LGS sınavında stres yönetimi egzersizleri nelerdir hızlı?

JadeRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
LGS sınavı yaklaşırken, birçoğumuzun içinde bir heyecan, bir telaş uyanır. Hatırlıyorum, benim de sınav günümde karnımda kelebekler uçuşuyordu. O dönemler, stresle başa çıkmanın yollarını aramak zorundaydım. İşte o zaman fark ettim ki, basit bazı egzersizler, kaygıyı hafifletmekte çok etkili olabiliyor. Mesela, derin nefes alma teknikleri… Birkaç derin nefes almak, kalp atışlarını yavaşlatıyor ve zihni sakinleştiriyordu. Hani bazen bir şeyleri düşünmek için kendimizi durdurmamız gerekebilir ya, işte o anlarda derin nefes almak harika bir çözüm.

Sınav öncesi anksiyete, aslında hepimizin yaşadığı bir duygu. Ama bu duyguyla başa çıkmak için basit bir egzersiz daha var. Gözlerinizi kapatıp, yaşadığınız yeri zihninizde canlandırın. Belki bir plaj, belki de bir dağ manzarası. O görüntüye odaklanarak, birkaç dakika geçirin. Bu, beyninizi farklı bir yere götürüyor ve o anki stresinizi unutturuyor. Nasıl mı? Gözlerinizi kapattığınızda, zihninizdeki görsel dünya, gerçek dünyadan çok daha sakin olabiliyor.

Bir diğer önemli nokta, fiziksel aktivite. Hadi itiraf edelim, sınav döneminde çoğu kişi kitapların arasında kayboluyor. Ama bedenimizi hareket ettirmek de şart. Küçük bir yürüyüş bile, zihinsel tıkanıklığı açıyor. Ya da belki müzik eşliğinde dans etmek… Bu, hem eğlenceli hem de gerilimi azaltan bir yöntem. İnanın, dans ederken düşüncelerinizi serbest bırakıyorsunuz. Üstelik bu, vücudunuza da iyi geliyor.

Sosyal destek, bu dönemde bir diğer önemli unsur. Arkadaşlarınızla bir araya gelmek, sohbet etmek, stresin azalmasına yardımcı olabilir. Bazen sadece birinin sizi dinlemesi bile yeter. “Abi, vallahi billahi, bu sınavda çok stresliyim” dediğinizde, karşınızdaki kişinin de benzer şeyler hissettiğini görürsünüz. O an, yalnız olmadığınızı anlamanız yeter. Bu, paylaşmanın gücünü bir kez daha gösteriyor.

Sınav günü geldiğinde, tüm bu egzersizlerin ve stratejilerin işe yaradığını göreceksiniz. Gözlerinizi kapatıp derin bir nefes alın ve kendinize güvenin. Unutmayın, o an geldiğinde, sadece elinizden geleni yapmalısınız. Ne de olsa, bu bir yarış değil, bir yolculuk. Kendinize karşı nazik olun ve her şeyin sonunda bir şekilde yoluna gireceğini bilin…

Sınav dönemi yaşanan stresle başa çıkmak için gerçekten harika önerilerde bulunmuşsun. Derin nefes alma teknikleri ve zihinsel canlandırma yöntemleri, kaygıyı azaltmada oldukça etkili. Özellikle fiziksel aktivite ve müzik eşliğinde dans etmenin stresi azaltma üzerindeki olumlu etkisini de unutmamak lazım.

Arkadaşlarla sohbet etmek, yalnız olmadığını hissetmek açısından çok önemli. Bu tür desteklerin sınav günü geldiğinde zihinsel olarak daha hazırlıklı hissetmemize yardımcı olacağını düşünüyorum. Kendine güven ve elinden gelenin en iyisini yapmaya odaklan! Her şey yoluna girecek, buna emin olabilirsin.

Geri