihninizde canlandırmak oldukça faydalı olabilir.

Bir diğer önemli nokta, hangi zamanın hangi durumlarda kullanıldığını bilmek. Mesela, gelecek zaman hakkında konuşurken, "Ben yarın sinemaya gideceğim" derken, o günün planını net bir şekilde ifade etmiş oluyoruz. Ancak "Ben yarın sinemaya gidiyordum" dediğinizde, durum tamamen değişiyor. Yani, bu zaman farkını görmeden geçmek gerçekten zor...

Filmlerde, kitaplarda ya da günlük hayatta sıkça karşılaştığımız cümle yapılarını incelemek de bu konuda çok işe yarar. Farklı bağlamlarda kullanılan fiil zamanlarını gözlemlemek, öğrenme sürecinizi hızlandırabilir. Ayrıca, bu tür örneklerle karşılaştıkça, zamanları aklınızda daha iyi yer edebilir.

Son olarak, bu zamanları öğrenmek sadece sınav için değil, dilinizi geliştirmek için de önemli bir adım. Dil, insanların kendilerini ifade etme biçimi ve ne kadar iyi anladığımız, iletişimimizi doğrudan etkiliyor. Yani, LGS'ye hazırlık sürecinde bu konuya gereken önemi vermek, sadece sınav için değil, hayat boyu faydalı olacaktır...

Geri