LGS Türkçe noktalama hataları neden sık yapılır?

JadeRhythm

Kayıtlı Kullanıcı
LGS süreçlerinde en çok karşılaşılan sorunlardan biri de noktalama hataları. Peki, bu hatalar neden bu kadar sık yapılıyor? Genelde öğrencilerin üzerinde fazla durmadığı, ama aslında dilin akışını ve anlamını büyük ölçüde etkileyen bir konu. Noktalama işaretleri, cümlelerin ruhunu taşır. Bir virgül, bir nokta, ya da bir soru işareti, cümlenin anlamını kökten değiştirebilir. Ama nedendir bu hatalar?

Birçok öğrenci, yoğun ders programı ve sınav stresi altında, noktalama kurallarını göz ardı edebiliyor. Düşünsenize, bir cümle yazarken aklımızda o kadar çok şey var ki… Hızla yazarken, bazı detayları atlamak kolay oluyor. O an düşündüğünüz şeyler, sonrasında yazdığınız cümleye yansımazsa, işte o zaman bir hata ortaya çıkıyor. "Ama ben bunu biliyordum!" dediğinizi duyar gibiyim.

Bir başka sebep de, noktalama işaretlerinin işlevlerini tam olarak kavrayamamak. Kimisi noktalı virgülü, kimisi ise üç nokta ile karıştırabiliyor. Aslında, her işaretin kendine özgü bir görevi var. Mesela, virgül cümlenin akışını düzenlerken, nokta bir duraklama sağlar. Ama bazen bu işaretlerin yerini değiştirdiğimizde, cümlenin ruhu bir anda kaybolabiliyor. O yüzden dikkatli olmakta fayda var.

Bir de şu var, çoğu zaman, ders kitaplarında ya da sınavlarda noktalama işaretlerine yeterince yer verilmediğini düşünüyorum. Öğrenciler, daha çok kelime bilgisi ve dil bilgisi kuralları üzerine yoğunlaşırken, noktalama kuralları ikinci planda kalıyor. Ama unutmayın, bu işaretler metinlerin anlamını pekiştirir. Sadece bir cümleyi değil, tüm metni farklı bir boyuta taşıyabilir.

Bir önerim var, sınav öncesinde, yazdığınız metinleri birkaç kez gözden geçirin. Hatta, bir arkadaşınıza okutturun. Çünkü bazen gözden kaçan hatalar, başka birinin bakış açısıyla ortaya çıkabiliyor. "Bunu ben yazmadım!" dediğiniz o anları hatırlıyor musunuz? İşte o an, bir başkasının bakış açısıyla metninizi okumasının ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.

Son olarak, pratik yapmanın her zaman işe yaradığını unutmayın. Her gün birkaç cümle yazıp, noktalama işaretlerine dikkat ederek pratik yaparsanız, zamanla alışkanlık haline gelecektir. Hiçbir şey bir anda olmaz, ama sürekli tekrar yaparak bu hatalardan uzaklaşabilirsiniz. Yavaş yavaş ama emin adımlarla…

Sonuç olarak, LGS’de noktalama hatalarından kaçınmak için, bu işaretlerin önemini anlamak ve üzerinde düşünmek gerekiyor. Belki de, bu hatalardan ders almak, daha iyi bir yazım için ilk adım olacaktır. Her şeyin başı dikkat, değil mi?

Geri