Davranış Çiçeği | Eğitimin Yeni Yüzü | Egitimciyim.Net

Davranış Çiçeği

  • Konbuyu başlatan akkuru
  • Başlangıç tarihi
A

akkuru

Ziyaretçi
Genellikle ilköğretim okullarında kullanılan bu yöntemi Eğitim Uygulama okulunda kullanıyoruz. Etkili ve kalıcı bir yöntem. Denemenizi tavsiye ederim.

AMAÇ: Öğrencilerin sınıf kurallarına uymayı öğrenmesi.

SINIF: İlköğretim 1.sınıf ve üstü.

MATERYAL: Davranış çiçeği kartları.

SÜREÇ
Öğrencilerinize sınıfta uyulması gereken kurallar ve onlardan beklediğiniz davranışları açıklayıp üzerinde durduktan bir süre sonra bu uygulamanın yapılması uygun olur.
Pazartesi sabahı öğrencilerinize kartondan hazırlanmış davranış çiçeklerini dağıtın (her öğrenci için bir adet). Onlara bu etkinliği hangi kural için uygulayacağınızı açıklayın ve şu yönergeyi verin:
• Herkes çiçeğini boyasın, taç yapraklarını rengarenk boyayabilirsiniz.
• Kuralı yazınız.
• İsminizi yazınız.
• Tarih atınız.
• Taç yapraklarını etraflarından kesiniz (orta kısmından çiçeğe bağlı kalacaklar).
Sonra bu çiçekleri sınıf panosuna asınız. Belirlenen kural her çiğnendiğinde o öğrencinin çiçeğinden bir taç yaprağı koparılacaktır. Öğretmen uygulama süresini sınıfta belirleyebilir (Örneğin 1 hafta). Süre sonunda çiçeğinde en çok taç yaprağı kalanlar belirlenir. Öğretmen onları herhangi bir şekilde ödüllendirebilir.
*Çiçekler uygun bir derste sınıfta hazırlanan kalıptan kopya edilerek öğrenciler tarafından yapılabilir.
*Bir yerine 2 veya 3 kural için birlikte uygulama yapılabilir.
*Eğer sınıf mevcudu kalabalıksa öğrenciler herhangi bir çalışma için gruplara ayrıldığında her grup için bir çiçek hazırlanır ve grubun ismi yazılır. Gruptan herhangi bir üye belirlenen kuralı çiğnediğinde o grubun çiçeğinden bir yaprak koparılır. Böylece üyelerin birbirini denetlemesi ve takım ruhu sağlanabilir.

Sınıfta uyulması istenecek kural örnekleri:
• Söz alarak konuşmak
• Öğretmenin veya arkadaşının sözünü kesmemek
• Kullanılan ortak araç-gereçleri yerine kaldırmak
• Sınıfta (teneffüste) koşma bağırma gibi davranışlarla başkalarını rahatsız etmemek
• Zil çaldığında öğretmenden önce sınıfa girip sırasına oturmak.



 

Benzer konular

F

feyza05

Ziyaretçi
Ben okul öncesi öğretmeniyim.Okulun açıldığı ilk haftalarda sınıfımızın kurallarını öğrencilerimle birlikte belirledik. Kendi katkıları da olduğu için kuralları daha çabuk benimsediler ve uyguladılar.
 

egitimciyiz

Yönetici
Katılım
24 Ağu 2007
Mesajlar
2,727
Tepki
6
Puan
38
Konum
Türkiye
feyza hocam o kurllar neler bızımle paylaşır mısınız?
 
F

feyza05

Ziyaretçi
Mehmet Hocam ben küçük yaş grubu öğretmeniyim. Anne baba çocuklarını okula bırakırken mutlaka ağlıyorlardı. İlk kuralımız ( bir öğrencimin fikri ile) anne- baba okula bırakırken ağlamamak, sınıfa girdiğinde "günaydın" demek, yemek sırasında konuşmamak, oyuncakları ile işleri bitince toplamak, gerektiğinde özürdilemek-teşekkür etmek,arkadaşları ile  boya-oyuncak vb. paylaşmak, yardımlaşmak vs. şeklinde devam ediyordu. Ara ara sınıfımızın kurallarını tekrar ettik, veliler ile sınıfın kuralları hakkında konuştum, evde de uygulamalarını istedim. Ayrıca "Davranış Değiştirme Formu" gönderdim. Bu formu çocuklara da okudum ve doğru olarak çocuklar tarafından doldurulmasını istedim ( kalp, çiçek vs.  o gün  belirtilen kural yapılmadı ise boyanmıyor ). Bu inanın çok etkili oluyor, veliler o formdan başka yok mu çok işe yarıyor diye devamını istiyorlar.
 
H

hakan

Ziyaretçi
çok tesekkur ederım hocam katkınız için.başka yöntemleriniz de bize fikirler verecektir.
 
A

akkuru

Ziyaretçi
katkılarınızdan dolayı tesekkur ederım hocam
 
Üst Alt