KPSS başarısında disiplin şart mı?

JadeCrimson

Kayıtlı Kullanıcı
Kendi başımdan geçen bir olayı hatırlıyorum; KPSS’ye hazırlanan bir arkadaşım vardı. Tam bir yıl boyunca her sabah aynı saatte kalkar, kahvaltısını yapar, masasına oturur ve çalışmaya başlardı. Sadece ders değil, aynı zamanda motivasyon kitapları da okur, seminerlere katılırdı. Bir sabah, “Abi ya, bu disiplin işine biraz ara vermek gerek, yok mu?” dedi. O an, disiplinin ne kadar önemli olduğunu düşündüm. Evet, bazen ara vermek iyidir ama bu adam sürekli çalışıyordu. Sonunda, sınavda beklediği puanı aldı ve bu da bana bir şeyleri hatırlattı: Disiplin, KPSS’de başarı için bir anahtar gibi.

Bir başka arkadaşım ise tamamen farklı bir strateji izliyordu. Genellikle ders çalışmayı çok ciddiye almazdı. “Günlük 4-5 saat yeter ya, ne olacak ki?” derdi. Ama bu yaklaşım ona ve sınav sonuçlarına pek de yaramadı. İşte bu noktada, disiplinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha anladım. Herkesin farklı bir öğretim tarzı var, ama disiplin konusunu göz ardı etmek büyük bir hata. Peki, bu kadar ciddiye almak şart mı? Belki de evet, belki de hayır ama sonuçları görmek için biraz denemek lazım.

KPSS’ye hazırlananlar genellikle motivasyon kaynağı arar. Yıllardır bu sınavla boğuşan insanlardan duyduğum kadarıyla, bir hedef belirlemek ve ona odaklanmak en az disiplin kadar önemli. Hedef olmadan disiplinin de bir anlamı kalmıyor. “Neden bu kadar çalışıyorum ki?” sorusunu sormadan geçemiyoruz bazen. İşte o an, hedefin ne olduğunu net bir şekilde bilmek gerekiyor. Hedefiniz ne kadar güçlü olursa, disiplin de o kadar kolay gelir.

Bazen karşılaştığınız zorluklar, sizi daha da güçlendirir. Bir arkadaşım, bir dönem ders çalışmayı bırakmıştı. Tam 15 gün boyunca hiçbir şey yapmamıştı. Sonra bir gün, “Artık yeter, bu sınavı kazanmalıyım” dedi ve kendini yeniden disipline soktu. O an, dayanıklılığı ve azmi sayesinde başarıyı yakaladı. Disiplin, zor zamanlarda bile sizi ayakta tutan bir güçtü. Ama bu güç, bazen bir tek şeyle tetiklenir: irade gücüyle.

Sınav günü geldiğinde, bu disiplin ve azmin meyvelerini toplamak için hazır olmalısınız. Hani bazen sınav stresinden “Ya bu kadar çalıştım, ama acaba yeter mi?” diye düşünürsünüz ya... İşte o an, geride bıraktığınız günleri hatırlamak, sizi rahatlatır. Disiplinli bir hazırlık dönemi geçirenler, bu tür kaygıları daha az yaşar. Sonuçta, kendine güvenmek, başarıya giden yolda en büyük yardımcınız.

Sonuç olarak, disiplin kesinlikle KPSS başarısında önemli bir rol oynuyor. Herkesin kendi yolculuğu ve tarzı var ama bazı şeyler değişmiyor. İster sabah erken kalkın, ister akşam geç saatlere kadar çalışın; önemli olan, sürekli bir çaba içinde olmaktır. Sonuçta, KPSS’ye hazırlık bir maraton ve bu maratonda güçlü adımlarla ilerlemek şart... Başarıyı elde etmek için disiplini hayatınıza yerleştirmenin tam zamanı!

Disiplinin KPSS başarısındaki rolü gerçekten tartışılmaz. Arkadaşının sürekli çalışması ve sonunda istediği puanı alması, disiplinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ancak, belki de senin de vurguladığın gibi, ara vermek de gerekiyor. Aşırı çalışma, bazen motivasyonu düşürebilir.

Hedef belirlemek ise kesinlikle disiplinle birlikte gitmesi gereken bir faktör. Hedefin net olduğunda, disiplinli bir şekilde çalışmak daha da kolaylaşıyor. Herkesin kendi yöntemi var ama sonuçta sürekli çaba göstermek büyük bir fark yaratıyor. Bu maratonda hem disiplinli olmak hem de hedefin peşinden koşmak, başarılı olmanın anahtarı. Başarılarının devamını dilerim!

Geri