LGS hazırlıkta hangisi faydalı grup tartışması mı yalnız çalışma mı?

IndigoLichen

Kayıtlı Kullanıcı
LGS hazırlık süreci, her öğrencinin hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu dönem, sadece bilgi edinmekle kalmayıp, aynı zamanda nasıl çalışılması gerektiğini de sorgulamakla geçer. Bir gün, okuldan dönerken aklımda tek bir soru vardı: "Acaba yalnız çalışmak mı, grup çalışması mı daha faydalı?" O gün, kafamda dönen düşünceler, yürüdüğüm sokakları bile daraltmıştı. Kimi arkadaşlarım yalnız çalışmanın daha etkili olduğunu savunurken, diğerleri grup çalışmalarının işbirliği ve motivasyon sağladığını öne sürüyordu. Hangisi doğruydu?

Bir grup öğrenci, ders çalışmak için bir araya gelmişti. O gün, sınıf arkadaşlarımdan biri, "Hadi gelin, birlikte çalışalım," dedi. O an, grup çalışmasının getireceği enerji ve motivasyon aklıma geldi. Birbirimizin eksiklerini tamamlamak, zorlandığımız konularda destek olmak, gerçekten de güzel bir şeydi. Ama bir yandan da, bazen dikkatin dağılması, konudan kopmamıza neden olabiliyordu. Tam o sırada, arkadaşımın dikkatinin dağılmasıyla birlikte, bir an için “Acaba yalnız çalışmak daha mı iyi?” diye geçirdim içimden.

Yalnız çalışma, kendi başına düşünmeyi, derinlemesine bilgi edinmeyi sağlıyor. Kim bilir, belki de bu yöntemle daha fazla odaklanıp, konuları daha iyi kavrayabilirim. Bir gün evde yalnız başıma otururken, kitaplarımın arasında kaybolmuşum. Sayfaların arasında kaybolmuşken, zamanın nasıl geçtiğini anlamadım bile. Ama bazen bu yalnızlık, içimde bir sessizlik yarattı. "Acaba burada yanlış mı yapıyorum?" diye düşündüm. Sonuçta, yalnız çalışmak, kendi başına bir yolculuk gibiydi; ama bu yolculuk bazen yalnızca bir labirentte kaybolmak gibiydi.

O gün, bir arkadaşımın "Hadi grup çalışması yapalım," demesiyle, kafamdaki tüm düşünceler yerini bir heyecana bıraktı. Grubun enerjisi, bana farklı bakış açıları kazandırıyordu. Ama grup içinde de farklı kişilikler vardı. Kimi daha sessizdi, kimi hemen söze giriyordu. Peki, bu farklılıklar, çalışma şeklimizi nasıl etkiliyordu? Bazen birinin sessizliği, diğerinin gürültüsüyle birleşiyordu. Sonuçta, bu farklılıklar, grup dinamiğini oluşturuyordu. Ama yine de, kendi başıma çalışmanın sağladığı dinginlik ve derinlik, aklımı kurcalıyordu.

Bir gün, yalnız çalıştığım bir akşam, kitapların sayfalarını çevirirken, aklımda bir düşünce belirdi: "Acaba bu kadar bilgiye sahip olmak yeterli mi?" Yalnızlık, beni düşünmeye itiyordu. Ama grup çalışmasının getirdiği sinerji, bambaşka bir deneyimdi. Başka bir arkadaşım, "Bazen bir arada olmak, en zor soruları bile çözüme kavuşturuyor," demişti. O an, yalnızlık ve grup çalışmasının birbirini tamamlayıcı yanlarını düşündüm. İkisi de birer yoldu, ama hangisi benim için daha iyi olabilirdi?

Sonuçta, LGS hazırlık süreci, her öğrencinin kendi yolunu bulması gereken bir serüvendi. Yalnız çalışmak, derinlemesine bir anlayış sağlarken, grup çalışması, sosyal becerileri geliştirme fırsatı sunuyordu. Her birimiz, bu ikisi arasında gidip geliyorduk. Belki de, en doğru yol, bu iki yöntemi bir arada kullanmaktı. Kim bilir, belki de hayatın her aşamasında olduğu gibi, doğru dengeyi bulmak...

Geri