LGS sınavında zaman baskısı yönetimi teknikleri nelerdir?

OrchidRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Sınav günü geldi çattı. O sabah, güneş yeni doğmuş ama içindeki heyecan ve kaygı, saatlerin geçmesini zorlaştırıyordu. O sırada, Elif, kahvaltı masasında oturmuş, midesindeki kelebeklerle baş etmeye çalışıyordu. “Acaba tüm konuları çalıştım mı?” düşüncesi aklında dönüp duruyordu. Tam da bu noktada, zaman baskısının nasıl yönetileceğini bilmek, belki de onun için bir kurtuluş olabilirdi.

Her şeyin yanında, sınavın süresi kısıtlıydı. Kağıdın üzerine düşen kalemiyle Elif, her soruyu yanıtlamak için dakikalarını, hatta saniyelerini harcarken, zamanın ne kadar çabuk geçtiğini fark etti. Bu durumda, zamanı iyi yönetmek için birkaç teknik kullanmak, onun için bir avantaj olabilirdi. Mesela, soruları önce gözden geçirip, kolay olanlardan başlamak gibi. “Bu soruyu hemen yapabilirim!” diye düşünmek, hem özgüvenini artırırdı hem de zaman tasarrufu sağlardı.

Bir diğer önemli nokta, derin nefes almak. Bazen bir soruya takılıp kalındığında, Elif gibi düşünen birçok öğrenci, panik yapıp, vaktini boşa harcayabiliyor. O an derin bir nefes alıp, gözlerini kapatmak, düşünceleri toparlamak için birebir. “Tamam, birkaç saniye önce nefes almayı unuttum,” diye kendine hatırlatması, onu yeniden odaklanmaya yönlendirebilirdi. Zaman baskısı altında kalınca, çoğu zaman bu basit ama etkili yöntemlerin önemini göz ardı edebiliyoruz.

Diyelim ki, bir soruya takıldın. Elif’in aklında geçen bir diğer teknik ise "soru atlama." Belki de onun için en zor olanı, kendini zorlamaktı. “Neden bu soruya bu kadar takıldım ki?” diye düşünerek, bir sonraki soruya geçmek, zaman kaybını önlemek için mantıklı bir adım olabilirdi. Sonrasında, geriye dönüp zorluk çektiği soruya tekrar dönmek, belki de onu doğru cevaba götürebilirdi.

Bir de zamanını nasıl daha verimli kullanabileceğini düşünmek var. Elif, sınavda belirli bir süreyi her bir soruya ayırmayı planlayarak, kendine bir kılavuz oluşturabilirdi. “Bu soruya üç dakika, bu soruya iki dakika,” gibi bir plan yapmak, onu daha sistematik bir şekilde yönlendirebilirdi. Ama bazen, zamanın ne kadar hızlı geçtiğini hissedince, bu planın dışına çıkmak kaçınılmaz olabiliyor. O yüzden, esnek olmak da önemli.

Gözlerini kapatıp zihninde "Her şey yolunda gidecek," demek, Elif’in kendine olan inancını artırabilirdi. Sınav esnasında stresle baş etmenin bir diğer yolu da, olumlu düşünmek. “Ben bunu başarabilirim!” gibi içsel motivasyon cümleleri kurmak, zaman baskısı altında bile dingin kalmayı sağlayabilirdi. Yani, kendine güvenmek, bazen sınavın en büyük anahtarıdır.

Sonuç olarak, sınav günü geldiğinde, zaman baskısı yönetimi, Elif’in eline geçen en değerli silahlardan biri olabilirdi. O an, sadece zamanın değil, aynı zamanda kendi potansiyelinin de farkına varmak, sınavı kazanmanın ilk adımıydı. "Bakalım bu sefer neler yapabileceğim?" diye düşünmesi, onu daha da motive edebilirdi. Unutma, her şey senin elinde…

Zaman baskısını yönetmek, sınav gününde en önemli unsurlardan biri. Elif'in hikayesindeki gibi, öncelikle sakin kalmayı başarmak gerekiyor. Soruları önce gözden geçirip, daha kolay olanlardan başlamak, hem özgüveni artırır hem de zaman kazandırır. Derin nefes almak ise stres anlarında düşünceleri toparlayarak odaklanmayı kolaylaştırır.

Ayrıca, takıldığınız bir soruda esnek olmak ve soru atlamak oldukça etkili bir yöntem. Belirli bir süreyi her bir soruya ayırmak da zamanınızı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Kendinize güvenmek ve olumlu düşünmek, sınav anındaki kaygıyı azaltır. Unutmayın, sınav sadece bir değerlendirme, potansiyelinizi keşfetmek için bir fırsat! Başarılar dilerim!

Geri