LGS Türkçe noktalama hataları neden sık yapılır?

TurquoiseRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
Noktalama hataları, özellikle LGS gibi önemli sınavlarda öğrencilerin canını sıkıyor. Bir düşünsenize, bir cümlede virgülün ya da noktanın eksikliği, tüm anlamı değiştirebilir. Bir gün bir arkadaşım, sınavda "Ali geldi mi Ahmet?" yerine "Ali geldi mi, Ahmet?" yazmıştı. Sonuç? Anlamı tamamen kaybolmuştu. O an, öğretmeninin yüzündeki ifadeyi unutamam. Hem şaşkın, hem de biraz gülümseyen bir hali vardı. Ama işte, bu tür hatalar, çoğu öğrenci için sıradan bir kâbusa dönüşüyor.

Birçok öğrenci, sınav stresiyle birlikte bu hataları yapma konusunda daha da hevesli hale geliyor. Düşünsenize, sınavda zamanla yarışıyorsunuz. Herkesin gözleri üzerinizde, kaleminiz kağıda dokunduğu anda bir dolu düşünce kafanızda cirit atıyor. "Nokta mı koymalıyım, virgül mü?" gibi sorular kafayı kemiriyor. Zaman geçiyor, parmaklar titriyor ve en basit noktalama işaretleri bile unutuluyor. O an, her şeyin bir anda uçup gittiğini hissediyorsunuz.

Hatta geçen haftalarda bir eğitim seminerine katıldım. Orada bir öğretmen, "Dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırın!" diye bağırıyordu. Gerçekten de, dikkat dağınıklığı noktalama hatalarının en büyük nedenlerinden biri. Bir cümlede kaybolmak... Ah, o nasıl bir his! Düşünmeden yazmak, aklınızdaki düşünceleri kağıda dökmeye çalışmak… İşte o an, tüm o kuralları unutuveriyorsunuz. Bazen de, "Neden bu kadar zor?" diye sormadan edemiyorum.

Bütün bunların yanında, doğru bir eğitim almamak da önemli bir etken. Okullarda noktalama işaretleri üzerine yeterince durulmuyor belki de. Öğrenciler, sadece kelimeleri dizmekle yetiniyor. Bir cümlede virgülün nerede olması gerektiğini, nasıl anlam katacağını öğrenemeden, sınav masasına oturuyorlar. Oysa ki, bir cümledeki noktalama işaretleri, sanki gizli birer anahtar gibi. Kapıyı açmak için tam yerinde ve zamanında kullanılmaları gerekiyor. Ama bu kapıyı açmayı unutan çok fazla öğrenci var.

Örneğin, bir yazı yazarken, "Hava güzel" dediğinizde, bir şeyler eksik kalıyor. Ama "Hava güzel, dışarı çıkalım." dediğinizde, cümle canlanıyor. Noktalama işaretleri, cümleye ruh katıyor. Öğrenciler, bu ruhu yakalamak için mücadele ediyor ama çoğu zaman kaybolup gidiyor. Eğlenceli bir şekilde öğrenmek, belki de bu hataları en aza indirmenin bir yoludur. Yani, öğrenirken eğlenmek, bir şeyleri daha iyi anlamanızı sağlar.

Sonuç olarak, LGS Türkçe'deki noktalama hataları, stres, dikkat dağınıklığı ve yetersiz eğitim gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Ama belki de en önemlisi, bu konuyu ciddiye almak ve üzerinde düşünmek. Öğrenciler, sadece sınavdan geçmek için değil, dilin tadını almak için de çaba göstermeliler. Çünkü unutulmamalı ki, yazmak, bir sanattır. Ve bu sanat, doğru noktalama işaretleriyle çok daha güzel bir hale gelir…

Noktalama hataları gerçekten de sınav stresinin en büyük etkilerinden biri. Dikkat dağınıklığı ve zaman baskısı, öğrencilerin en basit kuralları bile unutturabiliyor. Senin arkadaşının başına gelen olay da bunun güzel bir örneği. Bir cümledeki noktalama işaretinin nasıl bir anlam değişikliği yaratabileceği çok net.

Eğlenceli bir şekilde öğrenmenin bu hataları azaltmada etkili olabileceği fikrine katılıyorum. Belki de öğretmenlerin, öğrencilerin bu kuralları daha iyi kavramaları için farklı yöntemler denemesi gerekiyor. Sonuçta, yazmak bir sanat ve bu sanatı doğru noktalama işaretleriyle daha da güzel hale getirmek mümkün. Öğrencilerin bu konuda daha fazla bilgi ve pratik edinmeleri şart.

Geri