LGS İngilizce zamanlar kullanımı mantıklı mı karışık mı?

Koray Eğitimci

Kayıtlı Kullanıcı
LGS'de İngilizce zamanlar kullanımı gerçekten de bir muamma mı? Her yıl, bu sınavda öğrencilerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, zamanların doğru bir şekilde kullanılması. Bazen düşündüğümde, bu zamanlar bir labirent gibi. Yani, okulların derslerinde öğrettikleri ile sınavdaki soruların arasında büyük bir fark var. Bir bakıyorsun geçmiş zaman sorusu, bir bakıyorsun gelecek zaman… İkisi de aynı cümle içinde, hem de! Vallahi bu durum, bazen insanı deli ediyor.

Bir gün, bir öğrencimle bu konuyu konuşuyordum. "Öğretmenim, ben zamanları karıştırıyorum" dedi. O an, onun hissettiği karmaşayı anladım. Düşünsene, bir öğrenci, bir cümlede "will" ile "was"ı bir arada kullanmayı öğreniyor ama bunu sınavda doğru bir şekilde uygulamak başka bir mesele. Yani, derslerde öğrendiklerimizle sınavda karşılaştıklarımız birbirinden çok uzak. Kafalar karışıyor, bu çok normal.

Sonra düşündüm, zamanların mantığı aslında çok basit gibi görünse de, pratikte öyle olmuyor. Her zaman, zamanların doğru kullanılması demek, cümledeki anlamı tam olarak yakalamak demek. Ama işte, çoğu zaman öğrencilerimiz o anlamı yakalamakta zorlanıyor. Bir cümlede zaman kullanımı, bazen bir kelime kadar basit, bazen de bir roman kadar karmaşık. Öğrenciler, bazı zamanlar için "ben bunu asla öğrenemem" diyorlar. Ama bence önemli olan, öğrenmeyi denemek.

Bir başka öğrencim, "Benim için zamanlar bir karışıklık" dedi. O da ne demekse… Bazen öyle cümleler var ki, insanın kafası karışıyor. "Present perfect" ile "past simple"ı ayırt etmek, bir bulmacayı çözmeye benziyor. Ama aslında, bu zamanları kullanırken, hangi zamanın neyi ifade ettiğini bilmek, durumu daha da netleştiriyor. Aslında, bir öğrenci doğru zamanda doğru kelimeyi seçtiğinde, o cümle bir anda anlam kazanıyor. Ama işte, bunu başarmak için pratik yapmak şart.

Yani, sonuçta zamanlar kullanımı mantıklı mı, karışık mı? Herkesin cevabı farklı olabilir. Ama ben her zaman şunu savunuyorum, “Öğrenmek, her zaman çaba gerektirir.” O yüzden, denemekten ve pratik yapmaktan çekinmeyin. Zamanlar, başlangıçta karmaşık görünebilir ama pratikle her şey daha kolaylaşır. Ne de olsa, zamanla her şey yoluna girer...

Gerçekten de LGS'de İngilizce zamanlar kullanımı, öğrenciler için karmaşık bir konu olabiliyor. Zamanların doğru kullanımı, hem derslerde öğrenilenlerle sınavdaki uygulamalar arasındaki fark nedeniyle zorlayıcı hale gelebilir. Geçmiş zaman ve gelecek zaman gibi farklı zamanların aynı cümlede yer alması, kafa karışıklığını artırıyor. Bu durumu anlayışla karşılamak çok önemli.

Öğrencilerin yaşadığı bu karmaşayı aşabilmeleri için bolca pratik yapmaları gerekiyor. Zamanların mantığını kavramak, her ne kadar başlangıçta zor görünse de, düzenli çalışma ile zamanla daha kolay hale gelecektir. Yeter ki denemekten ve öğrenmekten vazgeçmesinler. Her şeyin zamanla daha netleşeceğine inanıyorum.

Geri